Početna Društvo Ministarstvo kulture podnosi krivičnu prijavu protiv organizatora koncerta u Herceg Novom

Ministarstvo kulture podnosi krivičnu prijavu protiv organizatora koncerta u Herceg Novom

140

Ministarstvo kulture reagovalo je na događaj koji je održan u okviru programa “Trg od ćirilice” u Herceg Novom.

– Crnogorska javnost je tokom jučerašnjeg dana svjedočila raznorodnom multimedijalnom materijalu sa koncerta koji je održan u Herceg Novom. Samim tim, cjelokupan auditorijum bio je u prilici da vidi na koji se način krši čitav skup zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera.

Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima.

Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone – dovoljno je vidjeti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

No, na “programe” nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati – naprotiv. Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države.

Smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se – kao u slučaju Herceg Novog – njima negira crnogorski identitet.

Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa – koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru, navodi se na kraju saopštenja Ministarstva kulture.

140 Komentari

  • Pomagala je cijela Jugoslavija, od Triglava do Đevđelije, a i dosta stranih zemalja, najviše iz Skandinavije (norveška naselja). Koliko je samo pomoći prije par godina bilo prikupljeno samo u Herceg Novom za stradale od poplava u Srbiji? Neka je i treba svakom pomoći.
   I danas, u odnosu na broj stanovnika, više humanitarne pomoći za Kosovo se sakupi u Crnoj Gori nego u Srbiji.

   8
   3
   • 10 GOD SE SVAKOM ZAPOSLENOM IZ SRBIJE ODVAJALO PO 2.5 POSTO OD SVAKE PLATE ZA OBNOVU NASEG PRIMORIJA,PA STA MISLIS ANONYMOUS JESMO LI VISE SKUPILI ZA KOSOVO

    2
    1
 1. Srbi u Boki su mnogo mnogo stariji nego Cetinje i Katunska Nahija.
  Kotor i Boka su bili dio srpske Carevine Nemanjica, Grbljani ,Lusticani ,Krtoljani su tu i od ranije.
  Pa onda Boka je i dio Kraljevine Kralja Srba Bosne i Primorja i Zapadnih Strana Tvrtka I koji i osniva grad H.Novi 1382 i naseljava ga Srbima iz Hercegovine .
  Cetinje tek 100 godina kasnije naseljavaju srpski stocari Vlasi sa Zlatibora i grade Vlasku crkvu koja i dan danas postoji.
  Drugi talas naseljavanja Srba iz Hercegovine u H.Novi je krajem 17 vijeka ,1690-tih .
  U isto to vrijeme Srbi iz Hercegovine naseljavaju Katunsku nahiju Brastva Eraci ,Raici ,Petrovici od kojih su i kasnije Vladike crnogorske.

  39
  24
  • 1858.god. pocela sa radom Srpska zalkadna skola u Srbini.Znaci 20 god.starija od medjunarodo priznate Crne Gore a 97.god prije nego sto je H.Novi pripao Crnoj Gori.
   I sad tu neko prica i iznosi nekakve cinjenice ko zivi u Boki i da ista nema dodirnih tacaka sa Srbima.

   21
   11
 2. Ima još pitanja: kojim se jezikom služe pravi bokelji, koja je kužina ,koja kultura, koja muzika itd…More je čudo a najveće čudo da se neko ali baš nikako nije adaptirao ovoj ljepoti nego robuje navikama svoga zavičaja…bez ljutnje

  24
  3
 3. Nego, kada ce se pokrenuti inicijativa za osamostaljenje Boke i proglasenje Bokelske republike? Mislim, ako cemo iskreno, ako su u Boki vecina Bokelji, onda moze po onoj: ,,cijih je ovaca vise, njegovo je brdo…,,

  53
  3
 4. Prije neki dan Kadri Veselji pozvao je iz Gusinja sunarodnike da dođu na odmor u Plav i Gusinje, koje je nazvao „albanskim Alpima“. Uz albanske zastave i prateću scenografiju.
  Naše ”ministarstvo kulture” ni da pisne.

  69
  9
  • Ali oni su u vrhu vlasti pa im se može, a minist6ar je izdao svoje ukućane, pa što nebi krivičnu prijavu protiv srba iz Herceg Novog. Mi smo im veliki žulj u oku što nemogu da zadrže vlast u gradu koji se graniči sa EU i njima najmilijom braćom hrvatima.

