Mentalna geografija Aldemara Ibrahimovića u Galeriji “Josip Bepo Benković”

Mentalna geografija Aldemara Ibrahimovića u Galeriji “Josip Bepo Benković”

0
Podijeli

U gradskoj galeriji “Josip Bepo Benković” u srijedu, 22. novembra biće otvorena samostalna izložba slika autora Aldemara Ibrahimovića iz Rožaja.Kako zapaža istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović, likovna i “mentalna geografija” Aldemara Ibrahimovića, satkana od bezbroj senzitivno-kreativnih poticaja, tvori svojevrsni, lični “kulturni pejzaž” u kojem umjetnik stvaralački interveniše.

– Aldemarova slika je svojevrstan rožajski ćilim, čistih hromatskih sazvučja, geometrizovanih formi, prelijepih koloritnih tkanja, uravnoteženog odnosa svih gradivnih elemenata. Čovjek je u njoj protagonist radnje, i nije isključivo materjalizacija ljudske figure. Nerijetko arhitektura na Aldemarovim slikama poprima karakteristike Ijudskog. Umjetnikove arhitektonske konstrukcije produkt su vlastite “arhitekture uma”, izrastaju iz prirode – čvrsto, stameno, uljudeno, razuđeno…krovovi, prozori, ograde, obrisi, siluete… čuvaju memoriju rožajske kuće tipične spratne konstrukcije… i s vizura čistih obzorja tvore ličnu arhitekturu samouobličavanja – zapisala je Miranović.

Picerija i restoran

Aldemar Ibrahimović rođen je u Rožajama 6. novembra 1962. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu 1986, a postdiplomske studije na Cetinju 2013. godine. Član je ULUCG- a od 1987. godine i SULU- a. Živi i radi u Rožajama.

Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi od 1995. godine, kada je izlagao u Parizu u Galeriji jugoslovenskog kulturnog centra, pa do cetinjske 2015. godine u salonu “Petra Lubarde”, Galeriji “Miodrag Dado Đurić”. Prvu samostalnu izložbu Aldemar je imao u svom rodnom gradu 1987. godine, a izlagao je u mnogim galerijama u Evropi i regionu.

Dobitnik  je brojnih nagrada i priznanja.

Izložbu će u  Galeriji “Josip Bepo Benković”, u srijedu , u 19 časova, otvoriti književnik, Miraš Martinović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code