Početna Politika Milovan Baždar odgovara Andriji Radmanu: Nabrojali ste predmete za čiju dinamiku obrade...

Milovan Baždar odgovara Andriji Radmanu: Nabrojali ste predmete za čiju dinamiku obrade ne snosim apsolutno nikakvu odgovornost

0

Vaše „izrazito zadovoljstvo“, kako kažete, da upoznate javnost sa nečim što prema Vašim sugestijama mene ne prikazuje kao dobrog profesionalca, otkriva interesantnu karakternu osobinu, poručio je kandidat za odbornika koalicije SDP-URA, Milovan Baždar u reagovanju na saopštenje Andrije Radmana.Da razumijete šta je unutrašnji moralni imperativ, ne biste osjećali baš nikakvo zadovoljstvo u tome što se silno trudite da nekoga ocrnite.

I nije uopšte problem što ste par dana sakupljali podatke. Problem je opet u javnom podmetanju. Nabrojali ste predmete za čiju dinamiku obrade ne snosim apsolutno nikakvu odgovornost. Besmisleno je sada javno tumačiti, u ovkvoj prepisci, ograničenja koja se pojavljuju zbog planskih dokumenata ili problema komunalne neopremljenosti.

Naravno, da sam uvijek spreman da se kompletna dokumentacija bilo kog predmeta javno analizira i da se utvrdi šta sam to konkretno ja zakočio (zakažite termin medijima, a mene obavijestite dan ranije). Vi dajete informacije paušalno a, uz dužni respekt, ne razumijete probleme planskih dokumenata niti komunalnih pitanja.

Osim toga kao pravnik valjda znate da stranke u slučaju nezadovoljstva imaju na raspolaganju pravne mehanizme prema obrađivaču (upravna inspekcija, drugostepeni organ, upravni sud) i da li su ih koristile?! Vi maliciozno sugerišete da sam ja selektivno rješavao predmete, pa ću Vas podsjetiti da su bez selektivnosti rješavali urbanisti, a ja sam, naravno, tražio što kraće rokove obrade.

Podaci su očigledni: u 2012, 2013. i 2014. godini, kada sam ja bio nadležan (od juna 2012.), izdato je 396 rješenja u odnosu na 275, koliko je izdato za period 2011.-2015. i u 2016. godini. Dakle, 44 posto je više izdatih rješenja, a naplata je bila još ubjedljivija (bez Azmonta).

Gospodine Radman, služite se bar malo logikom: da li bi neko, ko selektivno rješava predmete, izdao skoro 50 posto više rješenja? To što pozivate da nabrojim dva predmeta „u kojim se postupilo u kraćem roku od godine dana“ je prilično razočarenje. Vi ovim potpuno razotkrivate da ne samo da ne znate čitati podatke o izdatim građevinskim dozvolama na sajtu Opštine, već je pitanje da li uopšte otvarate taj sajt.

Zamislite reakciju prosječnog čitaoca kada na sajtu pročita podatke za 2014. godinu ali i za vašu 2015. i 2016. godinu. U 2014. je od 149 rješenja njih 10 obrađivano duže od godinu dana (razlozi su različiti, uglavnom nedostajuća dokumentacija). Dakle, 139 predmeta je riješno u prosjeku za nekoliko mjeseci, a 22 su riješena za kraće od 30 dana. Za vašeg mandata, 2015. i 2016. godine samo 9 predmeta je riješeno za manje od 30 dana, s tim što su neki predmeti imali rok obrade preko 600 dana (Ploski d.o.o, Alpha Company, Polanov A, Pestorić…)

Slažem se da je urbanizam u novskoj lokl. samoupravi najsloženija oblast i da se nikako ne može paušalno i politikantski ocjenjivati, a Vi upravo to radite.

Za razliku od Vas, koji ste se pokušavali pokazati kao pravni ekspert u djelokrugu rada skupštine, (koliko uspješno najbolje govore rješenja Upravnog suda), ja se nisam trudio da budem ekspert u urbanizmu, ali broj izdatih rješenja, naplaćenih naknada i usvojenih planova znatno premašuje učinak sekretarijata prije i poslije mene. To je prije svega zasluga mojih saradnika, koji su u meni imali snažnu podršku.

Što se tiče avansnih naplata, dobro je poznato da ja nikada to nisam tražio od stranaka osim neposredno pred izdavanje dozvole, kada je stranka htjela iskoristiti popust shodno opštinskoj odluci.

Gospodine Radman, vjerujem da nećete ni Vi ni DPS stati na ovome. U svojoj opravdanoj zabrinutosti za dobar rejting koalicije SDP-URA, natavit ćete sa neistinama i napadima prema meni i  mojim koalicionim kolegama. I zato sam Vas potpuno opravdano nazvao političkim makijavelistom. Građani su odavno razumjeli: koga DPS napada, taj je protiv njihove štetočinske tajkunske marovićevske politike.

Plaćeni izborni program