Početna Društvo Milovan Baždar: Na deponiju otpada na Tisovim gredama bačeno 150 hiljada eura

Milovan Baždar: Na deponiju otpada na Tisovim gredama bačeno 150 hiljada eura

70

Deponija na Tisovim gredama je primjer posebno teške neregularnosti i zloupotrebe službenog položaja, koji Opštinu i građane Herceg Novog godišnje košta oko 150.000 eura. To tvrdi predsjednik OO URA Herceg Novi, Milovan Baždar. On je sazvao novi press nakon izostanka reakcije opštinske vlasti na kritiku koju je uputio OO URA Herceg Novi zbog kršenja koalicionog sporazuma.

Baždar je iznio nove podatke kojima ukazuje na neregularnosti u poslovanju preduzeća Čistoća doo.

Prema javnom pozivu i tenderu posao skladištenja otpada obavlja kompanija “RR Ivović Company” iz Herceg Novog, sa kojom je ugovor potpisan 4. aprila ove godine. Baždar ističe da je taj ugovor više nego očigledan primjer kršenja opštinske Odluke o načinu privremenog skladištenja komunalnog otpada i uslovima zaštite životne sredine, usvojene 2013.

– U tom ugovoru direktor izbacuje elemente propisane članom 9 opštinske Odluke i unosi proizvoljno sasvim drugačije. Umjesto odnosa između komunalnog otpada i zemljanog materijala kojim se zasipa otpad u volumenu 2 prema 1, unsen je element težinskog odnosa u tonama 2 prema 1 – tvrdi Baždar.

S obzirom na to da komunalni otpad ima prosječno veliki volumen, a malu težinu, ovakva izmjena je omogućila da se za isti novac (7 eura po toni otpada) zastire otpad sa 4-5 puta manje zemljanog materijala i time je, ističe Baždar, omogućeno protivpravno sticanje materijalne koristi na štetu Čistoće i Opštine u visini više desetina hiljada eura. Kao posljedica je i značajno povećanje rizika od ekoloških zagađenja i požara na dugi niz godina:

– U avgustu je oko 2.600 tona otpada dovezeno na deponiju, a istovremeno je dovezeno 670 kubika zemlje za zastiranje. Po opštinskoj odluci 2,600 tona otpada predstavlja oko 10.000 kubnih metara volumena, a na njih bi trebalo zastrijeti bar trećinu materijala, dakle preko 3.000 kubika zemlje, a izvršeno je 5 puta manje- ističe Baždar.

Kao još jedan ozbiljan problem Baždar ukazuje izgrađen pristupni put do dijela deponije preko parcele koja je u vlasništvu izvođača ( 18.000 eura).

Na prošloj sjednici odbora Čistoće Baždar je kako navodi, uz podršku Odbora odbio predlog direktora Vladimira Arsića da se raspiše novi tender radi nastavka saradnje sa kompanijom “RR Ivović Company” i zakazao sjednicu za 2. septembar o kojoj je pismeno obavijestio predsjednika Opštine i nadležnog sekretara.

Trebalo je razjasniti neregularnosti i predstaviti novi model sanacije u skladu sa zakonom, a uz ogromnu uštedu u troškovima sanacije. Na sjednicu, kako kaže, niko nije došao niti dao bilo kakav odgovor, a on je tri dana ranije smijenjen sa funkcije predsjednika Odbora direktora Čistoće doo.

U “Čistoći” primljeno više desetina radnika bez odobrenja Odbora direktora 

Kao propuste izvršne funkcije ovog gradskog preduzeća iz URE navode zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi i zloupotrebu ovlašćenja u privredi, o čemu su informisali državno tužilaštvo.

– Direktor Čistoće je zaposlio više desetina radnika bez odobrenja Odbora direktora. U odluci iz novembra 2017. decidno stoji da se zabranjuje zapošljavanje na neodređeno. Direktor je potpuno samovoljno zapošljavao ljude krajem ljeta i tokom jeseni 2017. Menadžment Čistoće ta radna mjesta tretira kao nepoželjna, a to su šoferi, mehaničari, navodi Baždar.

Većina novozaposlenih je obavljala poslove danima nakon isteka ugovora prije produžetka ugovora, što je, kako kaže Baždar, primjer nezakonitog i nesavjesnog rada.

Kao još jednu nepravilnost Baždar navodi i odbijanje rukovodstva da fakturiše izvršene radove Čistoće u 2018. na čišćenju obalnog pojasa u iznosu od 150.000 eura, što je suprotno Zakonu o računovodstvu i Statutu preduzeća.

