Početna Eco Meduze u cijelom zalivu Boke

Meduze u cijelom zalivu Boke

9

Ovog proljeća, kao i prethodnih, svjedoci smo pojave meduza. Više ne tako rijetko, može se uočiti sa obale više vrsta iz grupe želatinoznih organizama. Za sada su zabilježene: Chrysaora hysoscella-kompas meduza, vrste roda Aurelia, Discomedusa lobata, Drymonema dalmatinum, navode iz Instituta za biologiju mora i Univerziteta Crne Gore.

FOTO: dr Vesna Mačić

Chrysaora i Drymonema pripadaju grupi „opasnih“ meduza jer posjeduju duge, tanke niti na kojima se nalaze žarne ćelije koje u kontaktu sa kožom pucaju te izazivaju određene iritacije. Chrysaora, zbog svoje izražene simetrije zvona i prisustva tamnih pruga radijalno raspoređenih je u narodu poznata i kao kompas meduza.

Drymonema je vrsta koja dugo nije bila zabilježena u Jadranu, međutim, posljednjih godina njena populacija se obnovila te se često može vidjeti u cijelom Jadranu i Bokokotorskom zalivu.

FOTO: dr Vesna Mačić

Aurelia, sa četiri prepoznatljiva kruga, koji podsjećaju na pun mjesec (Moon jelly-eng) teže se uočava zbog svog providnog tijela. Njoj slična, a posljednjih godina brojna je i Discomedusa lobata. Spadaju u bezopasne meduze jer njihova otrov ne prodire kroz kožu čovjeka.

Meduze uspostavile populaciju

Kako su sada, navedene vrste već redovni posjetioci našeg mora jasno je da su one ovdje, u zalivu uspostavile populaciju, tj. da postoje polipi (oblik pričvršćen za morsko dno) iz kojih one, bespolno, pupljenjem tokom proljeća nastaju. Da li će se one pojaviti u velikom broju zavisi upravo od toga, koliko su sredinski uslovi odgovarali razvoju polipa i njihovom pupljenju.

Istraživanje

U saradnji sa JP Morsko dobro, ove godine, Institut za biologiju mora sprovodi istraživanje polipa u Bokokotorskom zalivu, čiji je cilj određivanje gustina populacija, njihovu distribuciju, te bliže upoznavanje sa životnim ciklusom pojedinih vrsta koji je još uvijek nedovoljno poznat.

-Kroz dijeljenje brošura, želja nam je da se javnost bolje upozna sa vrstama koje se mogu vidjeti kod nas kao i njihovim osnovnim karakteristikama. Kako ne možemo biti na moru u svakom trenutku, svaka informacija o uočenim meduzama nam je korisna”, navode u Institutu.

Meduze su sve brojniji stanovnici mora, kako u svijetu tako i kod nas, prije svega zbog klimatskih promjena te rasta temperature mora, zatim eutrofikacije- što obezbjeđuje dovoljnu količinu hrane (planktona) za njihov razvoj a u hranidbenim lancima imaju vrlo važnu ulogu zbog svog velikog kapaciteta ishrane. Pojedine vrste se i hrane jajima i larvama ribe a neke vrste riba se hrane meduzama pa su ovi organizmi uvijek u odnosu predator – plijen. Među njihovim pipcima nerijetko se mogu vidjeti i ribe koje nalaze zaklon ili veću količinu i lakše dostupnu hranu.

Vrlo su osjetljiva grupa organizama te svaka vremenska promjena (jak vjetar, talasi, promjena temperature mora) može uticati na njihovo povlačenje u dublje slojeve ili na povećanje smrtnosti ovih vrsta. Podaci govore, da tek 10% od ukupnog broja doživi stadijum odrasle jedinke.

Ove godine su navedene vrste zabilježene u svim djelovima Bokokotorskog zaliva, a slična situacija je i u sjevernom Jadranu gdje su skoro svake godine posebno brojne vrste iz roda Aurelia.

9 Komentari

 1. Hvala Djordje za ovaj prakticni savjet. Ja sam par puta bio opecen i jedini savjet koji su mi dali je da odmah uriniram na opekotinu. Pjena za brijanje je sigurno bolje nego sto sam ja morao da radim.