   10
   6
 5. Albnske vam zastave uTuzima nijesu smetale … To je legalno dokazivanje identiteta … Nijedna Crnogorska zastava i to senlucenje u Tuzima nije smetalo ministarstvu Nekulture … Prejadni ste …

  73
  9
 6. Kakva ludnica sa Srbima i Crnogorcima. Ovaj članak ubedljivo najviše komentara i lajkova, žustra rasprava. To samo po sebi dosta govori. Nego, kako se postaje jedno ili drugo? Malo bih bio Crnogorac pa bih onda prešao u Srbe čisto da uporedim, život bi mi bio zanimljiviji. Ovako sam prinuđen da razmišljam o životu, smislu, smrti i bogami nije lako naći odgovore.. Valjalo bi mi malo da šaram između Srpstva i Crnogorstva i da tu pronađem neki smisao, baratam godinama, nekim istorijskim činjenicama i dokazujem da sam to što mislim da jesam. Kako se pristupa? Hvala

  30
  2
 7. Можда су и на Крфу кажњени за “Тамо далеко”. Када се певала на Крфу , тада је Црна Гора била без БОКЕ. Владо , долази у братско Требиње да се веселимо.

  34
  19
 8. Volio bih da mi neko od ovih koji su ubijeđeni da su Bokelji Srbi, odgovori na tri jednostavna pitanja.
  1. Kako izgleda srpska narodna nošnja iz Boke?
  2. Navedite jednu srpsku narodnu pjesmu iz Boke?
  3. Navedite jedno srpsko narodno kolo iz Boke?
  Moji su ođe od kraja 17. vijeka i nikad nijesu brkali crkvu i naciju. Uvezeni popovi su u posljednjih 100 godina neke od naših sugrađana uspjeli da posrbe, ali ne vjerujem da znaju odgovore na ova tri jednostavna pitanja.

  39
  44
  • 1. Kako izgleda hrvatska narodna nošnja iz Knina, recimo?
   2. Navedite jednu hrvatsku narodnu pjesmu iz Knina?
   3. Navedite jedno hrvatsko narodno kolo iz Like?

   33
   23
  • Pitao bih ja tebe,
   1. Kako izgleda crnogorska narodna nošnja iz Boke?
   2. Navedi jedno crnogorsko narodno kolo iz Boke?
   3.Navedi jednu crnogorsku narodnu pjesmu iz Boke?

   39
   16
   • Ona nošnja koju vi nosite i kažete da je crnogorska je u stvari risanska, znači srpska iz Boke! Đe ste silazili da kradete stoku, ukrali ste i nošnju, to ti je odgovor!

    19
    16
    • Ta nosnja je dosla u Boku vijekovima prije nego sto je osnovano Cetinje i naseljena Katunska nahija. Koristili su je Bokelji Srbi a i Bokelji Katolici.
     Donijeli su je Bokeljski Pomorci iz Vizantije.
     Kasnije je odnesena u Staru Hercegovinu i Staru Crnu Goru.
     Nije u Katunsku Nahiju u Njeguse ili Batu Cucku postojao Modni Kreator ,niti Krojacko Zanastvo niti Tekstilna industrija ,nego su tu nosnju odnijeli iz Boke ili ukrali neznam ,da li iz Risna ,Kotora ili Novog nije bitno.
     Vjerovatno sa nekog pazara, pijace.

     13
     9
  • Ista kao i kod Srba iz Hercegovine slicna kao i kod Srba iz Crne Gore nosnja u tri boje crvene toke plave gace i bijele dokoljenice carape .
   Kapa ,crni okvir , korota za Kosovom ,crveno polje srpska krv prolivena u vijekovnim borbama i 4 ocila srpski srednjevijekovni grb.
   Srbi Licani ,Srbi Krajisnici imaju nesto slicno ,Srbi iz Srema imaju sesire i svoju nosnju ,tako i Banacani Sumadijci sajkace a srpski stocari iz Istocne Srbije Vlasi imaju od ovcijeg runa subare i nosnje. A inace srpski Stocari sa Zlatibora su osnovali naseobinu na Cetinju i sagradili Vlasku Crkvu koja i dan danas postoji.

   18
   16
  • Nosnja koja se zove crnogorska jer su je nosili Srbi iz Crne Gore slicna je i nosnji Srba iz Hercegovine a potice iz Vizantije donijeli je upravo Pomorci iz Boke .

