MILO ĐUKANOVIĆ: PRIČA OPOZICIJE O POLITIČKOJ KORUPCIJI DOKAZ GUBLJENJA AUTORITETA I ZAMJENE...

MILO ĐUKANOVIĆ: PRIČA OPOZICIJE O POLITIČKOJ KORUPCIJI DOKAZ GUBLJENJA AUTORITETA I ZAMJENE TEZA

158
0
Podijeli

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je u intervjuu Radiju Crne Gore da su u posljednje vrijeme lideri pojedinih opozicionih partija počeli da rabe priču o političkoj korupciji, iza čega se zapravo krije gubitak njihovog autoriteta.

DPS spreman za svaki scenario u Herceg Novom, kazao je Đukanović komentarišući dešavanja u Herceg Novom, nakon što su četiri bivša odbornika SNP-a dala podršku DPS-u.                                               – Problemi funkcionisanja vlasti u tom gradu odavno datiraju. DPS se za sve vrijeme nije miješala u probleme među partijama koje su na vlasti u Herceg Novom. Priča o političkoj korupciji u Novom teško je prihvatljiva zamjena teza – tvrdi Đukanović.
On je preporučio rukovodstvu SNP-a da stanu pred ogledalo kako bi uvidjeli greške koje su do sada činili. Premijer je rekao da ono što je urađeno u Herceg Novom je u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore i evropske prakse.
– Naša partija je u Novom sve vrijeme postupala veoma odgovorno. Godinu upozoravamo na nefunkcionalnost lokalne vlasti, nudili smo i raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora. Predsjeništvo DPS-a donijeće konačnu odluku o situaciji u Herceg Novom.
Govoreći o bojkotu opozicije u državnom parlamentu, Đukanović je rekao da je to neodgovornost prema građanima koji su ih birali. On je podsjetio da je SNP nastala tako što je grupa poslanika i odbornika DPS-a napustila tu partiju i formirala novu.
“Tokom života partija dešavaju se određene promjene”, kazao je Đukanović, pitajući se da li bi se prelazak Predraga Bulatovića i Milana Kneževića iz SNP-a u DF trebalo tretirati kao političku korupciju. Zato je besmisleno optuživati DPS za političku korupciju.
“Spremni smo za sve opcije u Herceg Novom”, tvrdi premijer.
Kad je riječ o situaciji u Podgorici, Đukanović je podsjetio da je DPS na izborima nastupila u drugačijem aranžmanu, bez tradicionalnog saveza sa SDP-om.
“Rezultat takvog nastupa je da smo dobili 47 odsto glasova. Za svakog ko zna političku azbuku, jasno je da je DPS napravio podvig. Nakon duže od 20 godina na vlasti, dobiti 47 odsto glasova nije pobjeda, to je podvig”, kazao je Đukanović, navodeći da DPS nije dobio 30. mandat koji bi tu partiju lišio svih iskušenja kroz koja sad prolazi.
Navodi da nije vaspitano ucjenjivati nekog ko je osvojio većinu u lokalnom parlamentu.
“I umjesto da razgovaramo ko je spreman da nama pruži podršku, umjesto toga mi tražimo manjinsku podršku za koaliciju koja je osvojila ispod devet odsto glasova i koja ima pet od 59 mandata”, rekao je Đukanović.
Što se DPS-a tiče, kako je rekao, mirni su i zadovoljni povjerenjem koje su dobili od građana.
“Nijesmo spremni da pristajemo na bilo čiju političku ucjenu, ne. Spremni smo ako dođe do ponavljanja izbora za nove izbore i spremni smo, ako do toga dođe, da budemo opozicija”, rekao je Đukanović, navodeći da se sve ovo sjutra zvati smiješnom političkom lekcijom iz tranzicione Crne Gore.
Komentarišući poruku predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da će pokrenuti preispitivanje povjerenja Vladi ako dođe do političke korupcije u Podgorici, Đukanović je rekao da su ljudi “najglasniji onda kad su u dilemi oko sopstvenih stavova”.
Podsjetio je da je povjerenje DPS-a raslo, te da je njegova partija u samostalnim nastupima dobijala više glasova nego u koalicijama.
“Posljednji ko se plaši izbora je DPS. Da li je realno da bude prijevremenih parlamentarnih izbora? Mi smo više puta rekli da to nije racionalno”, rekao je Radiju Crne Gore premijer, navodeći da bi vraćanje mandata građanima bilo neodgovorno.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code