Ministar rada i socijalnog staranja u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi

Ministar rada i socijalnog staranja u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi

4
Podijeli

Mogućnosti saradnje i poboljšanja statusa socijalno ugroženih kategorija stanovništva, kao zajednički interes države i lokalnih samouprava bile su teme razgovora ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i saradnicima.

Ministar Purišić sa saradnicima bio je danas gost Opštine Herceg Novi u okviru radne posjete, saopšteno je iz Press službe lokalne uprave.

Picerija i restoran

Na državnom i lokalnom nivou spremni su za realizaciju važnih pitanja za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, uz obostranu spremnost za razgovor i konkretne dogovore.

Predstavnici Opštine Herceg Novi ukazali su na lokalne aktuelne teme iz oblasti socijalnog staranja, kao i na probleme u rješavanju određenih pitanja, nekih i dugogodišnjeg karaktera. Razgovarano je o projektu Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i zbrinjavanju osoba starijih od 27 godina, mogućnosti izgradnje stambenih objekata za penzionere, kao i o modalitetima rješenja i pomoći za bivše radnike privatizovanih preduzeća, što predstavlja problem po pitanju vlasništva zemlje i korisnika „privremenog“ smještaja na parcelama koje imaju nove vlasnike.

Istaknuti su do sada urađeni koraci u pomoći socijalno ugroženim kategorijama, među kojima su projekti zbrinjavanja interno raseljenih lica, saradnja sa međunarodnom organizacijom HELP o stambenom obezbjeđenju pripadnika romske nacionalnosti u Herceg Novom, kao i učešće Opštine Herceg Novi u rješavanju stambnog pitanja za 34 prosvetna radnika.

Ministar Purišić istakao je da je cilj današnje posjete identifikacija problema i mogućnost njihovih rješavanja, uz sugestiju da u društvu postoje „neprimijećene“ porodice teškog materijalnog stanja, te da bi trebalo posebnu pažnju posvetiti njima, kao i nezaposlenim osobama sa invaliditetom.

Iz Ministarstvo rada i socijalnog staranja saopštili su da su spremni da u saradnji sa Fondom PIO i lokalnom samoupravom pomognu realizaciju projekta stambenog zbrinjavanja penzionera. Takođe, Ministarstvo će u saradnji sa organizacijama UNICEF i UNDP pomoći u opremanju novih prostorija Dnevnog centra, koji bi trebalo da bude izgrađen do kraja ove godine u Sutorini.

Nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Herceg Novi, delegacija Ministarstva rada i socijalnog staranja obišla je i prostorije Dnevnog cetntra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i Centra za socijalni rad, navodi se na kraju saopštenja.

4 Komentari

  1. ..Ministar Purišić istakao je da je cilj današnje posjete identifikacija problema i mogućnost njihovih rješavanja, uz sugestiju da u društvu postoje „neprimijećene“ porodice teškog materijalnog stanja, te da bi trebalo posebnu pažnju posvetiti njima, kao i nezaposlenim osobama sa invaliditetom..
    Tesko nama kada iz Podgorice treba da nas na ovo upozoravaju. Kako vidim niko od nasih nije prozborio ni rijec na tu temu.

    6
    6

Ostavite komentar

*

code