Početna Društvo Međunarodni dan djece oboljele od raka: Sva djeca imaju isto pravo za...

Međunarodni dan djece oboljele od raka: Sva djeca imaju isto pravo za najbolje liječenje

0

Iz Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore povodom Međunarodnog dana djece oboljele od raka organizovali su upoznavanje zainteresovanih roditelja i građana sa problemima koje imaju oboljeli, kao i sa znacima prepoznavanja te bolesti.

Iz KCCG-a su kazali da se sloganom ovogodišnje kampanje “Kancer u djetinjstvu ne zna za granice, ne bi trebalo da ih ima ni liječenje”, poručuje da sva djeca, bez obzira odakle potiču imaju isto pravo na najbolju moguću zdravstvenu zaštitu.

Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti oboljelo je 24-oro djece. Duplo je više dječaka: 66,7 naspram 33,3 odsto djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece I adolescenata (0-18), u Crnoj Gori, su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi. U starosnoj dobi od 0 – 18.godine registrovano je sedam smrtnih slučajeva od malignih bolesti.

CDPR donira Dječje odjeljenje u Nikšiću

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma Crnogorsko društvo za borbu protiv raka ove godine doniralo je Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Nikšiću.

Nakon prošlogodišnje posjete istim povodom i donacije crteža Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru, ove godine su odabrali da takođe sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja – Odsjek za grafiku, opreme Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Nikšiću grafikama i crtežima studenata / tica profesorke Marije Kapisode.

CDPR će nastojati i u budućem radu da pomaže u okviru svojih mogućnosti Institut za bolesti djece KC Crne Gore, kao i dječja odjeljenja opštih bolnica u Crnoj Gori, kao što je to redovno radio od osnivanja.

Leukemija najčešće maligno oboljenje kod djece

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) preko 250 000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se blizu 100 000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.

Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu.

Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva.

Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto i do 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije I postoperativnog praćenja djece.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code