Početna Politika Milovan Baždar (URA ): “Hard discount Laković“ u Sutorini DPS vlast odobrila...

Milovan Baždar (URA ): “Hard discount Laković“ u Sutorini DPS vlast odobrila kao privremeni objekat

0

Iako investicije u trgovinsku djelatnost neće donijeti ama baš nikakav rast društvenog bruto proizvoda, u OO GP URA Herceg Novi saopštavaju da nemaju ništa protiv istih, ali pod uslovom da se realizuju u potpunosti u skladu sa važećim propisima.

„Izgradnja privremenog poslovnog objekta kompanije d.o.o. „Hard discount Laković“ u sutorinskom polju omogućena je zahvaljujući opštinskoj famoznoj Odluci o privremenim objektima iz prošle godine. Ova odluka omogućava izgradnju privremenih objekata na veoma sporan način. Kao prvo dozvoljava se privremena poslovna gradnja i u zahvatima gdje je namjena po višem planskom dokumentu sasvim drugačija i odobrava se izgradnja objekata bruto površine do 80 posto u odnosu na veličinu parcele. Tako je u ovom slučaju odobrena gradnja trgovačkog objekta bruto površine 7.717 kvadratnih metara. Vjeruje li iko da će toliki objekat na dva nivoa ostati privremen?

Ovo je, naravno, (ne)odgovornost depeesove vlasti koja se ne libi otvoreno prilagoditi opštinske propise interesima tajkuna. I to je zapravo ono „najbolje“ što DPS zna ponuditi novskoj mladosti : trgovačka radna mjesta modernih robova tajkunskog kapitalizma. Ti nesrećni trgovci u crnogorskim trgovačkim lancima imaju bijedne plate a često jedan dio primaju  u gotovini (način da poslodavac plati manje poreza i doprinosa na plate). Uz to gotovo da nemaju slobodnih dana radeći sedam dana u nedjelji i sve praznike. U pravilu nisu i ne smiju se sindikalno organizovati radi zaštite svojih prava. Žalosna je ona vlast koja toleriše takvu obespravljenost radnika, a istovremeno toleriše tajkunima neuredno plaćanje poreskih obaveza. Ta DPS vlast već godinama naplaćuje samo 9 posto poreza na dobit preduzeća kao da je Crna Gora of-šor zona. Ova stopa je nekoliko puta veća u državama regiona ali ta činjenica nije ni najmanje doprinijela rastu investicija na našem tlu. Razlozi su brojni ali prevladavajući je generalno loš i nesiguran poslovni ambijent u kojem dominiraju monopoli biznismena koji su bliski DPS-u. Ako pogledamo ko dobija ogromne kredite Evropske banke za obnovu i razvoj po izvanrednim uslovima, sasvim je jasno kako funkcioniše taj famozni interesni brak politike i biznisa tj. DPS-a i tajkuna. Eto, sada imamo nadmetanje „Volija“, „Lakovića“ i „France“ u Novome i trebalo bi da nam konačno sva ta sila uvoznih prehrambenih i neprehrambenih artkala kobajagi doprinese boljem životu i većoj zaposlenosti. Bit će ipak da će njihova „tržišna utakmica“ više doprinijeti jačanju uvozničkog profiterskog lobija nego domaće proizvodnje. Ali koga je briga za to? Dok je lobija bit će para i izbornih glasova“ – navodi na kraju saopštenja za OO GP URA Herceg Novi, Milovan Baždar.

Plaćeni izborni program