Početna Društvo Milovan Baždar: Tisove grede vruć krompir bivšeg za novog direktora “Čistoće”, ogromna...

Milovan Baždar: Tisove grede vruć krompir bivšeg za novog direktora “Čistoće”, ogromna ekološka i šteta od preko pola miliona eura

11

Povodom pokušaja hercegnovske “Čistoće” da nastavi deponovanje komunlanog otpada na Tisovim gredama, o čemu je Radio Jadran pisao u tekstu “Tek što je počeo odvoz smeća na Tisove grede, sjutra opet blokada!?”, reagovao je član GO OO GP URA, Milovan Baždar.

Neposrednim uvidom u stanje na privremenoj deponiji Tisove grede, koja od sredine avgusta podzemno gori i neprekidno izbacuje hiljade kubnih metara otrovnih gasova svakog časa, lako je zaključiti da se nisu stekli uslovi za reaktiviranje tog odlagališta komunalnog otpada, tvrdi Baždar:

– Sada smo svi, a ne samo mještani Ubala, svjedoci veoma teških posljedica koje su izazvane nesavjesnim radom bivšeg direktora “Čistoće”. On je potpisnik štetnog ugovora o sanaciji kojim nije omugućena adekvatna i propisana sanacija otpada što je rezultiralo ekološkom havarijom u produženom djelovanju. Osim ekološke štete koja je nemjerljiva, jer su ogromne količine otrovnih gasova ispuštene u vazduh I životnu sredinu (više miliona kubnih metara gasova), nastala je i velika finansijska šteta za opštinsko preduzeće tj. Opštinu. Mjesečni troškovi odvoza smeća na deponiju kod Bara su oko 50.000 eura, a evo već tri i po mjeseca ovo traje. Dakle, građani će, ni krivi niti dužni, do kraja ove godine pored ekološke štete preko budžeta Opštine finansirati i preko 200.000 eura neplanirani i nepotrebni trošak odvoza gradskog smeća- navodi u reagovanju Baždar.

On primjećuje da se u Opštini nisu potrudili ni da javnost informišu o eventualnim stručnim analizama nastalog stanja na i oko zapaljene deponije, te o planiranim i izvedenim mjerama sanacije podzemnog požarišta:

– Vidi se da je nasut deblji sloj zemlje na zapadni dio deponije, pa sada dimi čitava bočna strana sa istoka u širini od 80 metara i kosini 20-ak metara. Lako je izračunati da bi za nasipanje tog dijela bilo potrebno više hiljada kubnih metara zemlje, a ni to nije garancija da će prestati izbijanje dima. Dakle, očigledno je da je “Čistoća”, tj.Opština bacila 350.000 eura koje je izdvojila za sanaciju prošle i ove godine, a uz to mora potrošiti i više stotina hiljada za odvoz otpada u Bar – saopštava Baždar.

Prema njegovim riječima, ovo su nesporne činjenice za koje i većina građana zna. Smatra da je bivši direktor “Čistoće” “stručno odradio svoje i ostavio vruć krompir neiskusnom Seferoviću i Odboru direktora koji ne mogu da se nose sa ovom situacijom”.

-Eventualna izgradnja sanitarne deponije je na “dugačkom štapu”, a mještani Ubala s punim pravom ne dozvoljavaju nastavak odlaganja dok se deponija ne sanira. Pravo pitanje za nadležne u Opštini jeste- dokle će ignorisati ovaj problem i šta će preduzeti da ga riješe ili će sve pasti na teret Ubljanima i građanima, ekološki i finansijski? Državno tužilaštvo je, inače, nakon godinu odbacilo prijavu protiv Arsića, ali je nakon podnesene pritužbe prije par sedmica obnovilo slučaj. Ostaje nam svima da vidimo ima li pravne države, a ja bih rekao i pravne opštine, na djelu- zaključuje u reagovanju član GO GP URA, Milovan Baždar.

11 Komentari

 1. Gosp.Baždar sve ste u pravu.Da bi došli do rezultata treba mjenjati vlast.Previše su se osilili pa ih baš ključni problemi grada i ne interesuju.Nestručni na položajima.Da li će iko izaći od opštinara da sa ljudima porazgovara i da nađu rešenje.Mnoga politička obećanja odoše u more.

  9
  2
 2. Mišo Bazdar je rijetko pošten čovjek koji je radio u Opštini.
  Nikada nije imao nikakav interes a za razliku od mnogih koje placamo njega vrijedi platiti.

  16
  10
 3. G-din Baždar i Zarubica su javno prozivali i upozoravali, ali dir. Arsić i Kostićka bili su moćniji kod Katića. I Baždar i Zarubica su ostali bez funkcija. Sramota da se niko nije zapitao, čak ni poslije godinu dana, a Ubljani se guše…

  23
  12
 4. 500000 € je malko veća od apanaže.
  Svakakve nebuloze slušamo od patriota na dugmiće.
  Kad se naučimo da ne brojimo svoj interes onda ćemo znati i za opšti.

  13
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code