70 Komentari

 1. Bačeno 150 hiljada eura ? Ne padam ja opet na tu foru, dva puta je dovoljno, prošli put sam cijelu deponiju naopačke prevrnuo a pare nisam našao..

  3
  2
 2. Za Taru … progovorio je Baždar odavno, pa vidiš kako je.prošao. Dirnuo je tamo gdje nije smio. Arsiću je malo službeno svaki dan do Tivta, pa catara, treba malo i keša. Tara ovo je samo epilog, kako prolaze pošteni i borci za pravdu. Vidiš li da niko iz Opštine ne reaguje.Radnici Čistoće i ovoga puta plaćaju ceh, a Milica i Arsić nastavljaju svoj senario. Pa dokle više Katiću, Mića, Dragane ………..SRAM VAS BILO ZA VIJEKA

  27
  1
 3. GOSPODINE ANONIMUS ,2017 GOSPODIN BONIĆ JE BIO DIREKTOR,A GOSPODIN BAŽDAR,PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA,RASPITAJTE SE MALO PRIJE NEGO DONESETE ZAKLJUČAK.POZDRAV.

  14
  10
 4. Vidi se bahatost direktora Arsica prema radnicima kafe kuvaricu kaznjava sa 20% od plate,vozace kaznjava za najmanju sitnicu nece da razgovara sa radnicima umislio da je nedodirljiv.Direktore Arsicu zna se vrlo dobro sta ste radili tokom rada u posti u Tivtu zato se i ne mozete zaposlit u svojoj opstini vec o trosak firme idete trajektom svakodnevno na posao kao da nema niko iz Hn da bude direktor

  35
  2
 5. Mi iz Čistoće kada smo čuli da će se promjeniti Baźdar pisali smo peticiju za njegov ostanak. I Sindikat se potpisao, jer se dokazao kao pošten i pravedan. Znamo da su mu ovo smjestili Kostićka i Arsić, ali pitam nadležne znaju li oni i zašto ovo dozvoljavaju. Vratite BAŽDARA

  36
  28
 6. Pitao bih nešto Opštinare. Ima li Opština ikakvu obavezu prema radnicima Čistoće ili samo uoči glasanja. Ko će biti kriv kada ne.bude para za plate, ko će biti kriv kada deponija opet bude gorela i Ko je taj Arsić da se tako ponaša i pravi smicalice poštenim ljudima. G-dine Baźdar SVAKA ČAST. VOLIO BIH DA OVO IZVEDETE DO KRAJA. PRIČA SE DA SE VRAĆATE, PA NEMOJ TE ODUSTATI. AKO VAS NE VRATE NAMA JE SVE JASNO ( EKIPA JE.SIGURNO ŠIRA)

  36
  12
 7. Pitamo opštinare dali su okosili put prema UBLIMA potpuno se zaraslo a tone smeća kače se po granama i padaju po putu!!! Put je napravila AUSTROUGARSKA, TITO asvaltirao a ovi NOVOKOMPONOVANI ga uništavaju i nijesu u stanju da ga okre!!!

  29
  7
 8. Opština i Čistoća uništavaju selo Ubli godinama, uništiliste put da nemogu meštani doć do sela, zatrpavanje smeća se ne radi uopšte, 600kubika koje govorite mesečno ne zatrpane ni godinu!!! Izađite na deponiju pa pogledajte kakva je!!! Komplet put koji ide ka smeću snosi kiša i zatrpava put prema selu Ubli, vratite Sava Zarubicu da očisti grad i očisti ČISTOĆU!!!

  23
  33
 9. Zaboga miloga,kude li se dadoše naši nojevi.Opet glavom u pjesak.Misle, bura će proć.Neće Stevane,neće Mića,neće Danijela,neće Dragane.Valjalo bi što prozborit,vas radi.
  Mi čekamo.Nije nama preša.

  33
  3
 10. Tako dakle, jasno je. Bravo Baždaru!!
  Ostalim predsjednicima odbora OSTALIH javnih preduzeća poruka da nemaju OBRAZA jer je i kod njih vrlo slično stanje.
  Mala je Crna Gora a tek Novi. Sve se zna.

  34
  12
  • Zastò je gospodin Bazdar tek sada progovorio, sta bi bilo da nije smijenjen? Da li bi i onda ovako govorio? Dovoljno dugo je bio predsjednik Odbora, zasto se prije nije oglasavao?

   44
   24
   • Odgovorio je Baždar lijepo i na to pitanje.
    Ako ste pročitali saopštenje i vidjeli na tv-u i još “nije” jasno onda je ovo komentar onih protiv kojih je podignuta optužnica.
    Znači to je jedini put – idemo dalje .

