Početna Kultura Minijature Vitke Vujnović na izložbi “Sanjam slikam”

Minijature Vitke Vujnović na izložbi “Sanjam slikam”

1

Hercegnovska novinarka i slikarka Vitka Vujnović priredila je petu samostalnu izložbu u Galeriji „Sue Ryder“ na Belavisti. Čini je 70 minijatura, ulja na platnu, uglavnom, sa ženskim likom. Njeni mali nostalgični likovni zapisi nastali su u pauzi između pisanja.

Vlasnica Galerije i autorka postavke, Ljiljana Marinović, kazala je da galerija postoji 21 godinu, a Vitka prati i podržava sve što se ikada u njoj desilo. Povezuje ih karika prijateljstva i odanosti, pa je izložba zato malo uzdarje za sve dobro što je Vitka podarila svima, kazala je Marinović:

– Ovo je raskošni kolorit, kao Herceg Novi s proljeća, i manje je važno da li su samo ilustracije, ili male slike. Oni šalju poruku dobrog duha, čuvara svega iz čega smo sazdani i što čini bit ovog grada i ovog sunčanlog dijela Mediterana. Nemoguće je odgonetnuti dubinu pogleda na minijaturnim portretima nekih možda davno bivstvujućih, nekih sadašnjih, ili pak nekih koji će tek doći, u vremenu poslije nas – rekla je Marinović.

Umjetnost izgleda lako na slikama Vitke Vujnović, ali ona dokazuje ovim i svim što radi onu lirsku i tačnu, doduše, malo staromodnu floskulu, ljubav je najjače ženino oružje, koje se naša prijateljica ne plaši da upotrebi, primjetila je, otvarajući izložbu, Milina Kovačević:

“To slikarstvo djeluje lako, ali angažuje maštu i srce posmatrača. Motivi su žena i grad, ponekad Beograd, češće, logično, Herceg Novi. Predstavljeni ženski likovi su sjetni, zamišljeni, tajanstveni, nježni, zaneseni, hrabri i odlučni. Jasno se nazire, magijski moćni” – naglasila je Kovačević vjerujući da su likovi na minijaturima dio Vitkinog svijeta i snova, oduvijek bogatih.

Za autorku je slikanje “punjenje baterija”, sve ono što nas ”ubiju” lošim vijestima, koje moramo da sabijemo u tekst, ona kroz sliku sebi nadoknadi. Kada sabere dovoljno slika to dijeli sa drugima. Radi noću, a likovi žena na njenim minijaturama su uvijek priče o ženama u njenom okruženju:

“Ne samo u porodici, nego i van porodice, na poslu, možda i žene sa kojima se ne družim i ne viđam svakog dana, ali su ostavile nekog traga, pričom, sudbinom, lijepim, nečim što im se desilo. Ima sjetnih likova, ali ne izmučenih, ozlojeđenih, zato što sam ja nepopravljivi optimista. Iako je Mila rekla da je to pomalo staromodno mišljenje ljubavlju sve možemo da prevaziđemo“ – vjeruje Vitka Vujnović.

U tekstu za katalog, za čije likovno rješenje je zaslužan slikar Vojislav Kilibarda, producent Vuk Vuković zapaža:

– Iako svetovni, ženski likovi na Vitkinim minijaturama prikazani su gotovo obogotvoreno – naročita pažnja je posvećena glavi i očima. Dok neklasična proporcija vrata često asocira na elemente manirističkog oslikavanja ljudskog tijela, oči su uvijek prikazane kao istinska slika duše i duhovnosti – povremeno s tugom, nekada sa zabrinutošću, često s nadom, ali uvijek s dostojanstvom – zapisao je Vuković.

U malom performansu, kojije pratio izložbu, djeca Lazar, Dušan, Luka, Lara, Daria, Ognjen, dodali su minijaturama i Vitkina promišljanja i uputstva iz rubrike “Dobro jutro” sa Radio Herceg Novog. Mala Lara Kovačević izvela je na francuskom pjesmu posvećenu Vitki, o jutru, pamćenju posebnosti i prijateljstvu, a onda i “April u Beogradu”.

1 komentar

  1. A Novljani.Niko ni a.Sram nas bilo.Slucajno nisam znao za izlozbu Gospodje,namjerno veliko g.Ne komentarisete jer nema politicke tezine.Uvijek je bila za Novi i uz Novi.LJEPOTA,rijec koju su mnogi zaboravili,dobrota, pozitivna energija izbija iz svakog njenog teksta.Komentarisite ovo,a ne jade koji nas snalaze.CESTITAM SVIMA KOJI SU ORGANIZOVALI IZLOZBU.

    7
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code