Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a: U Crnoj Gori prošle godine sa HIV-om...

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a: U Crnoj Gori prošle godine sa HIV-om živjela 201 osoba

1
Podijeli

U svijetu se danas 30. put obilježava Međnarodni dan borbe protiv AIDS-a, pod sloganom „Znaj svoj status“, čime se ističe značaj testiranja i ranog otkrivanja HIV infekcije, sapošteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Smatra se da u evropskom regionu sa HIV-om živi 1,2 miliona ljudi. Najmanje jedna od četiri inficirane osobe ne zna svoj HIV status, a žive sa potencijalno smrtonosnom infekcijom koja, ukoliko se blagovremeno otkrije i liječi, ustvari predstavlja dobro kontrolisano hronično oboljenje. Skoro 50% osoba inficiranih HIV-om dijagnozu sazna u uznapredovalom stadijumu infekcije.

Picerija i restoran

Procjenjuje se da je na kraju 2017. godine sa HIV-om u svijetu živjelo 36,9 miliona ljudi, a da je 940.000 umrlo. 21,7 miliona ljudi je bilo na terapiji. U 2017. godini HIV-om je novoinficirano 1,8 miliona, što predstavlja smanjenje od 47% u odnosu na broj novoinficiranih u 1996. godini, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

U Crnoj Gori, od 1989. godine do kraja 2017. godine, registrovane su ukupno 254 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 49% u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a). U istom periodu, 53 osobe su umrle, navodi se u saopštenju.

Najveći broj HIV infekcija (78%) dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola. Najčešći put prenosa infekcije (88% slučajeva) je preko nezaštićenog seksualnog odnosa (pri čemu muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima čine 56% inficiranih). U ovoj godini je, do kraja novembra, u Crnoj Gori registrovano 19 novih HIV/AIDS slučajeva (od toga je 10 bilo u stadijumu AIDS-a). U istom periodu, dvije osobe su umrle od AIDS-a.

Prema podacima iz Registra, na kraju 2017. godine u Crnoj Gori je sa HIV-om živjela 201 osoba (178 muškaraca i 23 žene), što čini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,03% i predstavlja jednu od najnižih u regionu i Evropi.

U Domu zdvaljda Herceg Novi aktivno je savjetovalište za HIV/AIDS u kojem se organizuju dobrovoljno, povjerljivo i besplatno testiranje, edukativne radionice za učenike i zdravstveno osoblje i razne kampanje po kalendaru zdravlja.

Savjetovalište radi ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 14 do 18 časova, a informacije se mogu dobiti na telefon 069/374-673.

HIV virus

HIV (Virus Humane Imunodeficijencije) je virus koji se vezuje za imune ćelije organizma i uništava ih. Osobe koje žive sa ovim virusom mogu da se osjećaju i izgledaju potpuno zdravo, da godinama nemaju simptome i uopšte ne znaju da su zaražene, a da prenose virus drugima. Jedini način da neko sazna da li je zaražen HIV-om je da uradi test na HIV.

Ovaj virus se NE prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom (ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem); upotrebom javnih kupatila, bazena, tuševa, sauna; kašljanjem, kijanjem; liječenjem u bolnicama, ambulantama i kod stomatologa, ukoliko se primjenjuju uobičajene higijenske mjere; dijeljenjem zajedničkog pribora za jelo; ogrebotinama i ujedima domaćih životinja (pas, mačka, itd) i ujedima insekata; brigom o osobama zaraženim HIV-om i oboljelim od AIDS-a, ukoliko se primjenjuju uobičajeni higijenski standardi. Virus se može prenijeti nezaštićenim seksualnim odnosom sa HIV pozitivnom osobom (analnim, vaginalnim i oralnim), putem krvi (upotrebom kontaminiranog pribora za injektiranje, nesterilnim instrumentima i sl), kao i sa inficirane majke na dijete (tokom trudnoće, porođaja i dojenja).

Rizik za prenos HIV-a može da se umanji: izbjegavanjem ranog stupanja u seksualne odnose i stupanja u seksualne odnose pod uticajem alkohola i droga; pravilnom upotrebom kondoma prilikom seksualnog odnosa; ograničavanjem na jednog seksualnog partnera, odnosno biti vjeran jednom partneru; korišćenjem sterilnog pribora za injektiranje.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code