Početna Društvo Mentorska podrška – garancija za uspjeh romskih srednjoškolaca

Mentorska podrška – garancija za uspjeh romskih srednjoškolaca

0

U toku prošle školske godine, od ukupno 108 učenika u Crnoj Gori obuhvaćenih programom mentorske podrške, 102 učenika je uspješno završilo školsku godinu.

NVO „Mladi Romi“ drugu godinu sprovodi projekat „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, odnosno pruža podršku svim romskim i egipćanskim učenicima u Crnoj Gori koji redovno pohađaju srednju školu.

U sklopu ovog projekta realizuje se program mentorstva za učenike kojima se ovim putem pruža dodatna pomoć i podrška u praćenju redovnosti pohađanja nastave, školskog uspjeha i socijalizacije u školi.

Ovaj program obuhvata sve škole u Crnoj Gori u kojima ima učenika iz ove populacije koji su redovni učenici srednjih škola.

U toku prethodne školske godine ovim programom su obuhvaćene 22 škole u Crnoj Gori, u kojima je angažovano ukupno 37 profesora/mentora, koji su pratili školske performanse učenika do kraja školske 2018/2019 godine.

Kao rezultat projektnih aktivnosti, od obuhvaćenih 108 učenika (57 dječaka i 51 djevojčica), 102 učenika su uspješno završili razred, a od tog broja 20 njih je završilo srednju školu. Od 20 učenika koji su završili srednju školu, jedanaestoro se zaposlilo, dok dvoje učenika čeka upis na fakultet po afirmativnoj akciji.

Prema analizama NVO “Mladi Romi” sa početka školske 2019/2020, ove školske godine je u srednjim školama 30% više učenika RE populacije u odnosu na prethodnu godinu.

Trenutno je aktuelan konkurs za prijave zainteresovanih profesora koji bi pružali mentorsku podršku učenicima za školsku 2019/2020 godinu.

Program mentorstva finansira Evropska unija, a sprovodi se posredstvom Romskog obrazovnog fonda (REF). NVO “Mladi Romi” je nacionalna partner organizacija za Crnu Goru.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code