Početna Društvo Mi palimo, oni gase: Međunarodni dan vatrogasaca

Mi palimo, oni gase: Međunarodni dan vatrogasaca

1

Oko 600 vatrogasaca u Crnoj Gori obilježava 4. Maj, međunarodni Dan vatrogasaca. Od tog broja, u Službi zaštite i spasavanja Herceg Novi stalno je angažovano njih 35, odnosno 33 su operativca. Tokom ljetnje sezone dodatno se angažuju vatrogasci. Tu su i dva dobrovoljna vatrogasna društva u Bijeloj i na Luštici, u kojima je u prosjeku i do 25 dobrovoljaca. Međutim, broj volontera varira u zavisnosti od njihovih drugih obaveza.

Foto: Arhiva

Za sada ih je dovoljno i uz dobru opremljenost i organizaciju, uspijevaju da odgovore na sve zahtjeve. Proteklih mjesec i po, mimo svoje primarne djelatnosti na gašenju požara, bili su angažovani na dezinfekciji javnih gradskih površina, radi sprječavanja širenja korona virusa. To će biti u fokusu njihovog djelovanja i u narednom periodu, posebno dezinfekcija školskih objekata i prostora oko njih, kako bi učenici imali čist i bezbjedan prostor za polaganje završnih ispita, kaže nam komandir Službe, Zlatko Ćirović.

„Opština Herceg Novi prepoznala je ovu Službu kao značajan segment lokalne uprave i konstantno ulaže u njeno unapređenje. Plaćen nam je i prekovremeni, rad tokom praznik, kao i rad u noćnim satima. Opština stoji iza ove Službe u punom kapacitetu i ima puno razumijevanje za nas, na čelu sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem“, navodi Ćirović.

Ima benefita, ali odlazak u penziju otežan

Prosječna plata vatrogasca kreće se oko 520 eura, koje se obračunavaju po koeficijentu 5.1, uz beneficiran radni staž. Međutim, vatrogasci nijesu zadovoljni uslovima koje moraju da zadovolje da bi se mogli penzionisati. Visoka je starosna granica, pa je ključni problem koliko uopšte vatrogasac sa 60 ili više godina starosti može biti operativan na terenu:

Foto: Arhiva

„Zakonom je propisana starosna granica do 55 godina, međutim, imamo kolega preko 55 godina starosti, ali ne mogu u penziju jer im Zakon ne dozvoljava. Ne ispunjavaju određene uslove, broj godina u Službi. Nema olakšica kojim bi vatrogasci možda na osnovu nekog lex spcialisa otišli u zasluženu penziju. Postoje beneficije, ali moraju svi imati i 40 godina radnog staža, pa iako neko ima više od 55 godina mora da radi na poslovima zaštite i spasavanja” priča Ćirović.

Svake godine vatrogasci obavljaju sistematske preglede i može da se desi da neko ne prođe. Veliki je znak pitanja koliko onda takav vatrogasac može biti operativan, upozorava Ćirović.

Dobra opremljenost

Služba zaštite i spasavanja trenutno raspolaže sa 11 kamiona – cistijerni, kapaciteta od 45 – 50 hiljada litara vode u svakom trenutku, uz 3 manja vozila. To je trenutno dovoljan kapacitet kojim se može odgovoriti na potrebe grada, što je, prema Ćirovićevoj ocjeni, Služba do sada i dokazala.

On je podsjetio da angažovanje službe na dezinfekciji grada nije remetilo njihovu primarnu djelatnost, budući da su od početka epidemije bili u funkciji vanrednih okolnosti i na raspolaganju Opštinskom timu. Osim dezinfekcije, lijepili su informativne plakate sa uputstvima o zaštiti i uz koordinaciju sa drugim komunalnim službama dijelili posao.

Foto: Arhiva

Tokom narednih desetak dana trebalo bi da bude gotov i plan aktivnosti tokom sezone, a u fokusu će i dalje biti dezinfekcija javnih površina i školskih objekata, zabrana loženja na otvorenom od 1. juna, uz uputstva drugim komunalnim službama.

S obzirom da, kako kaže, zna da se portal Radija Jadran čita van Herceg Novog, iskoristio je priliku da svim kolegama čestita Dan vatrogasaca, uz želju da i u narednom periodu budu odgovorni i profesionalni u rješavanju akcidenata. Ujedno, apelovao je i na savjest građana da se uzdrže od paljenja na otvorenom, a u slučaju potrebe da paljenje zelenog otpada prethodno prijave.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code