Mileva Marić: Protiv “štitastih vaši” mineralnim uljima i insekticidima

Mileva Marić: Protiv “štitastih vaši” mineralnim uljima i insekticidima

0
Podijeli

stitasta vasTačan broj stabala voćki u Herceg Novom koje je napala štitasta vaš ne može se odrediti, budući da registar poljoprivrednih gazdinstava nije završen. Njegovo formiranje i dalje je u toku, mada u Savjetodavnoj službi za biljnu proizvodnju kažu da je jako malo poljporvrednika sa teritorije opštine Herceg Novi raspoloženo da registruje gazdinstvo kako bi sjutra mogli i da apliciraju za sredstva iz fondova EU.

Savjetnica za biljnu proizvodnju u Savjetodavnoj službi, Mileva Marić kaže da je ovaj štetnik prisutan u Herceg Novom odavno, ali da se ove godine proširio  vjerovatno neblagovremenom primjenom insekticida:

Picerija i restoran

– Da je neka nova uvezena vrsta, nije sigurno. To su vaši koje se javljaju sporadično, tamo gdje je gust snop biljaka. One i traže takva mjesta, gdje je zavjetrina, gdje nema cirkulacije vazduha i ne obavlja se zaštita dobro, kao i “odsječena” i sušna mjesta. Za Boku nije neuobičajeno. Kad smo dobili izvještaj za mediteransku mušicu, naznačeno je i da je pojačano prisustvo štitastih vaši, ali nijedna nije izdvojena posebno, već je riječ o čitavim familijama ovog štetnika, naglašava Marićka.

Postoji nekoliko vrsta vaši i suzbijanje im je jako ograničeno upravo zbog štitova:

– Javljaju se te pokretne forme gdje treba obaviti zaštitu, ali zaštita samo sa mineralnim uljem nije dobra. Tu se mora dodati ineskticid, i nije dovoljan samo jedan tretman već najmanje dva u roku od deset dana, pojasnila je Marićka.

Ona upozorava da bi poljoprivredni proizvođači više pažnje trebalo da posvete pravovremenom prskanju biljaka, kako bi se izbjegla ili suzbila ova štetočina ističući da je u Baru i Ulcinju gotovo i nema, jer su voćari bili revnosniji:

– Ako se ne prska godinu, ona tu prezimi, adaptira se i nastavlja razmnožavanje, a ima ih nekoliko ciklusa tokom godine. Prenose se sadnim materijalnom, jer su slabo pokretne.

Crni, “spaljeni” listovi i ulijepljene stabljike, ljepljivo sve što se nalazi ispod krošnji, najvidljiviji su simptomi, odnosno posljedice učinka ove štetočine. Međutim, i pored toga, plodovi voćki nijesu opasni za konzumaciju. Za sada u Herceg Novom najviše problema sa ovim štetnikom imaju voćari u Bijeloj, Baošićima, Đenovićima, Kumboru i Igalu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code