Početna Kultura Ministarstvo kulture podržalo organizaciju 33. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film...

Ministarstvo kulture podržalo organizaciju 33. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala

19

Ministarstvo kulture ove će godine podržati organizaciju Filmskog festivala u Herceg Novom iznosom od 102.000 eura. To je predviđeno Ugovorom o organizovanju i sufinansiranju 33. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film fest, koji su danas potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorka JUK „Herceg Fest“ Gordana Krcunović i poslovni direktor festivala mr Zoran Živković.

Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala iznosiće 170.000 eura, pri čemu će Ministarstvo kulture finansirati 60% ukupnog budžeta, a Opština Herceg Novi 40%.

Montenegro film festival Herceg Novi je najveći filmski festival u Crnoj Gori, prepoznat i izvan granica naše države. Zbog umjetničkih osobenosti i produkcionih kapaciteta, 2008. godine je stekao status manifestacije od posebnog značaja za kulturu i realizuje se uz kontinuiranu podršku Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi.

Danas je ovaj Festival postao nezaobilazna adresa ukrštanja stvaralačke sinergije sedme umjetnosti, prezentacije i promocije recentnog domaćeg, ali i inostranog filmskog stvaralaštva.

„Hercegnovski festival najznačajniji je međunarodni filmski program u Crnoj Gori, a uz to ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu. Stoga, vjerujem da je sasvim razumljiva naša orijentacija da u velikoj mjeri podržimo njegovu organizaciju, kako bismo zajedno napravili iskorak u svakom segmentu u odnosu na prethodna izdanja. Svakako, od posebnog značaja su i uspjesi naše kinematografije tokom prošle godine – tako da će predstojeći festival u Herceg Novom kao posebnu vrijednost donijeti najznačajnija domaća i koprodukcijska ostvarenja, naravno – uz kvalitetnu selekciju regionalnih i evropskih filmova“ – kazao je ministar Bogdanović nakon današnjeg potpisivanja Ugovora.

Tokom događaja, naglašeno je i kako Filmski festival Herceg Novi, izuzev popularizacije filma i umjetničkog stvaralaštva, bitno doprinosi i razvoju tog grada kao filmske i turističke destinacije. Iz tog razloga, zaključili su potpisnici dokumenta, u potpunosti postoji spremnost za zajednički rad kako bi smotra u Herceg Novom iz godine u godinu bila što značajnija – ne samo na nacionalnom i regionalnom nivou.

Okosnicu ovogodišnjeg glavnog filmskog programa Festivala, koji ćemo pratiti u ambijentu Kanli kule, čine najnovija ostvarenja crnogorskih autora, ili ostvarenja u kojima je naša država obezbijedila koprodukcioni status, kao i značajni evropski filmovi. U okviru selekcija Kino Evropa na tvrđavi Forte Mare će biti prikazana najnovija filmska ostvarenja iz Francuske, Njemačke, Belgije, Bugarske, Italije.

Dvorana Park rezervisana je za ponoćne filmske projekcije, kao i za selekciju studentskog filma koja nam predstavlja najbolje radove studenata Cetinjske, Beogradske, Sarajevske i filmske akademije iz Skoplja.

Prema predlogu Savjeta Festivala, utvrđen je novi termin za selekciju dokumentarnog filma, koja će biti pripremljena za novembar 2019. godine, čime se obezbjeđuje kontiuirana godišnja prezentacija festivalskih sadržaja.

Festival se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Herceg Novi, a izvršni producent je JUK Herceg fest i i trajaće od 01. do 07. avgusta 2019. godine.

19 Komentari

 1. Zanimljivo da ove godine ne ide ni jedan euro producentima filmova u takmičarskoj selekciji. Obično se plaća kotizacija kao i za strane filmove. A nema ni dokumentarne selekcije. Što znači manje honorara, manje organizacije i manje gostiju. A budžet isti kao i prethodnih godina. Treba li se što dalje pričat?

  5
  1
 2. Jos ove godine u nasem gradu,Filmski festival,
  Od sljedece u Podgorici,
  Hvala Mariji Perovic,Zoranu Zivkovicu i Gordani Porobic Krcunovic
  p.s.
  kod Delte tada nece biti besplatan parking

  8
  2
 3. Najgore je sto cuti kulturna javnost Herceg Novog a i Crne Gore. Politika nezamjeranja, straha, uvezanosti. Ministar gladi diletante da bi drzavna vlast gajila privid dobrih odnosa sa opozicijom. Evo u Budvi oće da eshumiraju mrtvi muzički festival. Za očekivati je da se povampire i Sunčane skale. A Filmski je mrtav. Sve uz kadjenje Ministarstva.

  13
  1
 4. Da li je i Sveto pokrovitelj ovogodisnjeg Filmskog festivala u
  Herceg Novom ?Mislim,kako mu je najdrazi zet pokrovitelj,onda
  bi bio red da mu i tast baci koji euric za organizaciju.
  A nije valjda pobjegao u mrski mu Beograd bez ijednog eura u dzepu ?
  Ako je tako,pomozimo i nedopustimo da mu se zet
  sramoti i crveni.

  6
  3
 5. Zasto ste nam ugasili ljetnji bioskop na kanli kuli? Svakog avgusta to je bio jedan od najljepsih dogadjaja da pored mora gledamo filmove.. Nikakve vijesti o tome.

  6
  3
  • Ministarstvo kulture i opstinaove godine finansiraju privatni festival Mladena Vusurovica koga su prije nekoliko godina pratili ne mali skandali

   12
   1
 6. Do sada su ovakve ugovore potpisivali predsjednici opština i ministri. Sufinansjeri. Sada ministar sa dvoje službeničića. Još jedan pokazatelj na šta se spalo i koliko je koga briga za ovaj festival.

  15
  3
  • Jasno je da se ne pita onaj koji u ime gradjana daje novac,u ovom slucaju predsjednik opstine,
   vec se pita direktorka Herceg Festa koja ce jos jednom da potrosi sve i jos i zaduzi ustanovu

   15
   4
 7. Vrhunac Bahatosti,
  Kaze se na konferenciji da su pokrovitelji festivala ministarstvo kulture i opstina,
  a ugovor potpisuju ministarstvo kulture,izvrsni producent i poslovni direktor festivala.
  Kako izvrsni producent i poslovni direktor mogu na sebe da preuzmu obavezu da ce opstina platiti 40 posto.

  19
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code