  10
 2. Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično ali ne svake godine. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta.
  Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane.

  Ukoliko ponovo naiđete na ovu vrstu, savjetujemo da se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.

  12
 3. Poznato mi je iz svjetskih medija da je svaki gazda plaže na moru u Španiji OBAVEZAN da u svom priboru za hitnu pomoć ima i limenku sa komprimiranom pjenom za brijanje.
  Ljekari su poodavno ustanovili da pjena za brijanje najbrže neutrališe opekotinu od meduze. Pjena je bazična smjesa, a kapsule meduzinih pipaka žare kiselinom. Ko se imalo razumije u hemiju zna da bazna materija neutrališe kiselinu.
  Već sam ko zna koliko puta govorio zakupcima plaža u Novome u vezi meduza i pjene za brijanje. Niko to nije uzeo zdravo za gotovo, i neće dok ne bude obavezan. A kada će medicina i Turistički savez za ovo saznati, uvažiti i donijeti odluku da se ta pjena mora imati na plaži – to je veliko pitanje.
  Sjećam se da je prije desetak godina jednog momčića na Škveru meduza dobro opekla po desnom obrazu. Obzirom da živi u komšiluku, rekao sam da odmah ode doma, slatkom vodom ispere opekotinu i uzme očevu pjenu za brijanje i nanese je na opekotinu. Poslušao me – narednog dana na licu više nije bilo opekotine!
  Mene je u zadnjih desetak godina dva puta opekla meduza. Oba puta sam prekasno primjetio da bih na sebi isprobao pjenu za brijanje… Prvi put je bila žestoka opeklina na listu desne noge, konsultovao sam Dr. Draganu Knežević šta da radim.
  Potom sam saznao za čarobnu moć pjene za brijanje…
  Prošlog ljeta sam naveče osjetio svrabež na grudima ispod vrata. Mislio sam da me bocnuo tigrasti komarac. Tek ujutro sam pogledao malo bolje i ustanovio na koži prav red od desetak crvenih tačaka – meduza! Opet je bilo kasno za tretman pjenom za brijanje…
  Možda će ova informacija koja je na Zapadu poznata koristiti nekome da se brzo i efikasno zaštiti u slučaju kontakta sa meduzom.
  Mogla bi se i medicina u Crnoj Gori pozabaviti liječenjem opekline meduze sa pjenom za brijanje. Barem se raspitati kod svjetskih institucija na Zapadu. Ali, veoma sam skeptičan po tom pitanju.

  24
  3
  • Vazda su Novljani poput Đorđa Matkovića bili ljudi koji su u Novi i Novskom narodu donosili novine iz svijeta. Otuda i široka kultura, kao nadaleko poznata ljubaznost za dobronamjerne goste, posjetioce ili pridošlice u Herceg-Novom. Tome svjedoči i park bivšeg Hotela Boka, koji je dolaskom mržnje i zlobe u Herceg-Novom devastiran isto kao i bivši Hotel Boka koji je nepotrebno uklonjen.

   14
   1
   • Slažem se sa Vama gospodine da su Novljani baš takvi kakve ste ih opisali u komentaru.
    Jedino sam malo skeptična po pitanju mržnje i zlobe koji su uticali na devastaciju Parka Boka i uklanjanje bivšeg hotela Boka…Više sam uvjerena u to da je zemljotres 1979. najviše kriv za sve to.
    Ne bi škodilo ni da konačno uvedemo malo samokritike u čuveni stav da SU STIGLI ONI SA STRANE I SVE DESTREGALI. Krivi smo i mi sami što smo im to dozvolili, A NE POSTOJI RIJEČ KOJOM BI SE OPRAVDALO TO DA I DALJE NIŠTA NE ČINIMO DA STANJE POPRAVIMO? Što velite Vi po pitanju budućnosti? Hoćemo li se i dalje posipati katranom i perjem, ili već jednom nešto napraviti?

 4. A da pocupate te polipe I odnesete ih u svoj akvarijum, umjesto da ih proucavate? Prvo sto se od gov… nema dje okupat, a sad ce i meduze da se raskote

  27
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code