“MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – STAVRALAČKA KOORDINACIJA” U HERCEG NOVOM

“MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – STAVRALAČKA KOORDINACIJA” U HERCEG NOVOM

128
0
Podijeli

Pupin plakatNakon što je prvo priređena u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu, kao i još nekim gradovima Srbije, od večeras će Herceg Novi, a potom Kotor i Budva, biti domaćini izuzetne postavke posvećene zaboravljenim djelima Mihajla Pupina.
Riječ je o izložbi “MIHAJLO IDVORSKI PUPIN-STVARALAČKA KOORDINACIJA”, autorke Aleksandre Ninković Tašić koja na posterima i panoima otkriva djelove bogate arhivske građe, fotografije, knjige koje su obilježile Pupinov životni put, nešto poznato, ali i nepoznato o njemu, što uvijek intrigira. “Momak s crvenim fesom i pet centi u džepu” sišao je s broda na američko tle, bez znanja riječi engleskog jezika i bez ijednog čovjeka koji bi ga dočekao na obali. A uspio je da postane prvi predsjednik Njujorške akademije nauka rođen van Amerike, jedan od dvanaestorice ljudi koji su osnovali NASU, pronalazač sa 34 vrijedna patenta, tvorac jedne od najvećih laboratorija za fiziku na svijetu, koja danas nosi njegovo ime. Naučnik, pronalazač, dobrotvor, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Bijeli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko djelo „Od pašnjaka do naučenjaka”. Bilo je to tačno 60 godina od nujegovog rođenja u malom banatskom selu Idvor.
pupinMihajlo Pupin je dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Njegovo najslavnije otkriće su bili Pupinovi kalemovi zbog čega je njemu u čast proces korištenja tih kalemova u telefonskim razgovorima na velikim razdaljinama nazvan pupinizacija.
Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Francuske akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, predsjedniuk New Yorkške akademije nauka, predsjednik američkog saveza za napredak nauke i počasni doktor 18 univerziteta. Po njemu je pored ostalog dobio ime i beogradski Institut koji se od 1946. godine zove Mihajlo Pupin.
„Imajući u vidu da je veliki broj njegovih dobročinstava, legata i mnogih drugih značajnih dopsrinosa zaboravljen, cilj izložbe je da predstavi i ukaže na raznovrsno Pupinovo nasljeđe, čija istorijska uloga nije dovoljno istaknuta – poručila je autorka, Aleksnadra Ninković-Tašić.
Postavka je organizovana zahvaljujući saradnji Obrazovno-istraživačkog društva iz Beograda sa SANU, Generalnog konzulata Srbije u Herceg Novom i JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”.
Izložba “MIHAJLO IDVORSKI PUPIN-STVARALAČKA KOORDINACIJA”, biće otvorena večeras u 19 h u Galeriji “Josip Bepo Benković”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code