Ministar Simović: IPARD II – novi veliki razvojni iskorak u crnogorskoj poljoprivredi

Ministar Simović: IPARD II – novi veliki razvojni iskorak u crnogorskoj poljoprivredi

1
Podijeli

Na javni poziv za podršku preradi u okviru velikog IPARD II programa pristiglo je 45 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 28 miliona eura, uz očekivanu bespovratnu podršku od 14 miliona eura.

To je saopštio ministar poljoprivrede, Milutin Simović na radnom doručku sa novinarima, upriličenom povodom prezentacije rezultata IPARD II poziva za preradu, kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Picerija i restoran

Simović je podsjetio se da je Crna Gora polovinom juna dobila 389 aplikacija za prvi javni poziv za podršku primarnoj proizvodnji. Od završene akreditacije krajem prošle godine, do danas su objavljena dva javna poziva, pristigle su 434 aplikacije za primarnu proizvodnju i preradu, planirane su  potencijalne investicije od oko 55 miliona eura i očekivana bespovratna podrška od oko 27 miliona eura.

– Imali smo uporedna iskustva da je Hrvatska za dva poziva imala ukupno 40 zahtjeva, a Makedonija za tri poziva 140 zahtjeva. Tu smo prepoznali dodatnu motivaciju i potrebu da osnažimo naše aktivnosti, da organizujemo brojne susrete sa potencijalnim korisnicima, širom Crne Gore u prepunim salama, da osnažimo nadležne institucije, da obezbijedimo njihovu koordinciju, da promovišemo pristup da ovo nije zadatak i posao za pojedince i za jednu instituciju, već da je to odgovornost i obaveza cijele Vlade uz poziv na partnerstvo i lokalnim samoupravama – ističe Simović, uz zahvalnost nadležnim direktoratima Evropske komisije, Delegaciji EU u Podgorici i brojnim nadležnim institucijama na državnom i lokalnom nivou.

Drugi Javni poziv je bio otvoren od 16. maja do 16. jula  i primljeno je ukupno 45 zahtjeva, a sredstva podrške za preradu biće dodijeljena za investicije od 40.000 do 1.500.000 eura. Bespovratna podrška iznosiće 50% prihvatljivog troška investicije.

Kako je istakao Simović, Ministarstvo poljoprivrede posvećuje posebnu pažnju komunikaciji s javnošću, kako bi upoznali potencijalne korisnike sa brojnim programima podrške.

– Podsjetiću da smo godinu počeli predstavljanjem ovogodišnjeg Agrobudžeta, kako bi poruka ohrabrenja ovog Agrobudžeta doprla do što većeg broja korisnika. Broj korisnika, najbolji je pokazatelj da smo uspjeli u tome. Na terenu, zajedno sa vama, predstavili smo brojne javne pozive, kao i ostvarene rezultate – poručio je on predstavnicima medija.

Crna Gora je kroz ove rezultate napravila novi veliki razvojni iskorak u poljoprivredi i to u sektoru prerade, zaključio je ministar Simović.

1 komentar

  1. Čuo sam da je ministar toliko siguran u poljoprivredu, kao stratešku, visokodobitnu i sigurnu granu privrede, da je mako đecu sa studija i otvorio im poljoprivredno dobro.

Ostavite komentar

*

code