Početna Ekonomija Milatović najavio mogući raskid kupoprodajnog ugovora sa “Vektra Bokom”, radnici prikupljaju potpise

Milatović najavio mogući raskid kupoprodajnog ugovora sa “Vektra Bokom”, radnici prikupljaju potpise

2

Dok se u Skupštini Crne Gore vodila rasprava o “Vektra Boki”, jer je poslanica Tamara Vujović pitala ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, što će preduzeti povodom neuspješne “pljačkaške” privatizacije HTP Boka, članovi NVO Radnici Vektra Boke na glavnom gradskom Trgu u Herceg Novom i u Igalu, prikupljali su potpisa za peticiju o raskidu kupoprodajnog ugovora između Vektra Boke i HTP Boke.

Prošle sedmice Vijeće Apelacionog suda je odbilo žalbu protiv rješenja Privrednog suda da se u Vektri Montenegro uvede stečaj. Tako se, kazao je ministar Milatović, otvara prostor da Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte i Vlada Crne Gore, u saradnji sa kontrolorom koji je angažovan za kontrolu privatizacionih ugovora, pristupi aktivnostima odredaba ugovora. Odredbom čl.7 definisano je pravo Savjeta na jednostrani raskid ugovora, ukoliko se nad kupcem, u ovom slučaju Vektra Montenegro, otvori stečajni postupak, da prodavac, u ovom slučaju država, može shodno ugovoru, pokrenuti proceduru raskida ugovora – obavijestio je ministar Milatović.

-Vlada će u narednom periodu intezivirati aktivnosti koje će doprinijeti da se imovina HTP Boka valorizuje na pravi način u cilju ekonomskog razvoja Opštine Herceg Novi – obećao je ministar.

Inače, potpisivanje peticije za raskid štetnog ugovora sa Vektra Bokom trajaće 7 dana, a do sada je peticiju potpisalo oko 1.000 građana, kazao nam je predsjednik ove NVO, Đorđe Rajak:

„Peticiju ćemo dostaviti Vladi, Agenciji za praćenje privatizacije i Tužilaštvu. Nama se po nekim procjenama duguje ukupno oko 5 miliona eura – osnovne zarade sa socijalnim programom. To je dugovanje za nas oko 240 radnika, mada ne znamo tačno, jer nam iz firme još uvijek ne daju spisak preuzetih radnika prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora“, precizirao je Rajak.

Po Planu reorganizacije bivšim radnicima su, kako tvrdi, isplaćene dvije rate trećeg isplatnog reda i manji dio iz prvog isplatnog reda:

„Problem nas i radnika Radoja Dakića, je što smo dokazali, da je član 55 Zakona o stečaju bio nezakonit, nelegalan i Ustavni sud je potvrdio svojom odlukom od 16.juna 2018. Plan reorganizacije je u tom dijelu kad je riječ o radnicima ukinut već treću godinu, mada to niko ne poštuje. Ako se raskine ugovor, ko preuzme hotele preuzeće i nas vjerovatno. To je Vlada, nema ko. A dug radnika će vjerovatno ići uz to preuzimanje“, smatra Rajak.

Kako je dodao, nastojaće da prikupe 5 hiljada potpisa, kako bi mogli predati peticiju. Peticija će od sjutra popodne biti aktivirana i online, na portalu E-peticije.

2 Komentari

  1. Nova vlast je već sebe dovala u sumlju da će Crnu Goru dovesti u stanje normalne države, a očit primjer je da se Brković još slobodno šeta po Crnoj Gori, iako je jedan od prvih deset moćnika koji su već trebali da budu u zatvoru. Za stanje u ” Vektri ” nije kriv samo on. Tranzicija ( čitaj: krađa) se odvijala dok su u HN na vlast bili DPS i SDP, tako da i ta interesna družina mora da odgovara,

    4
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code