Početna Ekonomija Milić Popović obećava isplatu od 2,1 miliona eura povjeriocima za koji dan,...

Milić Popović obećava isplatu od 2,1 miliona eura povjeriocima za koji dan, radnici ne vjeruju

6

Druga rata III isplatnog reda povjeriocima Vektra Boke u iznosu od 2,1 milion eura, biće isplaćena u nekoliko narednih dana i nema bojazni da povjerioci neće biti isplaćeni, kazao je Radiju Jadran izvršni direktor Vektra Boke, Milić Popović.

Prvobitno iz te komapanije su najavili da će 7. februara isplatiti drugu od četiri godišnje rate povjeriocima trećeg isplatnog reda.

Međutim, račun kompanije trenutno je blokiran zbog problema u tekućem poslovanju, pravnih sporova i tumačenja, ali dio sredstava uspjelu su da zaštite, naglađava Popović. To je razlog zbog čega isplate kasne i sljedeći koraci kompanije su deblokada računa i redovna isplata povjerilaca, što bi prema uvjerenju našeg sagovornika, trebalo da se dogodi u narednih nekoliko dana.

Bivši radnici i njihov zastupnik Jovan Pejović tvrde da je vlasnik Vektra Boke, Dragan Brković „oteo“ 5 miliona eura od prodaje objekata, ali je obećao da će ta sredstva vratiti do 7.febrauara ove godine radi isplate preko 2 miliona eura povjeriocima. Nemaju povjerenje da će tako biti.

Komentarišući „prenos“ novca od oko 5 miliona eura od prodaje imovine Vektra Boke firmi vlasnika Brkovića Montenegro Investments, Milić Popović ističe da nije riječ o tolikom iznosu. Kako navodi, riječ je o kontinuiranim blokadama AD Vektra Boka koje su nastupile nakon usvajanja Plana reorganizacije, po osnovu sudskih sporovam uglavnomm vezanih za radne odnose i prinudne blokade koja nije predviđena Planom reorganizacije AD Vektra Boka:

„U toj situaciji da ne bi došlo do nezakonitog odliva sredstava koja su namijenjena povjeriocima, mi smo dio prenijeli na ćerku kompaniju i ta sredstva služe za izmirenje povjerilaca i mi ćemo ih ovih dana izmiriti, iako imamo trenutno blokiran račun po osnovu sudskih sporova, koje izvršitelji mimo Plana reorganizacije realizuju. Po žalbama uspijevamo da deblokiramo račun, ali je nastala ogromna konfuzija vezana za sudske sporove koji su obuhvaćeni Planom reorganizacije i sporovie koji su izvan Plana, a nijesu predviđeni u troškovniku-budžetu. Time se narušava koncept realizacije Plana predviđenog i utvrđenog izvršnom sudskom ispravom Privrednog suda, gdje povjerioci koji su glasali za taj Plan očekuju da im se u zadatim rokovima isplate sredstva“, pojašnjava Popović.

Sporovi ugrožavaju Plan reorganizacije

Međutim, Vektra Boka ima druge sporove koji se, kako navodi, vode na nivou Osnovnih sudova i gdje se izvršna rješenja daju preko izvršitelja blokadom računa i skidanjem sredstava što ugrožava cijeli sistem realizacije Plana reorganizacije:

„Zakon o stečaju je tu veoma jasan i precizan i sve što se u međuvremenu ostvari u sudskim sporovima, treba čekati isplatu nakon posljednje rate III isplatnog reda predviđene Planom. To znači da svi sporovi koji se sada ostvaruju pred Osnovnim sudovima bi trebalo da čekaju realizaciju u naredne dvije godine. Tu imamo jedan oblik „pravne praznine“, u što su pravnici i advokati upućeni. Oni su shodno tim pravosnažnim presudama u mogućnosti da blokuraju naš račun. Sa druge strane, stav Privrednog suda je da to nije moguće realizovati na takav način i da sve takve presude treba da čekaju posljednju ratu iz Plana reorganizacije“, objašnjava Popović.

Je li moguć investicioni ciklus i kako?

Savjet za privatizaciju i Vlada su tri puta odbili da daju saglasnost Draganu Brkoviću da prodaje četiri hotela Vektra Boke. Bivši radnici su na tome zahvalni, jer su ubijeđeni da bi opet bili izigrani i novac bi otišao u neke druge namjene, a ne njima, te nikada ne bi ni došlo do gradnje novih hotela.

Milić Popiović uvjerava da bi izuzimanje Hotela Plaža iz imovine Vektra Boka bio model za realizaciju investicije da bi se u okviru akcionarskog društva napravila posebna kompanija koja bi vodila investiciju i ništa više ni manje od toga. Ne vidi razlog zašto je nastalo toliko spekulacija da je riječ o otuđenju ili prodaji.

„Nije nikakav problem da krenemo u neki oblik investiranja u okviru postojećeg sistema, nije sporno, nećemo insistirati na modelima koji izazivaju pažnju javnostim ali ćemo nastaviti sa realizacijom Plana reorganizacije i nadamo se investicionom ciklusu. Do sada smo više puta obavijestili javnost da imamo problem sa restuticijama, povraćajem imovine bivšim vlasnicima gotovo u cijeloj AD Vektra Boki i da iz tih razloga nijesmo u mogućnosti da pristupimo izradi planske dokumentacije niti investiranja, dok se sporovi ne okončaju. Jedina lokacija koja bi mogla biti privedena namjeni je Hotel Plaža, jer ne postoji zabilježba restitucije. Međutim, u galimatijusu problema sa kojima je kompanija suočena iz predprivatizacionog perioda, traži se da ne pravimo model koji bi mogao dovesti do realizacije investicije vezane za taj hotel i mi smo sada u statusu quo“, kaže Popović.

On se nada da će se nakon toga stvoriti uslovi za realizaciju Plana, pogotovo nakon rješavanja imovinskih problema, koji prelaze preko 15 miliona eura, a vezani su za proces restitucije i povraćaja imovine.

6 Komentari

 1. Ove privatizacije nemaju ođe nikakvoga smisla,sve je trebalo napuštiti da propada do temelja,pa bi se svi vratili okle su i došli i tako bi mirno živjeli do kraja života bezbrižno,a niko se ne bi obogatio i niko bio prevaren.

 2. Hahahahahaha. Milic popovic sa njegovim lazima. Nije mi jasno kako vlada cg ne oduzme firmu od ovih strucnjaka i pokloni je nekome ko bi napravio nesto.

  16
 3. Popović je čovjek od rijeci , sve sto nam je do sada obećao ispunio je . Rijetko pošten čovjek . Mi sezonci se nikada na njega nećemo žaliti .
  Ako ga država podrži bit će Boka ponos Mediterana , ali mora biti podržan i shvaćen . Za Herceg Novi sa Popovicem na čelu .

  4
  16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code