Početna Oko nas Budva Međunarodna nedjelja djeteta obilježena u Budvi zbornikom “Bajka je majka”

Međunarodna nedjelja djeteta obilježena u Budvi zbornikom “Bajka je majka”

0

Promocijom zbornika dječijih radova “Bajka je majka” u Budvi je u organizaciji Narodne biblioteke i NVO Talas, na Akademiji znanja obilježena Međunarodna nedjelja djeteta, koja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra.

U okviru projekta „Bajka je majka“ organizovane su radionice kreativnog pisanja bajke koje su vodile profesorice Sanja Pantović i Zorica Joksimović. Više od 80 radova nastalo je na radionicama, a za publikovanje odabrani su najoriginalniji i najuspjeliji koji su se našli u zborniku “Bajka je majka”.

Program obilježavanja “Međunarodne nedjelje djeteta” upotpunila je i likovna izložba učenika, polaznika radionica, a naslovnica Zbornika i ilustracije u njemu su radovi učenika osmog razreda Druge osnovne škole, Luke Zejaka.

Voditeljica radionica Sanja Pantović je poručila roditeljima da što više čitaju djeci kako bi oni sami stekli naviku čitanja, da ih vode na književne večeri, da ih bodre u njihovoj namjeri da pišu i stvaraju.

Mlađi polaznici radionice kreativnog pisanja čije su bajke zastupljene u Zborniku: Nemanja Radulović, Helena Pavlović, Nika Jokić, Anastasija Rajković i Milica Mijović na promociji su govorili kratke izvode i misli poznatih autora o bajkama.

Svoje bajke čitali su stariji polaznici radionice kreativnog pisanja: Maša Gudelj, Kosta Kalađurđević, Dalibor Damjanović, Varja Delibašić, Dunja Mrkšić i Nikolija Milićević.

Autorka uvodnika zbornika „Bajka je majka“ i voditeljica radionice kreativnog pisanja za stariji uzrast, profesorica Zorica Joksimović govoreći o značaju bajke kao forme stare koliko i ljudska zajednica, istakla je da su one nastajale i prenosile se iz riječi žena-majki koje su od prvog kuckanja u svojoj utrobi u neprestanoj komunikaciji sa djecom.

Profesorica u Drugoj osnovnoj školi, dr Milena Radović Savić iskazala je žaljenje što u publici nema više roditelja kojima bi saopštila da treba da podrže djecu u njihovom ozbiljnom književnom stvaralaštvu o kojem svjedoči zbornik “Majka je bajka” :

“Ako Budva može dati ozbiljne glumce, treba da znate da može dati i ozbiljne pisce.”
Prema riječima dr Milene Radović Savić ove bajke su u duhu 21. vijeka, jer su učenici Druge osnovne škole potvrdili da bajke za njih nisu zastarjela književna građa sa okoštalom formom zaboravljenih aždaja, životinja sa tri ili sedam srca:

“Sada probleme u bajci ne rješava samo čarobni štapić, već sve ide lakše putem pametnog telefona i modernih internet – aplikacija koje nam otvaraju poznate toponime Budvanske rivijere po kojima se traga za princezom, baš kako i kaže naslov bajke “U potrazi za princezom”.

Ona je analizirala svaku bajku iz Zbornika i ukazala da je ova neobična zbirka ostala vjerna ne samo snazi dječje mašte kazane riječju, već i snazi mašte iskazane likovnim umijećem.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code