Početna Ekonomija Menadžment “Vektra Boke”, ipak, založio imovinu, bivše radnike doveo u zabludu

Menadžment “Vektra Boke”, ipak, založio imovinu, bivše radnike doveo u zabludu

17

Premda je to negirao u više navrata menadžment Vektra Boke AD je imovinu kompanije založio kako bi pokrio dugovanja za kredit, a bivše radnike obmanuo.

To je ustvrdio predstavnik radnika i predsjednik NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” AD Herceg Novi, Đorđe Rajak:

Picerija i restoran

– Samim tim radnici će ostati bez naknade štete, poreza i doprinosa, kao i još tri rate u trećem isplatnom redu po raznim osnovama potraživanja. Kada je riječ o porezima i doprinosima, ako imovina “zalegne” za taj dio kredita, negdje oko 100 radnika će ostati bez penzija – navodi on.

Novoosvnovana nevladina organizacija uputila je zahtjev i lokalnoj upravi u Herceg Novom da zajednički pokušaju da dođu do rješenja, jer i Opština ima sličan problem i ne može da naplati dugovanja od te kompanije, priča Rajak.

Privredni sud je svoje presude i rješenja stavio van pravne snage na kraju realizacije Plana reorganizacije, iz čega se vidi da za isplate radnicima neće ostati sredstava, podsjeća on:

– Ako je založena cjelokupna imovina Vektra Boke za kredit i ako se na tenderu prodaje u neko bescjenje od 12 miliona, dakle, sve presude raznih Sudova Crne Gore nakon priznanja reorganizacije biće nenaplative – tvrdi Rajak.

Prema zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru AD Vektra Boka ukupno duguje 3.245.568,52 eura po svim isplatnim redovima, odnosno 967.821,14 za prvi isplatni red i 2.277.747,38 za treći isplatni red.

Rajak je kazao da su izvršitelji u dva navrata pokušali da naplate dugovanja na osnovu presude Privrednog suda, čiji je predsjednik Blažo Jovanić, a koju je kasnije van snage do konačnog izvršenja plana reorganizacije stavio stečajni sudija, odnosno isti Jovanić.

Radnici Vektra Boke poslali su zahjtjev dr Milošu Bigoviću da sazove hitnu vanrednu sjednicu Skiupštine Opštine na kojoj će odbornici razmotriti informaciju da je organizovana kriminalna grupa, prebacila obavezu od 23,7 miliona eura kredita kompanije Vektra Montenegro od CKB banke na Vektra Boku kao solidarnog jemca.

Odbornici bi trebalo da razmotre i odluku stečajnog sudije Blaža Jovanića da dorpinose radnika uvrsti u treći isplatni red, sva trgovačka potraživanja sa rokom uplate do 2022. godine u drugi isplatni red, zbog čega preko bivših 100 radnika ne može da ostvari pravo na penziju.

Predloženo je I da se parlament  upozna sa stavom  predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića da se ne poštuje Plan reorganizacije AD Vektra Boke. To je on potvrdio kao izvornu ispravu, u odnosu na presuđena potraživanja radnika i Opštine Herceg Novi, kojima je obustavio izvršne postupke, po pravosnažnim presudama.

Takođe, tačka dnevnog reda hitne vanredne sjednice trebalo bi da bude  i netransparentna rasprodaja objekata kompanije Vektra Boka AD ispod cijene po planu reorganizacije.

17 Komentari

 1. U svemu ovome interesantno je ćutanje hercegnovskog DPS-a. Ponašaju se kao da se agonija bivšeg HRP ‚‚Boka‚‚ događa daleko od njihovog pogleda i da ih se ne tiče. Dovesti onako uspješno preduzeće na rub propasti, ustvari ono je već pokopano, je pravo umijeće. Čudno da niko ne pokreće pitanje odgovornosti vlasnika ‚‚Vektra Boka‚‚ posebno crnogorsko tužilaštvo, jer je očigledno da u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela. Kod ove ujdurme je očigledno da se radi o onoj staroj poslovici ~‚Vrana vrani oči ne vadi‚‚

 2. U vrijeme socijalizma, ovakvi pljačkaši i štetočine, koji pronevjere milione, zaglavio bi desetak godina zatvora, I DA PLATI ŠTETU,kako zna i umije. U vrijeme demokratije, onaj saziva vladu, samo što orden nije dobio. Ako je ovo demokratija, ja sam za diktaturu. Nadam se da nije.

  26
  • Dmokratija podrazumjeva smjenjivost osoba na funkcijama, dok su nama iste face u điru i kod vlasti i kod opozicije već godinama. Pa ti procijeni

 3. Počev od Tripkoviča, preko Raska Boživića pa
  di Brkovića svi du rasprodavali. Trevsli bi napraviti spisak što je ko prodao i dje su otišle pare.

  22
  1
 4. Da je Crna Gora pravna država ovaj ugovor bi bio preispitan od strane vrhovnog državnog tužioca! Kako je majstor od auspuha, spasitelj Boke i svekolike Crne Gore došao do ove imovine zna on i oni koji su sa njim bili u kolu kad je potpisivan ugovor. Neka iznesu ugovor na vidjelo i objasne narodu i radnicima Boke koliko je miliona odštete predviđeno da dobije majstor auspuha u slučaju raskida ugovora. U ovoj našoj državi stavit će se tačka na pljačku kad više ne bude bilo ništa da se opljačka!

  28

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code