MINISTARSTVO KULTURE: BRANKA ŠUĆUR NIJE STRUČNA I KOMPETENTNA

MINISTARSTVO KULTURE: BRANKA ŠUĆUR NIJE STRUČNA I KOMPETENTNA

176
0
Podijeli

branka sucur1Ministarstvo kulture Crne Gore dostavilo je mišljenje o izboru nove direktorke JUK Herceg fest, Branke Šućur, u kome se osporava njena stručnost i kompetentnost.
– Zakonom o kulturi poglavlje 3 sadrži odredbe koje se odnose na izbor, sastav, imenovanje i razrješenje organa upravljanja kao i organa rukovođenja, kako je to definisano članom 43 Zakona o kulturi Savjet javne ustanove ima 5 članova (predsjednika i 4 člana) dok se za člana Savjeta čiji je osnivač opština imenuje stvaralac ili stručnjak iz oblasti koja je od značja za razvoj grada – kažu iz Ministarstva.

Kada je riječ o javnim ustanovama iz oblasti kulturno umjetničkg stvaralaštva organ rukovođenja mora biti umjetnik visoke reputacije ili stručnjak u kulturi, ukoliko u javnoj ustanovi ne postoji umjetnički direktor.
– Koliko je resorno ministarstvo upoznato, JUK Herceg fest nema umjetničkog direktora, pa prema tome, stručnost i kompetentnost lica izabranog na konkurusu JUK Herceg festa, a Odlukom Upravnog odbora do 28.05.2013 godine, ne odgovara zahtjevima člana 46 Zakona o kulturi – saopštavaju iz Ministrastva u mišljenju dostavljenom v.d. direktorki Dijani Krivokapić.
Ostale navode iz dopisa JUK Herceg fest do 06. juna2013, o nezakonitostima, propustima, nepoštovanju procedure, ocjeniće nadležni sud u postupku po tužbi koju je pokrenula v.d. direktorka Dijana Krivokapić.
Podsjećamo da je 03. juna Krivokapićka na osnovu Zakona o kulturi i čl. 44 Statuta Javne ustanove kulture Herceg fest donijela odluku kojom obustavlja Odluku Upravnog odbora JUK Herceg fest od 28.05.2013. godine da za direktorku izaberu, Branku Šućur.
– Po zakonu imam pravo da kao v.d. direktorka osporim svaku Odluku Upravnog odbora JUK Herceg fest, pa i ovu o imenovanju novog direktora, jer na nju mišljenje nije dao osnivač – JUK Herceg fest, Opština Herceg Novi – pojasnila je tada za Radio Jadran Krivokapićka.
Prije saglasnosti osnivača, SO Herceg Novi, novi direktor ne može preuzeti dužnost, navodi Krivokapićka. Osim toga Odluka o njenom razrješenju u potpunosti odudara od zapisnika i toka sjednice Upravnog odbora od 28. maja, te odluka koje je taj odbor donio.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code