Početna Društvo Ministar Hrapović sa rukovodstvom Bolnice Meljine: Očuvati Bolnicu i zajedno riješiti njen...

Ministar Hrapović sa rukovodstvom Bolnice Meljine: Očuvati Bolnicu i zajedno riješiti njen status

17

Ministarstvo zdravlja podržava inicijativu Bolnice Meljine za očuvanjem i daljim radom ove medicinske ustanove. Rješavanje teške finansijske situacije i dalje funkcionisanja ove zdravstvene ustanove, ne zavisi isključivo od ugovornog odnosa Fonda za zdravstveno osiguranje, koji plaća usluge koje osiguranicima pruža bolnica Meljine. Neophodno je da se uključe, osim vlasnika Atlas Grupe i ostali relevantni subjekti, koji mogu doprinijeti konačnom rješavanju statusa bolnice. To je ishod današnjeg sastanka ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića sa direktoricom Opšte bolnice Meljine, dr Olivere Elez sa saradnicima.

U fokusu razgovora,kako je saopšteno nakon sastanka, je bilo ostvarivanje ugovornih obaveza između Fonda za zdravstveno osiguranje i Opšte bolnice Meljine, radi zdravstvene zaštite stanovnika Opštine Herceg Novi. Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova, Bolnica Meljine uključena je u Mrežu zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Prema zaključenom Ugovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje, Bolnica Meljine pruža zdravstvene usluge osiguranim licima sa područja Opštine Herceg Novi u oblastima: opšte hirurgije sa traumatologijom, interne medicine, ORL , ginekologije i akušerstva, kao i usluge mamografije i kolonoskopije, sa uzimanjem biopsije i anestezijom u okviru skrininga kolorektalnog karcinoma, po uputu izabranog doktora. Takođe, Ugovorom je definisano da OB Meljine, svim osiguranim licima Fonda, pruža usluge liječenja u hiperbaričnoj komori, kao i usluge fizikalne medicine za kardiološku rehabilitaciju, nakon infarkta miokarda i nakon kardiohirurških operacija, po kom osnovu su na predlog ljekarske komisije Fonda upućivani osiguranici na liječenje.
Direktorica Bolnice Meljine dr Olivera Elez kazala je da se, uprkos zalaganju Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i ostalih zdravstvenih ustanova, OB Meljine suočila sa ozbiljnim finansijskim i kadrovskim problemima. Ona je istakla da bolnica funkcioniše isključivo zahvaljujući naporima i posvećenosti zaposlenih.

Ministar Hrapović je naglasio značaj bolnice Meljine u zdravstvenom sistemu Crne Gore, u pogledu obezbjeđivanja blagovremene i dostupne zdravstvene zaštite, imajući u vidu da u Herceg Novom gravitira preko 30 hiljada stanovnika, koji koriste zdravstvene usluge ove ustanove. Iako Fond redovno izmiruje obaveze za obavljene usluge, ozbiljni finansijski i kadrovski problemi sa kojima se suočava bolnica Meljine, zahtijevaju, kako je rekao, da se u najkraćem roku preduzmu aktivnosti, prvenstveno u dijelu rješavanja statusa ustanove, kako bi se izbjegao potencijalni negativni uticaj na kvalitet zdravstvenih usluga, odnosno u konačnom na dostupnost zdravstvene zaštite koja se pruža građanima opštine Herceg Novi, tj. Crne Gore.

Stav Ministarstva zdravlja je, kako je rekao ministar Hrapović, da podrži inicijativu Bolnice Meljine za očuvanjem i daljim radom ove medicinske ustanove.

Ministar zdravlja i predstavnici bolnice Meljine su se saglasili da je za rješavanje novonastale situacije i daljeg funkcionisanja ove zdravstvene ustanove, koje ne zavisi isključivo od ugovornog odnosa Fonda za zdravstveno osiguranje, koji plaća usluge koje osiguranicima pruža bolnica Meljine, neophodno da se uključe, osim vlasnika Atlas Grupe i ostali relevantni subjekti, koji mogu doprinijeti konačnom rješavanju statusa bolnice.

17 Komentari

 1. Uz puno postovanje i uvazavanje svih zaposljenih u Meljinama….samo uz njihove napore ta bolnica i radi…svaka cast za pozrtvovanost dr Elez …izgleda jedino ona zeli dobro gradjanima Novog…
  Dok se gradjani nadaju da ce im nesto ‘pasti s’ neba’ i da ce ova zdravstvena ustanova opstati bez naseg zalaganja…ode sve u propast…a kad je zdravlje u pitanju…i metar do spasa je nekad daleko…a ne Kotor ili KBC PG…

  4
  2
 2. Republika Boka ne može da obezbijedi ovome narodu sve što mu treba,a Tuzi ima pameti,pa ima i bolnicu.Samo država ima moć,a vi samo zamišljajte svoju moć.

  10
  2
 3. Ne razumijem sta je poenta posjete ? Jeli ovo ministar bio na kafu kod direktorice, pa se malo ispricali ?

  Sta ce se preduzeti ? Koji su drugi relevantni subjekti ? Jeli ovo zona sumraka ?

  28
 4. Čovjek bi pomislio da će neki izbori brzo.
  Neki dan Knežević, pa gradonačelnik,
  Ministar, čega će mo se sve nagledati narednih sedmica.

  29
  2
 5. Bog me ubio, ako nisam Lud,zbunjen i nenormalan.
  Maloprije gledam vijesti:
  Vlada dala 500.000 € medresi u Tuzima, privatnoj.
  A ovim vrhunskim ljekarima K… neževića.

  32
  1
 6. Ti relevantni subjekti na žalost nemaju interesa i neće se pojaviti.Sva priča je predizborna reklama, što je vec nebrojeno puta vidjeno. Šanse bolnice da preživi vrlo su male.

  22
  6
 7. Bravo ministre,volimo kad si tako konkretan,koji ostali relevantni subjekti,ko finansira ostale bolnice po crnoj gori,zavrsite to sa atlasom,vidite da ih zdrastvo ne interesuje…

  52
  6
  • БОЛНИЦА МОРА ДА ОСТАНЕ КАО ЈАВНА УСТАНОВА И ДА СЕ РАСКИНЕ УГОВОР ОВО МОРА ВЕЋ ЈЕДНОМ ДА СЕ РЕШИ .ДАЈТЕ ПЛАТУ ЉУДИМА КОИ РАДЕ, И У ЧИЈЕ ЏЕПОВЕ ТО ИДЕ ,КО ДАНАС РАДИ ЏАБЕ , И КО РЕДОВНО ПРИМА ЈЕДВА САСТАВЉА КРАЈ С’ КРАЈЕМ.

   12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code