Početna Politika Milovan Baždar, URA Herceg Novi: Osvrt na lokalne krizne mjere

Milovan Baždar, URA Herceg Novi: Osvrt na lokalne krizne mjere

20

Ekolozi i filozofi kažu da korona nije slučajno došla. Istina je da ništa drugo ne bi moglo čitavo društvo da trgne i upozori na pogrešne pristupe. Herceg Novi nije zaslužio ( a možda i jeste) da se pored svojih potencijala uprkos koroni nađe u ovako teškoj situaciji, navodi u osvrtu n alokalne krizne mjere, član GO URA, Milovan Baždar:

-Kada se sagledaju krizne mjere koje najavljuje predsjednik Katić, nije jasno koliko je finansijski težak taj paket. Sigurno je da je sve to relativno skromno i uglavnom se radi o odlaganju poreskih obaveza građana i obaveza zakupaca javnih povržina.

Umanjenje raznih dodataka i naknada na plate je u redu, ali mi u URA smo protiv snižavanja plata svima čije su zarade ispod prosječne plate. Plate treba umanjiti rukovodiocima u korist kriznog fonda.

U mjerama nema ni riječi o formiranju nekog lokalnog kriznog fonda čija sredstva bi bila namijenjena ugroženim građanima. Mi u URA smatramo da je neophodan takav fond na lokalnom nivou. Sredstva se mogu pribaviti dijelom iz budžeta Opštine i javnih preduzeća, putem ličnih donacija opštinskih rukovodilaca, donacija pravnih lica i pojedinih građana.

Vjerujem da se mogu očekivati i donacije iz dijaspore. Na taj način bi se prikupila značajna sredstva koja bi se shodno odluci Skupštine Opštine dodjeljivala ugroženim licima. Opština bi morala ispitati i mogućnost izdavanja opštinskih kriznih obveznica (uz saglasnost Vlade) koje bi motivisale bogate pojedince primamljivim diskontnim kamatama. Dospijeće obveznica bi bilo u narednim godinama na teret budućih prihoda. Podsjetiću da je IRF osigurao značajna kreditna sredstva pravnim licima, ali mnogo naših građana koji se bave sitnim uslužnim, zanatskim i trgovačkim djelatnostima, ostaće “ispod radara” IRF-a. Zato bi dobrodošao lokalni fond za pomoč ugroćenim licima.

Na kraju, moram reći da smo još krajem 2017.g. iz URA pismom upozorili Katića na pogrešnu politiku zapošljavanja i organizacije lokalne uprave sa povećanom administracijom, ali nije bilo reakcije. Ja sam pozvao u avugustu prošle godine gospodu Katica i Kovačevica na sjednicu OD Čistoće, sa željom da predložim novi model sanacije otpada koji bi donio uštedu cca 100.000 eura i eliminisao koruptivne motive. Odgovora nije bilo.

Javni novac se komotno trošio na muzičare, dočeke, na nova zapošljavanja, na sijaset putovanja, a ušteda se sjetilo tek sada. Eto, neke koristi i od korone. A možda ćemo u narednom periodu imati i neke bolje i zdravije poglede na opštinske realnosti – zaključuje Baždar.

20 Komentari

 1. Gospodin Baždar je bio visokopozicioniran u Hercegnovskoj lokalnoj upravi, čak potpredsjednik Opštine, u periodu procvata trgovine nekretninama i gradnje. Tada je lokalna uprava mogla i morala akumulirati značajna sredstva za “crne dane”, a nije. Imao je priliku a ništa uradio nije, a sada pametuje!

  28
  7
 2. Krizne obveznice?!
  Lokalnoj samoupravi kod nas nije dozvoljeno da emituje obveznice. U razvijenim zemljama jeste, i to su tzv. municipalne obveznice
  Ali, kako ih emitovati kad Crna Gora nema razvijeno finansijsko tržište.
  Za inostrano zaduživanje mora da se angažuje klirinška kuća, a sve je to uzalud jer ko bi normalan ulagao u opštine sa nepopisanom imovinom, viškom radnika i stalnim deficitom budžeta, uz normativni rizik, jer se stalno smanjuju ovlašćenja a proširuju nadležnosti lokalne samouprave.

  20
  2
  • Da Crna Gora ima svoju valutu, onda bi CBCG mogla da donosi mjere koje bi u kriznim situacijama mogle donekle da očuvaju svoju privredu i ekonomsku stabilnost. Ovako, uzevši euro kao svoju valutu, a kako CG još nije članica EU, onda mora da se čupa kako zna i umije da održi novčanu masu kako bi mogla da funkcioniše.

 3. Lokalni krizni fond je sigurno odlična ideja. Problem je samo znaju li to ovi kako treba sprovesti. Potpuno podržavam to da se ne umanjuju plate koje su ispod republičkog prosjeka, ali da se umanje rukovodiocima.

  25
  3
 4. Korisno bi bilo čuti komentar g dina Baždara, kao nesporno stučnog i informisanog , kako je Institut uspio u 2018 ostvariti dobitak od 54 hiljade a u 2019 gubitak od čak 8,1 milion…

  31
  5
  • Kredit od 5 miliona koji je vlada nekad davno kad je trgovala sa Panićem i Galenikom preuzela na sebe.Sad vlada kaže da to ne vazi .Kredit je narastao na 8miliona.Da nije bilo dogovora sa vldom Institut je mogao do sada vratiti krerdit.Ovako vlada ispostavlja račun!Epa fala vladi!Nije Institut, KAP i avio kompanija pa da vlada da5miliona.Nekom 500miliona, nekom 150 , a Institutu OMČU OKO VRATA!

   25
   4
 5. Vlast u koju imamo dva direktora iz druge opstine , vlast koja zbog jednog mjeseca krize kuka na sve strane i udara po radnicima , vlast koju cuva osoba koja ima tri plate a iskoristio bolesne za glasove , vlast koja je zaposljavala samo partijski , vlast koja je od plusa uspjela napravit minus u turisticku , vlast koja je bila protiv parking servisa a sad nema mjesta gdje nisu ocrtali , vlast koja sebe prestavlja srpskom a prvom prilikom su digli isrpsku zastavu iz kabineta , vlast koja nam je podigla cijene svih komunalija ,,,,, ima toga koliko oces !
  Mi takvoj vlasti trazimo da raspise izbore na jesen zajedno sa republickim , pa sta narod odluci !

  61
  9
 6. Kad vidim ovog covjeka i pomislim da se vratim u Herceg Novi,kazem sebi neka te gdje si.
  Zamisli kad se neko nada da ce ovaj čovjek pomoc Herceg Novom.
  Kad vidim malde ljude u opstini,prave ljude u foteljama,mozda se i vratim u HN.
  Naravno nemam ja nista protiv nikog.
  Samo realno gledam kako je u drugim drzavama i ne vidim sto kod nas ne moze biti tako!
  Pozdrav Novljani.

  41
  10
  • E da ti realno gledas nebi bio protiv struke vec upravo protiv tih mladih u foteljama koje branis a koji su i doveli opstinu do krize i bez korone

   26
   5
  • A sta Bravo ? ispade kao da je on drukciji od ostalih ? pa svi oni jedu istu kasu ne sekiraj se samo se trude da izvuku …. ponekad i okrive svakod drugoga da je vise kriv nego oni.

   Herceg Novi u drzavi sa najgorom drzavnom vlascu i najgorom opstinskom vlascu na svjetu.

   18
   6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code