Međunarodni dan prve pomoći i Nedjelja borbe protiv tuberkuloze

Međunarodni dan prve pomoći i Nedjelja borbe protiv tuberkuloze

0
Podijeli

Svake godine u drugoj suboti septembra obilježava se Međunarodni dan Prve pomoći, pa će ove godine taj značajan datum biti obilježen 9. septembra, a tema su nezgode u kući, odnosno iznenadne i neočekivane situacije koje se dešavaju u kući, a koje mogu biti uzrok težih povreda ili smrti.

Koordinatorka OO CK, Mira Krsmanović kazala je za Radio Jadran da je Crveni krst Crne Gore izdao brošure u kojima su pobrojane eventualne nezgode koje se mogu dogoditi u kućnom okruženju, kao i uputstva kako u tim situacijama reagovati i pružiti neophodnu pomoć.

Picerija i restoran

– Ove godine ćemo imati 10 volontera u bijelim majcama i sa oznakom Crvenog krsta, opštinske organizacije Herceg Novi, koji će se nalaziti na pet najfrekventnijih lokacija u gradu, gdje će informisati građane o pružanju prve pomoći kao i onima koji žele da učestvuju u anketi – kazala je ona.

Volonteri će biti pozicionirani na Autobuskoj stanici, u centru grada i na šetalištu. Anketa sadrži 10-ak pitanja.
Krsmanović je kazala da su najčešće teže povrede u kućnom okruženju zatvoreni serijski prelom rebara, opekotine šaka, lica, nogu, zatvoreni prelomi potkoljenice, iščašenja ramena, posjekotine i slično.

Pored Međunarodnog dana Prve pomoći, Krsmanović je najavila i obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. septembra, koje će podrazumjevati angažovanje velikog broja volontera, kao i jedno predavanje koje će održati srtučnjaci iz ove oblasti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code