MILAN VAJAGIĆ: NEMA-IMA NOVOG ZAPOŠLJAVANJA U LOKALNOJ ADMINISTARCIJI

MILAN VAJAGIĆ: NEMA-IMA NOVOG ZAPOŠLJAVANJA U LOKALNOJ ADMINISTARCIJI

244
0
Podijeli

Tvrdnju da je u Herceg Novom v.d. stanje u opštini ne negira v.d. predsjednika opštine, Milan Vajagić.

– V.d. stanje je zato što u Skupštini opštine Herceg Novi još nije definisana i iskristalizovana volja vladajuće koalicije da se izabere u skupštinskoj proceduri, većinom, predsjedik opštine – kaže Vajagić. A na pitanje kako onda funkcioniše lokalna samouprava odgovara:
– Dosta dobro! Organi uprave rade svoj posao, postoje načelnici orgrana, Sekretarijata i ostalih službi, najnormalnije. Takođe javna preduzeća i ustanove. Sve kulturne priredbe se održavaju. Deblokirana je Turistička organizacija, iako je bilo kritično u jednom momentu. Ne vidim razloga za tvrdnju da je sve blokirano, mada sigurno može bolje – kaže nam Vajagić.
Ipak, mjesecima i godinama u više javnih preduzeća i ustanova u Herceg Novom je v.d stanje, odnosno nijesu izabrani čelni ljudi. Pri tom, dok traje politička kriza, lokalna uprava raspisuje konkurse za nove radnike. Samo za posljednjih mjesec i po traži se oglasima 29 radnika, o čemu je Radio Jadran već pisao.To Vajagić komentariše:
– V.d. stanje postoji u nekim Skeretarijatima i javnim službama od ranije, to sam zatekao. Ovdje sam već treći mjesec. Ne mogu to stanje da promjenim, jer sam i ja v.d predsjednika. Obavljam samo one stavri koje su najhitnije i da ne bi došlo do blokade rada organa lokalne uprave i javnih službi. Zapošljvanje novih radnika se obavlja samo za sezonske poslove, niko nije primljen u stalni radni odnos. Ali oni koji su radili više od dvije godine na određeno, po Zakonu morali smo ih primiti u radni odnos – kaže Vajagić uz podatak da je sada 230 zaposlenih u opštini sa Vatrogasnom jedinicom.
Ipak, znači li i takvo zapošljavanje novo kupovanje glasova, za moguće prijevremene izbore?
– Ne vidim zašto bih ja kupovao glasove, jer ja nisam zaintersovan, niti imam ambiciju da ostanem predsjednik opštine, niti da budem kandidat ni ujednoj varijanti – odbija Vajagić.
Primjećujemo da on, ipak, nije bio na odborničkoj listi SNP-a ni na prošlim izborima.
– Nisam!
Kako onda može biti predsjednik, odnosno v.d. predsjednika opštine, jer po Statutu Članu 57 predsjednika opštine bira Skupština iz redova kandidata izborne liste, pitamo dalje Vajagića.
– Po Zakonu o lokalnoj samoupravi svaki građanin koji ima biračko pravo može da bude predsjendik opštine.Tu nema smetnje. Ima 25 hiljada birača. Statut nije usklađen sa zakonom. Zakon je stariji od Statuta – objašnjava Vajagić.
Inače, jedan ugledni podgorički advokat ovu pravnu zavrzlamu nije htio da komentariše za Radio Jadran da se, kako kaže ne bi miješao u unutrašnje stvari SNP-a u Herceg Novom. Ipak, kazao je da će neko sigurno uskoro pokušati da obori odluku o izboru v.d. predsjednika opštine Herceg Novi na Sudu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code