Početna Eco Ministar, predsjednici Tivta, Herceg Novog, Kotora i Budve o ekološkim i infrastrukturnim...

Ministar, predsjednici Tivta, Herceg Novog, Kotora i Budve o ekološkim i infrastrukturnim nevoljama

6

U tri bokeljske i opštini Budva postoji problem sa svim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda i čvrstim otpadom koje je neophodno riješiti, poručio je između ostalog ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof dr Ratko Mitrović na zajedničkom sastanku predsjednika opština Boke i Budve. Sastanak je na inicijativu Opštine Tivat održan u Tivtu.

Foto: Opština Tivat

Čelnici opština razgovarali su još i o radu preduzeća “Vodacom“, prostornom planiranju, procedurama legalizacije i upravljanju pojasom morskog dobra, saopšteno je iz lokalne uprave Tivat.

Ministar prof.dr Ratko Mitrović je informisao učesnike sastanka o strateškim planovima Vlade, ističući da je jedan od najvažnijih problema ekologija:

“Nekada se ovo Ministarstvo zvalo Ministarstvo za održivi razvoj i turizam. Iz tog razloga ekologija je u imenu novog Ministarstva”, kazao je Mitrović i najavio ulazak u proces pristupnih pregovora – Poglavlje 27, koje je vezano za ekologiju.

“Imamo problem sa svim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda i moramo ga riješiti. Veliki je problem čvrstog otpada. Ako hoćemo da razvijamo industriju, moramo da razmišjamo o “cirkularnoj industriji” koja iza sebe nema otpada” – dodao je on.

Ministar je posebno istakao da je prostor najveći resurs države i najavio:

“Vlada će uskoro osnovati Zavod za prostorno planiranje i urbanizam i na ovaj način država će staviti pod kontrolu ovu oblast.”

Domaćin sastanka, predsjednik tivatske Opštine, Željko Komnenović, nada se da će ovakvi sastanci biti impuls koji će voditi ka dijalogu i pronalaženju rješenja za probleme primorskih opština, nagomilanih u proteklim godinama.

“Ja nemam iluziju da sve možemo riješiti jednim sastankom”, naglasio je Komnenović, izražavajući nadu da će jedna od tematskih sjednica Vlade biti održana u Boki, kako bi se na licu mjesta ukazalo na sve poteškoće sa kojima se suočavaju bokeljske opštine.

“Poslije duže vremena sa pozicije Herceg Novog imamo dobru saradnju sa Vladom Crne Gore što je pozitivno, za razliku od prethodnog perioda kada je Herceg Novi bio daleki “ostrvski” grad, do kojeg je teško doći, sa lošim putevima.” – rekao je predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić. On je naglasio da su četiri bokeljska grada najznačajnija, imajući u vidu njihov veliki doprinos budžetu države. On je podsjetio na problem infrastrukture i da su najveći saobraćajni čepovi na području Boke kotorske.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, ovaj je sastanak ocijenio kao “novi kvalitet u društvenom životu Crne Gore:

“Problemi Kotora mučili su i međunarodnu zajednicu i cijeli UNESCO komitet. Vjerujem da smo danas korak bliže očuvanju prostora”.

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević kazao je da ga raduje da u direktnoj komunikaciji mogu razgovarati bez primjesa politike.

„Dosta kasnimo, vrijeme teče i moramo raditi brzo i kvalitetno, suštinski rješavati probleme. Dolazim iz privrednog sektora i mislim da ne treba oklijevati, treba napraviti strategiju i vrijedno raditi”.

Carević je ukazao na mnoštvo problema u Budvi i rekao da ne želi da bude pesimista, ali da je realan pristup problemima temelj i baza njihovog kvalitetnog rješavanja.

Učesnici sastanka saglasni su da je ovo dobar model rješavanja strateških problema koji muče ove četiri susjedne bokeljske opštine, te da će sa istom praksom nastaviti kako bi na jedinstven i efikasan način iznalazili rješenja.

6 Komentari

 1. Glasač sam DF.
  Predsjednice Katiću vi ste bili u izvrsnoj vlasti i 2013 ili 2012 god kao potpredsjednik opstine iz redova PZP tako da bi trebali biti upućeni sa svim problemima unazad 9 godina.
  Takodje manje vise svi koji ste sada u vlasti i onda ste bili, samo pod drugim barjakom !!!
  Tako da nas u Novi ne zamlacujete puno!!!

  20
  4
 2. E ne znam za ostale opštine al Opština HN je sve osim ,,ekološko” silom su uvalili i vratili smeće da ponovo bacaju na Tisove Grede na Uble koje nisu ugasili niti su bas dobro zatvpavali od datuma kad su ponovo počeli vozi! HERCEG NOVI NE MOŽE BIT EKOLOSKO JER SU PONOVO PUSTILI SMEĆE PREKO VATRE DA SE BACA!!!

  14
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code