Početna Društvo Međunarodni dan muškaraca: “Nemoj da plačes, budi muško”

Međunarodni dan muškaraca: “Nemoj da plačes, budi muško”

4

Kakvo je stanje u rodnim ulogama u Crnoj Gori danas, favorizuju li se i dalje muškarci, ili je žena preuzela značajnije mjesto? Muškarci su u mnogo slučajeva uzori porodice i društva, ipak, socijalizovani su da ne polazuju osjećanja. Od malena ih prati rečenica: “Nemoj da plačes, budi muško” .

Foto: pexels

Danas se navršava dvadeset i jedna godina od kako svijet slavi, ali zapravo niko na svijetu ne slavi, Međunarodni dan muškaraca. Kako piše Danas, osnivači ovog praznika izmislili su dan da odaju počast svemu što termin „muževnosti” sa sobom donosi.

Dakle, stvari poput biti „dobar momak”, „uzor” i svi oni drugi rodni stereotipi koji su, iako pozitivni, i dalje samo rodni stereotipi. Ipak, veoma je opasno slaviti rodne stereotipe, čak i pozitivne.

Majkl Kimel napisao je za list Gardijan: „Naziv Međunarodnog dana muškaraca toliko je opterećen – da li je za ili protiv rodne ravnopravnosti? Nadahnut feminizmom ili mu se protivi? – da to čini previše teškim kretanje kroz to političko minsko polje. Možda ga treba preispitati.”

Možda treba preispitati Međunarodni dan muškaraca. Možda to treba pretvoriti u nešto sasvim drugo.

Bez obzira šta se u budućnosti bude dešavalo sa Međunarodnim danom muškaraca, danas, 19. novembra, obilježavamo dan naših dragih očeva, braće, prijatelja, životnih partnera ili bilo kojih muškaraca koji su svojim prisustvom, namjernim ili slučajnim, učinili naš život ljepšim, a vjerovatno i malo komplikovanijim.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code