Početna Društvo Međunarodni dan bijelog štapa: Njegovati princip zasnovan na ljudskim pravima za OSI

Međunarodni dan bijelog štapa: Njegovati princip zasnovan na ljudskim pravima za OSI

2

Savez slijepih Crne Gore povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, ponovo ističe samo neke od krupnih i najzapaženijih problema, koji se tiču osoba oštećenog vida i njihovih prava u Crnoj Gori. Na njihovom prevazilaženju i uklanjanju, kako saopštavaju, rade decenijama unazad.

Podsjećaju da je Lindon Džonson, nekadašnji predsjednik SAD, 1964. godine proglasi 15. oktobar za dan bijelog štapa, koji je prvenstveno simbol samostalnosti, slobode, samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti. Tek onda veoma jednostavno, ali prijeko potrebno i korisno pomagalo za samostalno kretanje i život uopšte ovih osoba.

-Ni danas u Crnoj Gori, ne postoji peripatolog, kao ni obuka za korišćenje bijelog štapa, koja bi dovela do samostalnosti osoba oštećenog vida. Obuka za kretanje i orjentisanje u prostoru je i danas polazna osnova i temelj za mogućnost primjene nekih drugih, savremenijih vrsta pomagala – poput različitih elektroničkih uređaja, GPS sistema i mapa za navigaciju, pasa vodiča i slično- navode u saopštenju.  

Razvoj novih, naprednijih pomagala u odnosu na bijeli štap, te mogućnost izbora pomagala po sopstvenoj mjeri, samo je jedan od rezultata višedecenijskog, istrajnog rada samih osoba oštećenog vida, organizacija i ustanova koje se bave ovom populacijom.

-Kako je pomagala za samostalno kretanje potrebno neprestano razvijati, osavremenjavati, izrađivati ih tako da budu što sigurnija za one koji ih koriste, isto tako je važno nastaviti sa kontinuiranim radom koji probija bedeme društvenih stega i prepreka, boriti se za punu primjenu garantovanih prava, inicirati nova prava koja prate razvoj životnih okolnosti, razvijati mogućnosti i potencijale od najranijeg djetinjstva i ne dopustiti da osobe oštećenog vida budu izvan društvenih zbivanja- napominju u Savezu.

Nakon decenije od ratifikovanja UN Konvencije o pravima lica sa invaliditetom, ukazuju na najznačajnije probleme koji svakodnevno dotiču ove osobe:

-Izrazito je prisutna nepristupačnost fizičkog okruženja za osobe oštećenog vida u današnjoj Crnoj Gori, jer postoji svega dvadesetak ozvučenih raskrsnica na teritoriji svih opština i Glavnog grada – Podgorice. Ne postoje reljefne, taktilne staze na ulicama, trotoarima, u javnim ustanovama i zgradama velikih unutrašnjih površina poput trgova, parkova, aerodromskih zgrada, tržnih centara i sl,  koje bi olakšale orjentaciju i samostalno kretanje osoba oštećenog vida. Dodatno, građani, vrlo često, nijesu upoznati sa elementima pristupačnosti, pa ih tada, iz neznanja, koriste za parkiranje svojih automobila i slično-objašnjavaju oni.

Dodaju i da je inkluzivno obrazovanje još uvijek daleko od zadovoljavajućeg nivoa razvoja, a škole uglavnom nijesu opremljene osnovnim učilima i pomagalima za ravnopravno sticanje znanja i ove djece.

-Tiflo-tehnička i očna pomagala i dalje ne obuhvataju potreban opseg, odnosno ne predviđaju savremena pomagala, uređaje, pojedina očna sočiva i drugo. Važeća Lista koju propisuje Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore je veoma sužena i neadekvatna u odnosu na život i realne potrebe osoba oštećenog vida, a cijene koje pokriva FZOCG su nedovoljne za nabavku pojedinih pomagala. Tako osoba oštećenog vida za predviđenih 22€, koje će joj Fond refundirati, ne može kupiti bijeli štap odgovarajućeg kvaliteta, već je za isti potrebno izdvojiti znatno više novca. I u ovoj sferi treba raditi i insistirati na proširenju Liste tiflo-tehničkih i očnih pomagala, kao i na uvećanju novčanih iznosa koje Fond refundira ovim osobama nakon njihove kupovine, jer su pomagala potrebna cijelog života,  kako tokom sticanja znanja, zaposlenja, ali i u trećoj dobi ovih osoba- ističu iz Saveza slijepih Crne Gore.

Ukazuju i da ne postoji Zakon o finansiranju organizacija osoba s invaliditetom i nema sistemskog finansiranja ovih organizacija. Osim toga Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, te ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, za osobe s potpunim oštećenjem vida, je, kako navode, jedan od najaktuelnijih problema sa kojim se bore i Savez slijepih i same osobe oštećenog vida. Inicirali su više postupaka protiv Ministarstva rada i mjesnih centara za socijalni rad, koji , kako tvrde, rade direktnu diskriminaciju i ne priznaju pravo na ličnu invalidninu osobama potpuno oštećenog vida.

Vjeruju,ipak, da će u bliskoj budućnosti biti ratifikovan Marakeški sporazum, koji će omogućiti svim osobama koje imaju poteškoće prilikom čitanja standardne štampe, da ravnopravno i kroz njima dostupne formate, koriste literaturu i primaju informacije.

Nastaviće sa aktivnostima koje treba da dovedu do pravnog definisanja i priznavanja faksimila kao svojeručnog potpisa za osobe oštećenog vida, ne prihvatajući status kvo, gdje javne službe i institucije države tretiraju osobe oštećenog vida koje se ne mogu potpisati samostalno kao da nijesu ni pismene.

Zbog svega je neophodan pristup  invaliditetu zasnovan na ljudskim pravima, a ne kao što je to,  na žalost, još uvijek dominantno, pristup zasnovan na  tzv. medicinskom, funkcionalnom i vrlo često milosrdnom modelu, saopštavaju iz Saveza.

Pozivaju sve osobe oštećenog vida, njihove porodice i  prijatelje, predstavnike/ce svih relevantnih institucija, da združenim snagama, daju puni doprinos u građenju pravednijeg i boljeg društva.

2 Komentari

  1. Kakve sanse imaju bijeki stapovi prema elektro-trorinetima, elektro-biciklima iki autima? NIKAKVU!
    Najgore je da nadlezne boli uvo za to, sve prepustaju Hitnoj pomoci i Sudovima… Zamislite osobu koja se muci novskom skalinadom sa bijelim stapom, a naleti punom brzinom novski shampion sa svojim biciklom. Radio Jadran je do te mjere nejriticki pisao njemu da me strah da ce se nesreca kad-tad dogoditi.

    5
    1
    • Nesreca se moze dogoditi svakako? Sta ti predlazes? Zabraniti bicikla i trotinete po setalistu i po gradu? Da idem da vozim biciklo na Dizdaricu? Samo bi zabranjivali nesto, uvodili zabrane, branili nekome nesto. A podji od sebe malo, i ti i svi mi ostali. Preslo nam je u naviku, sad kako nas drzava maltretira, uzima za pravo da izmišlja neke mjere i naredbe, tako svi uzimaju za pravu da potenciraju neke zabrane nove, neka nova pravila… cuj kakvu sansu ima bijeli stap protiv bicikla… kakvu sansu ima renault clio kad na njega naidje gradski autobus i desi se nesreća? Nikakve. Ocemo ukidati autobuse sad?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code