Početna Društvo Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka: Osposobiti odjeljenje dječije hematoonkologije...

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka: Osposobiti odjeljenje dječije hematoonkologije u Crnoj Gori

1

fenix opstina 150216 1Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, 15. februar, obilježen je ove godine i u Herceg Novom, okruglim stolom “Rani znaci upozorenja kod djece”.
Prisutne je u ime Opštine i nadležnog Sekretarijata pozdravila Branka Grubor Božović, koja je istakla da je značajno podržati djecu i roditelje u borbi protiv opake bolesti, kao i udruženje “Feniks” koje skreće pažnju javnosti na značaj te borbe.
Angela Murišić iz “Feniksa” je apelovala na sve društveno odgovorne firme da posjete Dječiju bolnicu i pomognu da se i u našoj zemlji osposobi odjeljenje dječije hematoonkologije.
– Na ovaj način podižemo svijest o dječijem kanceru, koji je izlječiv i čak 80 odsto mališana se uspije izboriti – saopštila je Murišić.
Prisutni su od pedijatra, primarijus dr Milene Proročić iz Centra za prevenciju Doma zdravlja Herceg Novi, čuli koliko je za efikasno liječenje važno uočiti rane znake upozorenja kod djece. Ona je istakla značaj edukacije djece u nižim razredima osnovne škole o prevenciji i zdravim stilovima života.
fenix opstina 150216 2Učenici, članovi Volonterskog kluba Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” podijelili su edukativne flajere i zlatne vrpce koje su simbol porbe protiv dječijeg kancera.
Akciju je podržao i Plivački vaterpolo klub Jadran Carine, koji će donirati cjelokupan prihod od prodaje ulaznica sa prve naredne utakmice. Utakmica se igra protiv Partizana, 28. februara na bazenu Instituta Igalo, u okviru Regionalne lige.
U obilježavanje 15. februara uključili su se i lanci supermarketa Merkator i Voli. U cilju ukazivanja na važnost njegovanja zdravih stilova života danas je u njihovim maloprodajnim objektima na teritoriji Opštine Herceg Novi zdrava hrana jeftinija za 30 odsto.
Obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka u našem gradu dio je manifestacije „Zlatni baloni za zlatne borce“, u okviru koje je ovaj datum obilježen juče u Podgorici, a biće i večeras tako što će sav prihod od prodaje ulaznica na košarkaškoj utakmici Budućnost Voli – Igokea ići Udruženju “Feniks”.
Organizatori okruglog stola su Udruženje roditelja djece oboljele od kancera „Feniks Crna Gora“ i grupa mladih koji su kao djeca liječeni od raka „MladiCe Crne Gore“, u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi.

1 komentar

  1. Moralnu, materijalnu, stambenu i svaku drugu vrstu pomoći treba pružiti ovoj djeci i njihovim roditeljima. Oni su pravi borci i mali heroji. Ali, nazalost o njima se pise samo jednom godisnje, kad je međunarodni dan. Ovom prilikom apelujem da im pomognemo. Mozemo svi! Zelim im brzo ozdravljenje. Od srca!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code