Ministar Ljumović o Montenegro film festivalu i stanju spomenika kulture

Ministar Ljumović o Montenegro film festivalu i stanju spomenika kulture

1450
4
Podijeli

Montenegro film festival je od posebnog značaja za državu Crnu Goru, ali i region, a u susret 31. izdanju u Herceg Novom predstoje velike obaveze oko njegove organizacije. To je bila dominantna tema razgovora ministra kulture prof. Janka Ljumovića sa potpredsjednikom Opštine Herceg Novi, Draganom Jankovićem i direktorima kulturnih institucija.

Dogovoren je Savjet festivala, kojeg će činiti: direktor Filmskog centra Crne Gore, Senad Čekić, reditelji Marija Perović i Željko Sošić kao predstavnici Ministarstva kulture, a iz Herceg Novog, dramski pisac, Stevan Koprivica i filmski producent, Zoran Živković.

Picerija i restoran

Obaveza Savjeta je da izabere poslovnog i umjetničkog direktora, kao i selektore četiri ključna programa festivala. Nakon toga biće potpisan ugovor za ovogodišnju realizaciju.

– Pored četiri selekcije Festivala, razmatramo mogućnosti inoviranja pratećeg programa, koji je nezaobilazna tačka na mapi kulture Crne Gore, sa ambicijom da to postane i u međunarodnoj ravni – istakao je Ljumović.

Ministarstvo kulture u planu zaštite i brige o kulturnim dobrima mapira i prostor Herceg Novog, koji ulazi u područje zaštićenog statusa, napomenuo je Ljumović. Nema dovoljno sredstava za obnovu i valorizaciju spomenika kulture, zbog toga bi trebalo, osim Opštine i Ministarsva, aktivnije uključiti i privredu grada, ocijenio je ministar Ljumović.

On je ukazao i na potrebu proaktivnijeg odnosa sa nezavisnim sektorom u kulturi. Novi Zakon o NVO pretpostavlja promjene, jer će Ministarstvo inicirati listu prioriteta za podršku postojećem nezavisnom sektoru. Do tada, apelovao je da javne ustanove kulture, podstiču i realizuju kvalitetniju saradnju sa nevladinim organizacijama.

Takođe, na nekoliko relevantnih adresa ministar je uputio poziv za pronalaženje nekorišćenih ili zapuštenih prostora u državnoj svojini, koji mogu biti ustupljeni na korišćenje ili upotrbu nezavisnom sektoru kulture.

4 Komentari

  1. Kultura u Herceg Novom???? Ispucao ,siv,rusevan,stari grad,devastiran.Kulturni radnici isti u zadnjih 30 godina ,samo ih zanima malo para.Kulturna dobra ,ne zna se sta su a i to u groznom stanju. O cemu pricaju ova dvojica. Je li ovo predizborno pranje mozga.Kulturni savjet ??????????? Za sta, za kritiku crkve i kulture////????
    2    1

Ostavite komentar

*

code