Početna Društvo Milatović: Deset puta više turista na hercegnovskoj rivijeri nego lani

Milatović: Deset puta više turista na hercegnovskoj rivijeri nego lani

10

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i predsjednikom Skupštine opštine Ivanom Otovićem i saradnicima razgovarao o više aktuelnih tema, utiscima o trenutnom stanju u turizmu u ovoj Opštini, kao i značajnoj saradnji koju ova opština ima sa Vladom Crne Gore.

 

Foto: Opština HN

„Drago mi je da se možemo pohvaliti jako dobrim rezultatima i aktivnostima koje su sprovedene u cilju što bolje realizacije turističke sezone, čiji je uspjeh najbolji pokazatelj uloženih napora. Nakon mukotrpnog i zajedničkog rada Vlade i opština, danas sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo snažan oporavak crnogorskog turizma. Trenutno u Herceg Novom boravi oko 22.000 turista što je 10 puta više u odnosu na isti period prošle godine. Od toga imaju benefita svi: građani, privrednici, centralni i opštinski budžet kao i cjelokupno društvo”.

Takođe, ministar je ocijenio da je međuresorna saradnja i saradnja sa lokalnim samoupravama pozicionirala Crnu Goru na mapi bezbjednih destinacija i da je ova turistička sezona jedna od boljih na Mediteranu.

“Oživljavanje turizma u Herceg Novom ali i u cijeloj Crnoj Gori nije došlo samo od sebe već kroz zajedničke pametne odluke Vlade Crne Gore i opštine Herceg Novi. Jedna od njih je bila i otkup putarine na putnom pravcu Trebinje – Herceg-Novi. Svjedoci smo da ovim putnim pravcem u povećanom obimu svakodnevno dolazi jako veliki broj turista”, kazao je ministar.

Predsjednik Opštine Stevan Katić na današnjem sastanku rekao je da su “zadovoljni uloženim naporima i ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu, kako od strane Ministarstva zdravlja, tako i od strane Opštine Herceg Novi. Sadašnja situacija je prevazišla naša očekivanja, s tim što i dalje svi zajedno mora voditi računa o epidemiološkoj situaciji”.

Predsjednik Katić informisao je ministra Milatovića da lokalna samouprava ima spremna određena strateška dokumenta, među kojima su Strategija razvoja grada do 2027. godine i Mapa investicija.

“Za kapitalne projekte iz ovih i drugih razvojnih dokumenata Herceg Novi dugo vremena nije mogao računati na pomoć države, a budžet grada je bio finansijska osnova za njihovu realizaciju”, naglasio je Katić i dodao da je dobro da Herceg Novi ove godine može računati na pomoć i podršku države”.

On je, ministru Milatoviću i njegovim saradnicima, predstavio probleme hercegnovske opštine i pozvao na zajedničko sudjelovanje u rješavanju istih, kao što su pitanje Bolnice Meljine i HTP Vektra Boka, kao i projekat povezivanja Luštice sa graničnim prelazom Debeli brijeg.

Ministar je odgovorio da je uvjeren da će Vlada Crne Gore uraditi sve što je u njenoj moći da se krene u rješavanje ovog pitanja, dok će Ministarstvo ekonomskog razvoja nesumnjivo dati svoj doprinos i pomoć u svakom smislu.

“Kada su u pitanju razvojni projekti bez kojih ovaj grad ne može da funkcioniše, konstatovali smo neke pogrešne odluke koje su unazadile i turističku i zdravstvenu ponudu, ali i kvalitet života stanovnika Herceg Novog. Sa nivoa Opštine i sa nivoa centralne vlasti trudićemo se da u narednom periodu određene pogrešne stvari iz prošlosti ispravimo i stavimo prije svega u korist građana Novog i šireg područja Boke kotorske”.

Ministar Milatović je boravak u Herceg Novom iskoristio da posjeti Portonovi, Lazare Hotel kao i Institut “Simo Milošević”, koji predstavlja međunarodno priznatu instituciju i centar zdravstvenog turizma.

Na sastanku sa v.d. direktoricom Instituta Marinom Delić, zaključeno je da je Institut najveći resurs u oblasti zdravstvenog turizma čije je modele oporavka potrebno dodatno razmotriti i u konačnom valorizovati na dobrobit svih.

10 Komentari

 1. Kolika je zarada koja ide u državni budžet ,a ne nekome rpivatnom licu koje u ko zna kojoj zemlji troši novac??!!
  10C, zar ne?

  TURIZAM PRETVORITI U DRŽAVNU SVOJINU!!!
  Onda ne bi bilo enzaposlenih!! Svi radnici bi radili za državu.
  Sav novac državi. Povećale bis e plate. Viže bi s eproizvodilo jer više resursa. Manje bi se uvozilo. Opet povećanje budžeta. Začarani krug.

  Ubi nas taj turizam gdje se pojedinac bogati jer izdaje apartman u zgradi dok mu komšija crkne od gladi. Jer ‘u se i u svoje kljuse’.

  1
  1
 2. Zasto se nije sastao sa nekim od malobrojnih privrednika koji doprinose ovom gradu da cuje njihove price iz nadloznosti Ministarstva u kom je ekspert, a ne samo da se sastanci sa politicarima

  16
 3. Gospodine Milatoviću,koga obmanjujete.Sezone se upređuju sa dobrim,a ne sa onim bolesnim.Stari sam Novljanin i vidimm još uvijek dobro.Ovo nije viđelo sezone.Vi i ne znate što je dobra sezona.

  26

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code