    19
    9
 11. Citam brojne komentare i pitam se sto nam se ovo desava u drustvu?Zar smo toliko i kao pojedinci i kao drustvo nespremni da kriticki i gradjanski razmisljamo? Pravo je cudo kakvih je sve napada i komentara protiv gdina Bazdara,umjesto da se pitamo,bez obzira dali uopste podrzavamo neku partiju ili ne,jeli istina ovo sto on hrabro i javno saopstava. Gdinu Bazdaru niko ne moze osporiti odmjerenost,sposobnost i zavidnu elokvenciju. Uvjeren sam da bi veoma malo nepristrasnih citalaca odbacilo njegovu argumentaciju i cinjenice koje iznosi.To je jasno svakome ko ga je slusao na TV NOVI . Pogotovo je jasno onima koji ga bar malo poznaju. Da zakljucim: Mozemo Bazdara uvazavati ili ne ali ovdje se radi o nama. Necemo ni nas ni drustvo uciniti nimalo boljim tako sto cemo zazmuriti na veoma rijetke hvale vrijedne individualne pokusaje da postanemo bolji i zivimo u boljem drustvu.

  33
  6
 12. Pokaźite se sada KOALICIJO. Stvar je očigledna.Vi ste ga postavili. Jesu li vi to kadrovi i vi ih štitite. Ko će sve ovo da plati .Mi ada ko. Svaka čast Baždaru, bar je.pokušao.vi ste na potezu ili ćemo po starom. Krematorijum je opet u funkciji, ali su pare u opticaju Morem plovi sad catara Arsić sa njom s puno para. BLAGO NAMA SA VAMA

  36
  6
 13. Dragi prijatelji…Nisam ja neka inteligencija ali znam jednu vrlo poucnu pricu..Prije par godina,jedan veliki poslodavac, milioner, pozvan je na golf mec, kako bi upoznao moguceg,buduceg poslovnog partnera.Milioner je na partiju golfa poveo i svoju cerku, koju voli, vjeruje joj i koju postuje.Nakon opustenog popodnevnog druzenja, otac je pitao cerku sta misli o novom , potencijalnom saradniku.Cerka je odgovorila sledece: Tata, vidjela sam kako je Vas prijatelj krisom 2,3 puta udario lopticu da Vi ne vidite, kako bi upala u rupu br.4.Ako mene pitate, ja sa takvim covjekom nikada nebi saradjivala,jer ako je neko spreman da vara na tako male stvari, poput golf drugarske igre,sta je onda spreman da uradi u slucaju milionskog dogovora.Otac je poslusao cerku i odustao od saradnje…Mjesec dana kasnije, na dnevniku,glavna informacija koja se emitovala,bila je upravo o tom covjeku,koji je pronevjerio milijarderski ugovor,te je uhvacen na djelu i strpan u zatvor. Otac se zahvalio cerki na obazrivosti,bistrom umu i zdravom rasudjivanju koji su ga spasili propasti sopstvene firme.Poenta : Ko je u stanju da vara na sitno i malo isti je takav u dusi uvijek. Znaci ,,u Opstini je problem sto njihove I male prevare gradjane skupo kostaju , a da ne zamisljamo sto nam cine i gdje nas vode one mnogo vece prevare ili ne postovanja zakona. Svaka cast URI koja nama gradjanima skrece paznju na oblasti za koje ona zna da su neregularne.Bas me zanima kako gradjani gledaju na ovo.Pozdrav Novljani.

  35
  6
 14. Ajmo radnici sindikalci…šta ste se utrtili…direktori i predsjednici dolaze i odlaze, Vi ostajete da se borite za sebe i firmu, pošteno zarađenu platu i sve šta Vam pripada . Samo hrabro !!!

  35
  2
 15. Mogo je predsjednik odbora u svom mandatu podnijet kako krivicnu prijavu tako i disciplinski postupak protiv izvrsnog direktora! On to ipak iz njemu znanih razloga nije ucinio…a jasno je i zasto. Kao sto je potpisivao razne gradjevinske mimo plana dok je bio u urbanizam tako je i sada potpisivao razne stvari koje ce tek izaci na vidjelo.

  37
  24
  • Ček ček, to nije tema. Zar nisi primjetio da je tema kradja u režiji tzv. poštenih. Ajde da se zapitamo ko je taj Ivovic, na čijoj je političkoj strani. Ko bješe taj Arsić, a ko Bazdar….sve PZP, SNP-DEMONKRATE…ako grijesim…udarajte minuse, ako ne…zapitajte se koliko su pošteniji od onih drugih.

