Početna Društvo Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma: Procenat izlječene djece sve veći

Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma: Procenat izlječene djece sve veći

0

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), oko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se 90.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju, saopštili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Procenat izliječenja kod djece je, ipak,  veći nego kod odraslih i njih  preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto i do 90 odsto zahvaljujući kombinaciji  hemoterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga, buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva.

Djeca iz Crne Gore imaju mogućnost liječenja u 5 evropskih centara

U Crnoj Gori svake godine od karcinoma oboli oko 20-oro mališana, a najveći broj oboljeva od leukemije, njih oko 70% dok ostali oboljevaju najčešće od tumora koštanog sistema i solidnih tumora, kazala je za Radio Jadran predsjednica NVO “Fenix”, Dijana Stojanović, sa kojom smo razgovarali povodom 15. febrara Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma.

Dogovorom između Udruženja roditelja djece oboljele od karcinoma NVO “Fenix”, Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja otvorena je mogućnost da se djeca, pored Beograda šalju na liječenje u još 5 centara u Evropi.

U zavisnosti od vrste oboljenja djeca imaju mogućnost liječenja još i u Beču, Frankfurtu, Đenovi, Bolonji i Adžibanemu u Turskoj, objašnjava Stojanović.

– Kad se na dijagnozu posumnja u Podgorici, dijete se šalje na dijagnostiku u Beograd. U zavisnosti od težine i vrste oboljenja, jer nije svaka vrsta kancera ista i nisu jednake šanse za izlječenje. Na primjer, za neuroblastom postoji centar u Italiji, smatra se da su tu najbolje mogućnosti za izlječenje. Za teške oblike leukemije najbolja je Njemačka – kazala je ona.

Pored toga, u Kliničkom centru u Podgorici od prošle godine je funkcionalno postojeće odjeljenje hematoonkologije, koje je adaptirano i rekonstruisano. Projekat je vrijedan 65.000 € a realizovan je donatorskim aktivnostima NVO “Fenix Crna Gora” kao i sredstava koje je obezbjedio Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

NVO Fenix obilježiće ovaj datum manifestacijom organizovanom u saradnji sa udruženjem MladiCe Crne Gore i Institutom za javno zdravlje, na gradskom trgu u Podgorici.

CDPR izložbom obilježava Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma

I  ove godine sedamnaesti put CDPR donira Institutu za bolesti djece KC Crne Gore:

-Odabrali smo da sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa  Cetinja – Odsjek za grafiku, opremimo Institut za bolesti djece KCCG grafikama šefice Odsjeka Marije Kapisode i studenata/tica FLU sa Cetinja – Odsjek za grafiku – kazali su iz CDPR-a.

Grafike će nakon izložbe krasiti sve sobe u Institutu za bolesti djece KCCG i djeci svakako činiti boravak mnogo prijatnijim za vrijeme liječenja i oporavka. Izložbu će danas u podne u Holu KIC-a „Budo Tomović”, u prisustvu direktorke Instituta za bolesti djece KCCG dr Sonje Milašinović, šefice Odsjeka za grafiku FLU Marije Kapisode i sekretara CDPR-a Domagoja Žarkovića, otvoriti direktorica KCCG, Zorica Kovačević.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code