Početna Politika Milovan Baždar: Lokalana uprava u krizi izazvanoj pandemijom

Milovan Baždar: Lokalana uprava u krizi izazvanoj pandemijom

24

Iako je još potpuno neizvjesno koliko će trajati pandemija korone, sigurno je da će lokalne samouprave ući u period ozbiljne krize. Kriza će najprije pogoditi finansijski sektor, ali posljedično odraziće se i na organizacionom i kadrovskom planu – smatra Milovan Baždar.

“Osnovni budžetski prihodi će značajno podbaciti (poreski i prihodi od naknade za komunalno opremanje), a rashodi su inače problematično veliki. U prošlim godinama rashodi su pretjerano uticali na rast operativnog budžeta hercegnovske opštine, pa je tako u prošloj ostvaren čak u visini 13 miliona eura. Dakle, u 3-4 posljednje godine došlo je do rasta troškovne strane budžeta za 20 posto.

Osnovni razlog ovog rasta rashoda, koji suštinski nemaju nikakve veze sa rastom kvaliteta javnih servisa lokalne uprave, je u porastu bruto zarada sa ostalim primanjima. U prošloj godini taj trošak je dostigao čak 4,3 miliona eura, što je posljedica enormnog zapošljavanja u opštinskoj administraciji mimo stvarnih potreba procesa rada.

Kada se ovome doda i zapošljavanje u javnim preduzećima (samo u Čistoći su troškovi plata u posljednje dvije godine porasli par stotina hiljada eura), jasno je da se kriza postepeno kumulira. U normalnim uslovima visoki budžetski rashodi znače manje kapitalnih investicija, čega smo i bili svjedoci, a u ovakvoj dramatičnoj pandemijskoj krizi to je „kamen o vratu“ opštinskom budžetu.

Finansijskih likvidnih rezervi na računu budžeta nema, a ranije su potrošene i rezerve na računima lokalne TO i Parking servisa. Dakle, činjenica da lokalna uprava u svom mandatu nije uradila bilo kakvu internu racionalizaciju rashoda (naprotiv, neproduktivni rashodi su bitno porasli) sada bi mogla doći drastično na naplatu.

Uvjeren sam da je u ovoj situaciji neophodno u okviru lokalnog kriznog štaba formirati radnu grupu koja bi izradila lokalni program ublažavanja ekonomskih posljedica ove krize na lokalnom nivou. Pri tom je posebno važno razraditi i primjeniti slijedeće elemente:

– Ostvariti maksimalnu saradnju sa nadležnim Ministarstvima i državnim resorima sa ciljem efikasnije realizacije Vladinog paketa pomoći fizičkim i pravnim licima;

– Napraviti analizu i procjenu mogućih budžetskih prihoda i stepena likvidnosti računa budžeta u predstojećim mjesecima;

– Napraviti plan mogućih lokalnih mjera koje bi se finansirale iz opštinskog budžeta za podršku pravnim i fizičkim licima;

– U vezi sa prethodnim sačiniti operativni plan „kriznog“ rebalansa budžeta sa naglaskom na sve moguće uštede i racionalizacije;

– Slične analize sa planom kriznih racionalizacija sačiniti u svim opštinskim preduzećima;

– Utvrditi mogućnosti promptnih kreditnih zaduženja u saradnji sa svim relevantnim subjektima (Vlada, IRF,kom.banke..);

– Sačiniti plan lokalne pomoći socijalno ugroženim licima u opštini.

Bilo bi korektno da se svi lokalni rukovodioci, od kabineta do sekretara, šefova službi (izuzev onih koji moraju raditi na terenu) i direktora preduzeća, odreknu dijela plata u korist kriznog fonda u narednim mjesecima. Uostalom ,sve njih plaćaju građani Herceg Novog, pa sada kada građani ostaju bez značajnog vlastitog prihoda,neka to osjeti i rukovodna elita u lokalnoj samoupravi”.

24 Komentari

 1. Lako je demokratama kad za šefa imaju genijalca.Nije Stevan džaba molebanijo puna dva mjeseca.Znao je on da će do krize doći i da će budžet propast ko žeton.Ali zime nema,sad će mitropolija odrješit kesu i pritrčat Stevanu u pomoć.
  Blago nama svama !!!

  5
  3
 2. Kriza je jedino tebi u tvojim godinama, a kad pricas o rashodima cisto da znas da grad nikad nije bio bolji i sredjeniji, nikad se ovoliko nije ulagalo , ako aludiras na to, a sto se plate smanjuju , ovaj Katic da je pametan ne bi im ni trebao dat nego sve ulozit u grad, da i mi neopstinari uzivamo u sredini i nasem lijepom gradu! Bazdare tvoje je davno odzvonilo.

  4
  24
 3. A sto Simonida Kordic vise od 10 godina ne dolazi na posao a prima platu preko 1.000€
  Sto na dnevnice za sluzbena putovanja svake godine dobije preko 25.000€
  Pa onda skolovanje o trosku gradjana Herceg Novog po inostranstvu!
  Bravo novljani, bravo!
  Nadali smo se u Miću da ovo rijesi ali o toga nema nista…..

  26
  11
 4. A da zovnete Cecu ili Brenu možda Petra i Zdravka da vam nešto otpjevaju ….
  ili možda da odete na put u Sant Petesburg, Berlin , ….

  36
  8
 5. Čuš ovoga
  “– Ostvariti maksimalnu saradnju sa nadležnim Ministarstvima i državnim resorima sa ciljem efikasnije realizacije Vladinog paketa pomoći fizičkim i pravnim licima;”

  sad da ti država i ministarstvo da platu , a pljuvao si ih na sva zvona, idi sad u litiju kod Rista da ti on pomogne…
  Kako te nije stid!!!

  24
  31
 6. Ma može se Milovanu reć i ovo i ono, ali istina je da je ovo sto je naveo FAKAT. Evo npr. meni nije simpatičan njegov stil, ali to nema veze ako covjek priča ono sto jeste. E sad, s druge strane, poznavajući mentalitet lokalne vlasti, siguran sam da se po opstinskim kabinetima smiju na ovaj njegov tekst. Bolje bi im bilo da se uozbilje…mada, bojim se da je kasno za njih!

  33
  7
 7. Čudi me da u “neproduktivne rashode” niste pomenuli investicije u garažu, postrojenje, asfaltiranja, donacije, prezentacije, službena putovanja, spoljne saradnike, manifestacije…
  I rešenje je, naravno, “radna grupa”. Vjerovatno će se i ona plaćati, a dok nešto usvoje, proće kriza.

  29
  4
 8. G. Baždar, svaka čast na komentarima i prijedlozima, a naročito na prijedlogu za smanjenje plata rukovodiocima. Ne obazirite se na zlonamjerne komentare.

  29
  10
 9. Ajde sad lijepo priznaj i reci javno da je Bonic dosta bolji i sposobniji direktor od Arsica i da nisi vidio vecih foliranata od ovih demokrata , ti to Bazdaru sve znas skupi snage i reci javno !!
  A ovo sto pricas znaju i ptice na grani da zbog nesposobnih partijskih vojnika ispatamo svi mi zajedno !

  35
  9
  • Bazdar je svojim saopstenjima dovoljno pokazao sta misli o Arsicu i demokratama ali ovo nije vrijeme za politicka prepucavanja. Zalosno je sto predsjednik Opstine umanjuje svima plate umjesto samo rukovodiocima ,pogotovo zato jer su upravo rukovodioci sa njim na celu krivi sto su opst.finansije dovedene u krizu i bez korone.

   32
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code