   18
   13
  • E moj Zoki svakome je jasno da si ti jedan od onih koji je dobio partijski zadatak da pljuje po gdinu Bazdaru bez ikakvih argumenata.To je providno i mizerno i cestit covjek to nikada ne bi radio a i sam ces se jednog dana posramiti..

   26
   7
 16. Gospodine ili ti “coek” T lupas gluposti.Bazdar je upravo podrzavao prava svih radnika i stalnih i ostalih i trazio da imaju bolje uslove za rad i vece plate.Sada primamo nesto vecu platu jer on to sa odborom izguro a vidjet ces kad ce Arsic izgurati pravilnik kojeg je bazdar predlozio.

  29
  33
 17. Ne poznajem organe u Čistoći ali vidim da je otvorena sumnja na mutnu rabotu. Baždar je koliko vidim krenuo da rasklinkava, ali ova druga veza je moćnija, ima podršku predsednika. Ali zašto ćuti ostali dio Koalicije. Zapitajmo se dragi naši sugrađani. Sumnja je očigledna i šta sada POŠTENA KOALICIJO, izvinjavam se.izuzecima

  32
  6
 18. Znate sta je ondje najcudnije. Prvo, ovdje se radi o vlasti koja se kune u poštenje, a ovamo jos nisi ni sjeli već kradu na sve strane. Drugo, sve prozivke su dokumentovane a tužilaštvo i policija cute. Treće svi ovi koji prozivaju Bazdara, napadaju “zvizdaca” a ne lopova. Konačno, dje su svi oni koji su glasali ove “postene” da sad ustanu sa kukom i motikom…jer su ih slagali ko niko prije…

  43
  5
  • Srbi su nam braća, bolje da ide kod Alabanaca, i njima cini stetu, a moze i potrcak svog anonimusa da povede, hahahahahahha😁😁😁💲💲💲💲

   9
   14
 19. Ovo je dobro.Nema pomaka dok se u društvu ne postavi pitanje odgovornost bez obzira na kom nivou. Ova prozivka ukoliko se procesuira i pokaže tačnom, može biti veoma ljekovita za sve nas.
  Bravo Baždar,Ura ili ko već,nije ni važno.Bitno je da je krenulo.

  48
  5
 20. А какав си ти чоек довољно доказује да те возаче и мајсторе што прозиваш да нетребају они су ти дали подршку у тим потписима што се хвалиш људино једна!!!!
  Па им се сад јави у граду ти и твој прешедник синдиката Чистоће који их је навука да се потпишу и дају ти подршку да су знали да си такав нечоек неби се потписали.
  Ако имаш ону ствар што јавно не кажеш колико има нерадника који нераде ништа ко зна ђе су у радно време а примају плату као сви остали који раде и све остало што се ради у Чистоћи.
  Ко о чему * о поштењу ( извините жене неодноси се ово на вас )

  35
  23
  • Ako je tacno to sto kazes da ima radnika-neradnika da ih nema na poslu a primaju uredno plati kazi ti koji su,ako mislis da Bazdar nece,a mislim da takvih u danasnje vrijeme nema kad se vodi uredna evidencija,kamere kartice i sl…

   11
   7
 21. Kamo sreće da je više posvećenih i poštenih stručnjaka u lokalnoj samoupravi kao što je gospodin Baždar. Nažalost previše je zavisti i otpora nesposobnih u vrhu vlasti koji zbog svoje sujete ne žele Baždara u blizini.

  40
  18
 22. BAŽDAR JE BIO PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA, I U VRIJEME GOSPODINA BONIĆA, I TADA SU SE DEŠAVALE ČUDNE STVARI, ALI GOSPODIN BAŽDAR JE ĆUTAO KAO ZALIVEN. PREMA TOME, SUJETNI GOSPODINE BAŽDAR, GDJE STE BILI SVO OVO VRIJEME, PONAŠATE SE KAO USPAVANA KRASOTICA, ALI TO NISTE.!!!!

  103
  35
 23. Radnici Čistoće, vrjeme je pred Opštinu. Čuli smo a nismo znali, a koliko još ne znamo. Ovakvi nam ne trebaju. Baždaru smo dali podršku, hoćemo pošteno, ali ga Katić promjeni. Gospodo Opštinari šta vi podržavate POŠTENO ILI NEPOŠTENO, vi ste na potezu

  42
  60
 24. Bazdaru slabo si napisa godinu 2017 je bio Bonic!!!
  Direktor je potpuno samovoljno zaposljavo ljude krajem ljeta I tokom jeseni 2018 godine i zaboravio si kazat da je nastavio i u 2019 godini.
  Ispravi to!!

