Početna Društvo Ministar odbrane sa đacima na palubi Jadrana: Sa Hrvatskom pregovaramo oko statusa...

Ministar odbrane sa đacima na palubi Jadrana: Sa Hrvatskom pregovaramo oko statusa broda

23

Podgoričkim srednjoškolcima na školskom brodu Jadran, ministar odbrane Crne Gore, Predrag Boković je kazao da je vojni poziv jedan je od najtežih, ali i najčasnijih, a novinarima da su sa Hrvatskom u toku pregovori oko statusa 83 godine starog broda.

Pedesetak đaka iz osam podgoričkih srednjih škola bilo je na jednočasovnom krstarenju Bokom starim i renoviranim jedrenjakom. Plovidba je dio programa Ministarstva odbrane, „Dan otvorenih vrata“, kada crnogorski đaci imaju priliku da, povodom Dana Vojske, 7. oktobra, mogu da posjete neku od jedinica Vojske Crne Gore i upoznaju se sa vojničkim životom.

Na palubi broda, ministar odbrane, Predrag Bošković, je kazao da je vojnički poziv jedan od najtežih, ali i najčasnijih koji mladi ljudi mogu izabrati kao svoje životno opredjeljenje. On se nada da će današnje krstarenje Bokom jedrenjakom Jadran, barem nekoga od njih motivisati da se opredijeli za vojničku profesiju.

Tokom krstarenja, srednjoškolcima su o brodu govorili kapetan Ivan Ćorac i poručnica korvete Sara Rakočević.

Školski brod Mornarice VCG, jedrenjak Jadran uplovio je u Tivat, u prvu luku u domovini 16.jula 1933.godine, dok je svaki remont obavljao u bivšem Arsenalu, a posljednji koji je trajao nekoliko godina, u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Ministar Bošković potvrdio je da su sa Hrvatskom u toku pregovari oko konačnog statusa Jadrana. Međutim, nije htio da detaljiše oko pisma kojeg je dobio od hrvatskog ministra odbrane, Damira Krstičevića, premda, kako je kazao, “nemamo bilo što da krijemo”:

– Nova hrvatska Vlada je iskazala interes za školski brod “Jadran”. Naravno, mi imamo naše argumente da je brod crnogorski shodno Ustavnoj povelji državne zajednice SCG. Ono što sigurno ne želimo i nećemo dozvoliti je da ovaj brod bude tačka sporenja između dvije države koje su prijateljske i koje žele da zajedno grade evroatlantsku i evropsku budućnost. Postoje razna riješenja o kojima sada ne bih govorio, naravno, prvo ćemo to izložiti našim kolegama iz Hrvatske, a onda ćemo vidjeti da li postoji i mogućnost dogovora oko toga i potom obavijestiti javnost“, odgovorio je Bošković na pitanje „Vijesti“.

Hrvatska traži da joj se brod vrati, pozivajući se na pravila o sukcesiji imovine SFRJ.

23 Komentari

 1. @ novinovi, podatak koji ste iznijeli da je “Galeb” potopljen nisam znao, a on je svojom ulogom svojevremeno promovisao Jugoslaviju, znate več kako, a vi ste tu Jugoslaviju potopili, pa što ne bi ste i “Galeb”. Znam da je odvučen u Rijeku, bio na vezu u riječkom brodogradilištu, novi vlasnik nije plaćao vez, da bi “Galeb” zbog dugova preuzela država. Takođe je hrvatska štampa pisala da su se neki pomorci udružili da ga svojim sredstvima obnove, ali ako vi kažete da je potopljen, onda u svojoj namjeri, koja je bila dobra, nijesu uspjeli. Nažalost. Dok je “Galeb” bio u CG, vezan u brodogradilištu “Bijela”, sa svim mobilijarom koji je koristio “glavni mornar” Tito, jedno vrijeme je u njemu bila smještena Direkcija za održavanje morskih puteva CG, ali samo po danu. Po noći je povremeno imao ulogu “kuće sa crvenim fenjerom”, da bi jednog dana neko pokupio sve što je iole vrijedilo, i tako ogoljen ” Galeb” je promjenio vlasnika. Pogledajte druge zemlje kada se radi o nekim važnim istorijskim činjenicama. Svaka čuva neke stvari koje su bile važne za neko istorijsko vrijeme, samo mi balkanci imamo tu ludu ideju da sve satremo i uništimo. Koliko se god trudile nove vlasti u državama stvorenim poslije raspada Jugoslavije da izbrišu sve tragove te države, neće uspjeti u toj namjeri. Narod piše istoriju, a političari je falsifikuju.

 2. Ministar vojske CG ne zna ništa o poreklu ovog jedrenjaka, bar sudeći po onome što je prezentovao srednjoškolcima, jer bi prvo morao da kaže da je “Jadran” izgrađen u Hamburgu 1933 god. za potrebe Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije i da je bio školski brod. Tokom II Sv.rata bio je potopljen, kasnije je pripao DFJ, popravljen i vraćen u prvobitnu namjenu-obuka pitomaca. Bojim se da će “Jadran” ipak doći u ruke Hrvatske, kao što se dogodilo i sa “Galebom”. Prvo su ga devastirali, pokrali kompletan mobilijar sa “Galeba”, prodali nekom Grku, da bi “Galeb” završio u nekom riječkom brodogradilištu. Sada ga Hrvati remontuju i “Galeb” će postati brod-muzej. Sa “Jadranom” će upotpuniti kolekciju. Ostavite brđani pomorstvo primorcima i ne igrajte se ustupanjem “Jadrana” Hrvatskoj.

