Početna Društvo Milatović u Novom: Evropski put Crne Gore ostvarivati povezivanjem ekonomija malih zemalja...

Milatović u Novom: Evropski put Crne Gore ostvarivati povezivanjem ekonomija malih zemalja Evrope

0

U okviru 14. Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, upriličio je radnu večeru za domaćina, predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića i goste, najviše strane delegacije.
Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, predsjednik Katić je izrazio očekivanje da će i ovakav vid neformalnog okupljanja imati isti uspjeh, kao i radni dio, te zahvalio predsjedniku Skupštine, Aleksi Bečiću, na odabiru Herceg Novog kao grada – domaćina konferencije.

Uz konstataciju da je Herceg Novi malo mjesto sa svega 33.000 stanovnika, predsjednik Opštine je naglasio da ovaj primorski grad raspolaže značajanim turističkim potencijalima, te ukazao i naspecifičnost Herceg Novog, koga na turističkoj mapi izdvaja i razvijeni zdravstveni turizam. On je u tom konstektu naglasio da je Institut dr Simo Milošević brend, koji godinama unazad privlači veliki broj korisnika iz cijelog svijeta.

Ukazujući na potencijale Crne Gore kao mediteranske zemlje, čija ekonomija u velikoj mjeri zavisi od turizma, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović se osvrnuo na nezavidne rezulate turističke sezone ostvarene tokom prošle godine, te naglasio da je odlukama nove Vlade u 2021 godini turizam oporavljen “što je prirodno vodilo snažnom ekonomskom oporavku i omogućilo donošenje seta socijalnih rješenja kojima je unaprijeđen životni standard“.

Ministar Milatović je ocijenio da Crna Gora, kao zemlja koja teži nultnoj toleranciji na korupciju i uspostavjanju dobrih poreskih politika, ima perspektivu da u narednom periodu privuče važne investitore i zaokruži pretpostavke na putu ostvarenja evropske perspektive. On je ukazao na značaj povezivanja ekonomija malih država, te ocijenio da bi upravo i zemlje poput onih koje je okupila konferencija, “kroz povezivanje ekonomija mogle da doprinesu ostvarenju evropskog puta Crne Gore“.

U ime gostiju, domaćinu se zahvalila potpredsjednica parlamenta Monaka i istakla da je konferencija uspjela i sadržajno i organizaciono, te poželjela da se u istom sastavu okupe naredne godine u Monaku.

Na konferenciji, koja je održana od 3. do 5. oktobra, učestvovali su predsjednik Predstavničkog doma Luksemburga Fernang Etgen, predsjednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou, predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, predsjednica Parlamenta Andore Roser Sune Paskuet, kao i drugi visoki predstavnici parlamenata Andore, Monaka, Luksemburga, Kipra, San Marina i Islanda.

Radnoj večeri “Privredne komore kao pokretači ekonomske saradnje malih evropskih zemalja“, prisustvovala je, osim ministra Milatovića i v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code