Početna Društvo Memorijano okupljanje bivših logoraša i njihovih potomaka na Mamuli

Memorijano okupljanje bivših logoraša i njihovih potomaka na Mamuli

7

Sjutra će na ostrvu Lastavica biti organizovan 12. susret zatočenika logora Mamula, od kojih je mali broj živ, kao i članova njihovih porodica. Time će biti obilježeno 77 godina od rasformiranja logora u kome su tamnovali i mučeni rodoljubi ovih krajeva 1942. i 1943.

Na Mamuli je bilo zatvoreno 810 Novljana, zatim 356 Kotorana, 110 Budvana i 122 mještana Tivta, a bilo ih je i iz istočne Hercegovine i Južne Dalmacije.

Zbog epidemije korona virusa organizator OO OBNOR 1941 – 1945 Herceg Novi, suret organizuje s manjim brojem posjetilaca i uz poštovanje mjera zaštite od infekcije.

Tako će na Mamuli boraviti samo delegacije boraca iz Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve, a najavljen je i dolazak predsjednika OBNOR-a 1941-1945 Radojice Radojevića.

Ranijih godina na Mamuli su bili i predstavnici Trebinja, Beograda, Prijepolja i ostalih pobratimskih organizacija OBNOR-a 1941-1945.

Domaćin je kompanija Oraskom koja gradi turistički kompleks na Lastavici i iz koje su najavili da će predstvnicima boraca i posjetiocima u kompleksu obezbijediti spomen sobu.

Za očekivati je da se posjetiocima i ove godine obrati predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, kao i PR savjetnica OHM Mamula Dragana Bećirović.

7 Komentari

  • Niste informisani,obilazili smo.
   Nosili cvijece,palili svijrce.Po neku suzu pustili
   A sto sto smo vise mogli.
   Vazno je ,PAMTITI. I potomcima preprocabati.

 1. Sve sto je Austro-Ugarska napravila prkosi vremenu, Mamula, malo jeziva, kamena tvrdjava na jugu, buri, pod suncem i pd olujom isijava svojim mracnim tajnama.

  16
 2. Napravite spisak svih logoraša po opštinama i pozovite njihove nasljednike, ne mora na mamulu može i na obali da se formira određeno udruženje i njeguju tradicije antifašizma i slobodilačkih ideja. Pozivam nadležne da se toga prihvate, a imaće podršku pomenutih !

  29

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code