  144
  8
 25. A sto za Bajicku ne izneses podatke?
  Neces jer te filovala kroz putne troskove kao i jos poneke ali sve ce izaci na vidjelo.
  Iskusna je to DPS-ovka koja sjedi na 3 stolice po potrebi.

  102
  12
 26. Nisam u toku rada Čistoće, ali ovo što je iznio g- din Baždar ovo je KRIMINAL. Ne mogu da shvatim predsednika. i ostale potpredsednike da ne reaguju ili su možda neki takođe u kolu
  Demantuje nas da niste isti

  39
  5
 27. Ajde, ne vadi se sad Milovane. Zašto to nijesi iznosio ranije na Radio Jadran, nego svi mučite dok sjedite u fotelje. Nema boljitka ni u državi, a niti u Opštini dok se zarad fotelje drže usta začepljena. Ja bi i onoga ko krade, tretirao jednako kao onoga koji mu pomaže da krade. Ti si krenuo modelom Duška Kneževića, tresla se gora, a nije se rodio ni miš.

  71
  18
 28. Ljudi je li ovo moguće.Pa ovo su malverzacije mimo svih. Ovo je apsulutizam, korupcija. Šta kažu Mića, Katić i ostali iz koalicije. Je li ovo ono pošteno što ste obećavali. Pošteno ga ste skinuli, ispravite se, vratite Baždara i podržite istinu ili ste za korupciju. NA VAMA JE

  45
  34
 29. Sto se tice Ivovica uzo je pare a pola puta iza deponije je unistio uzimajuci kamen koi melje i prodaje pijesak. Ljudi su slikavali i prijavljivali komunalnoj policiji i nikom nista a zaposlenje je dobio ko je htio

  52
  4
 30. Po svim preduzecima treba razbucat zloupoyrebe ovome se treba stati na put. Lako je biti bezimeni arlekino ali je degutantno nekoga ko ima ime i prezime nazivati”lukavim latinskim trgovcem”

  35
  4
  • Zašto kasno?Ne moze biti kasno za odgovornost.Uopšte nije vazno kad i zašto.Ukazuje se na velike zlupotrebe pa je sad potez nadleznim.

   26
   4
 31. g-dine Baždaru, iskrene čestitke jer si prvi koji je smogao hrabrosti da iznese činjenice na opravdanost KORUPTIVNIH SUMNJI u Čistoći od vlasti M.Kostić i sadašnjeg nametnutog Demokrate dir. Arsića. Sumnjaju svi radnici, ali ne smiju da progovore. Javna tajna je da će Zarubica progovoriti, iako je kako kažu bio privođen zbog sukoba sa Arsićem. Ipak on ne bi smio da ćuti. Baždar svaka čast, pošteni su sa tobom

  47
  24
 32. Vec godinama jedni te isti ljudi prave haos u javna preduzeca samo po potrebi promjene clansku kartu neki vjerujete imaju i po cetiri , kada direktori cistoce , vodovoda , stambenoga turisticke i drugih javnih preduzeca budu imali snage da te ljude postave tamo gdje im je mjesto tek onda ce mo pricati o napretku do tada nista !

  30
  2
 33. Arlekinu nije potreban odgovor gdina Bazdara.Njegov komentar dovoljno govori o zlonamjernosti i necivilizacijskoj ksenofobiji doticnog.Ali na zalost takvi kao on sjede i u kabinetu Opstine.

  30
  3
 34. Sve i da je tacno ti si Bazdaru jos gori od njih.Ponasas se kao ostavljena mlada i cak ako se nesto iskopa ti si saucesnik u pronevjeri sredstava jer si svo vrijeme cutao iako si imao saznanja. Dosao su i nas grad iz Dubrovnika i donio sa sobom te osobine lukavog latinskog trgovca.

  48
  46
     • Imala si i od koga nauciti jezik. Osjeca se elokvencija kao i kod gazde Jagodine.
      Ovo je more,palme( drvo),Mediteran. Pokusaj shvatiti da uz to ne idu peceni prasici i trube .
      Te obicaje i navike njegujes kuci,a ovdje se pokusas malo uklopiti. Nije strasno. Pokusaj ,mozda ti se svidi.
      Nas,primorske primitivce,pusti. Prezivjecemo i bez jagodinskih obicaja,navika i kulture

      8
      4
    • Новљанине, кад помињеш примитивце из Х.Новог, говори у једнини, јер оваквих примитиваца као што си ти у Новом нема.

     2
     1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code