  16
   • Niste u pravu, Galeb je jos u Rijeci (mozete ga vidjeti u gradskoj luci) gdje ceka obnovu. Grad Rijeka je pred dobivanjem 4.5 mil Eura od EU za potrebe obnove broda, a kao dio aktivnosti pripreme grada za Europsku Prijestolnicu Kulture 2020. EU ce financirati 85% obnove broda, a ostalo grad Rijeka i RH.
    Sto se tice Jadrana, vjerujem da se moze pronaci rijesenje u kojem bi skolski brod koristile obje saveznicke NATO mornarice za obuku pitomaca, a gdje mu je maticna luka je tu manje bitno.

 3. Kako se u pregovorima budemo primicali EU,polako će dolaziti na naplatu pohara Konavala.
  Narod to nije zaboravio,a Vlada i ministri prijateljske nam sujedne države,poštuju svoj narod.

  12
  • Pa Boka i pripada vise tamo nego u CG ako cemo realno.. Naravno sve do 90 ih kad su nam dosi hercegovci i srbijanci.. I jos nesto posto je rat davno prosao da se vrate tamo okle su dosli jer im odje nije dobro lose se zivi…

 4. A tko je plaćap remont i sve ostalo za vrijeme ExYu,pa najviše Hrvatska sigurno nije Crna Gora koja je bila nerazvijena i dobijala je novac iz fonda za nerazvijene,a u taj fond su opet najviše uplaćivale Slovenija i Hrvatska.
  Crna Gora je sve brodove doslovno ukrala,a najmanje je izdvajala za JRM.

  10
  19
  • @mario
   Kada bi krenuli takvom logikom, stigli bi decenijama unazad,
   pa bi neko postavio pitanje,ko je oslobodio Hrvatsku od Austrougarske,pa od Njemaca i …….Dio obale i otoke od Italije je dobila Jugoslavija itd.
   Ako Crna Gora nije ekonomski doprinjela razvoju Jugoslavije,vojnički jeste mnogo više nego drugi.
   Postoji međunarodno pravo,a to je poslijednja luka upisa,
   Split ili Tivat,zavisi kako će se tumačiti.
   Što se mene tiče,brod pripada i Srbiji i Hrvatskoj i Sloveniji i CG pa neka se dogovore kako ko da ga koristi,neki pokretni muzej u svrhu turizma,dosta nam je bojovanja i vojevanja.

   11
   1
  • Како су то Хрватска и Словенија уплаћивале паре Црној Гори ? У шта су потрошене те паре ? Како то да су, и поред свих тих силних пара, Хрватска и Словенија највише изграђене у вријеме СФРЈ ? Како то да, и поред свих тих силних пара које нам ви дадосте, Црна Гора није купила ниједан брод, него их је све украла ? Па, знаш ли, ПРАЗНОГЛАВЧЕ, да су которска Југооцеанија и барска Прекоокенска пловидба имале више теретних бродова него сва остала Југославија заједно ? Сем тога, ту су била и два бродоградилишта, која су, за црногорске економске прилике, доносила одличне приходе. Кад си тако начитан, објасни ми ђе одоше те паре ? У чији фонд су уплаћене те паре ? Уцрногорски нијесу сигурно, јер да јесу, Црна Гора би одавно имала и аутопут, и вјетропаркове, и ко зна шта још. ПРАЗНОГЛАВЧЕ !

   9
   4
   • Velibor@
    Tačno tako, sad gospodin mario hoće Jadran,
    da presuđuje prije arbitraže.
    Ja bi volio da ostane gdje jeste.
    Ali ako bi neko trebao da se ljuti to je Srbija.
    Ipak je to njena dinastija izgradila i lijep gest nas
    Crnogoraca bi bio da se i njeni mornari na tom brodu obučavaju,jer imaju mornaricu i ti momci bi uživali,jer jedno je Dunav,a jedno ovo maše plavetnilo i pučina.
    Makar da sve to bude protokolarno,
    jer političari se sastaju javno i tajno,pa bi mogli i “obični” mornari i ljudi.

    4
    1
 5. Ako pored sve izgubljene industrije ,brodogradilista ,pomorstva evo sad i aerodroma i svega ostaloga izgube i Jadran ,onda je bolje neka i Crnu Goru svedu na 4 nahije a ove ostale puste da se snalaze kako znaju i umiju ,kao nekad neki sa Mlecanima i Austrijom ,neki sa Turcima neki tamo neki vamo ,bolje ce proci nego ovako.

  22
  5
 6. Zar smo dosli i do ove situacije da pregovaramo sa tudjom drzavom oko naseg broda “JADRAN”.Sramite se pregovaraci.Da nije “JADRAN”vasa djedovina.Da li ovi skorojevici znaju istoriju jedrenjaka?.Ne znaju da li je more slano.a oce pregovore.Sto doceka cojska i junacka Grna Gora.

  23
  3
 7. Bježte đeco dalje od ” dečka za sve ” … Obzirom da taj pregovara i to što imate na sebi moglo bi postat nečije… Nemojte da vam truje mlade mozgove “ekspert” za sve djelatnosti.

  23
 8. E, neki dan ste me popljuvali kada sam u komentarima objavio da Hrvatska ne odustaje od potražnje školskog broda “Jadran”, a sad je to i Ministar potvrdio. Dragi prijatelji jednom će te shvatiti da moji komentari nisu špekulacija i proizvoljne ocjene, već konkretne činjenice. Ipak se nadam da će se naši vlastodršci nekako izboriti da diplomatskim putem sačuvaju taj brod u vlasništvu Crne Gore i ako su šanse minimalne.

  18
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code