   14
   12
  • Aj i ja da nešto pitam…

   1. Zašto Simonida Kordić ne dolazi na posao a prima platu?
   2. Zašto Simonida Kordić se školuje o trošku gradjana Herceg Novog?
   3. Zašto Simonida Kordić na dnevnice za službena putovanja dobija u prosjeku 30.000 eura godišnje?
   4. Zašto Simonida Kordić o trošku gradjana Herceg Novog je svaki mjesec u drugu EU državu a ovamo je protiv EU

   31
   11
 9. Dragi Narode, opet su nam bacili kosku a mi se međusobno izglodali kao gladni psi.

  Treba već jednom da naučimo da se „nacionalistički skandali“ kakav je ovaj koncert za Kosovo i Metohiju na Kanli kuli, „proizvode“ da bi smo zaboravili ono važno ili ono što je zaista skandal. A ovih dana je aktuelan nevjerovatan skandal – spisak zaslužnih građana koju čuvaju vlast u CG, za šta su dobili stanove i mjesečnu ratu od 30 eura da ih otplaćuju. Vazda se pitamo ko čuva vlast i ko glasa? Pa evo ih, imenom i prezimenom – oni i njihove porodice, radi sopstvene koristi.

  I kako skrenuti pažnju javnosti sa toga? Uvijek se pažnja skreće nacionalističkim pričama jer su to stvari srca i najviše bole pa se samo za jedan dan postiže to da se „uspješno podigne brat na brata“. Koncerti i razna slavlja jesu dogadjaji kada adrenalin raste pa se pjeva i ono što nije politički korektno, ili se nose barjaci drugih država kroz grad. Samo što se nekima prašta a nekima ne, pa to treba isto da postane važno – da obratimo pažnju kome Ministarstvo kulture prašta barjačenje po gradu a kome ne.

  Prije par dana je isto izbio skandal – saopštenje „Banke hrane“ o nevjerovatnom porastu siromaštva u CG, ali ga na ovom portalu nije niko čitao pa ima samo jedan komentar ( 9.avg u kategoriji Drustvo). Da je neka institucija u CG najavila krivičnu prijavu protiv vlasti koja to siromaštvo uvećava, bilo bi komentara. Takođe, naslov saopštenja nije „nacionalistički“ i ne tiče se pojedinačno Srba ili Crnogoraca, pa nije privukao pažnju . U tom saopštenju, dragi Narode, stoji da „što se više novca obrće i pozajmljuje u CG, i što BDP više raste, to više rastu nezaposlenost i siromaštvo“, te da taj „crnogorski paradoks ukazuje da je nešto pogrešno u samom konceptu ekonomskog razvoja i da se nešto krupno treba mijenjati“.

  Stoji i „da je Crna Gora 2006. imala samo 700 miliona duga, a da će 2019. javni dug sa državnim garancijama preći 4 milijarde dolara (!?). I da pozajmljeni novac „očigledno nije potrošen za otvaranje novih radnih mjesta“. Da je „od ukupno 320 hiljada radno aktivnih ljudi u CG (punoljetno stanovništvo umanjeno za penzionere, studente, ljude sa hendikepom itd), „u martu 2019. plate primilo samo 110.000 ljudi (!?). (Treba znati i da „od ovih 110.000, njih 60.000 zarade prima iz budžeta a oni ne stvaraju novu vrijednost). U Crnoj Gori živi i „112.109 lica koja imaju mjesečne prihode manje od apsolutne linije siromaštva, što stopu apsolutnog siromaštva podiže na cijelih 18%“ (!?). To su su tri kategorije stanovništva: nezaposleni, oni koji primaju materijalno obezbjeđenje porodice i penzioneri.

  Ovo su informacije oko kojih se treba zamisliti moj Narode, jer nam život prolazi u bijedi, iako ima za svakog dovoljno, u ovoj našoj maloj Crnoj Gori. Samo što vlast sve uzima za sebe a nama daje mrvice. Apelujem na sve nas, da ako nešto ne znamo ili nam nije jasno da pitamo našu poštenu inteligenciju – to su pametni i školovani ljudi koji misle za dobrobit svih. Takodje, želim da nam čestitam današnju slavu grada i poželim da budemo više jedni za druge. Mi koji smo kadri za to i imamo aparat u grudima koji osjeća. Tek kada ojačamo, promjene će biti moguće. Ne obraćajte pažnju na one koji su krenuli lošim putem i nemojte biti ljubomorni na njihov “uspjeh”. Poštujte svakog i pomozite svakom, i borite se protiv nepravde i zla. Jer samo je to ispravno.

  62
  1
  • Ako nista drugo nasi politicari su jedino ovo usavrsili. Izgleda da su im isti savjetnici k’o Trampu. Cim treba da se nesto sakrije on lupi neku glupost da cijela javnost skrene, a ne vide da su navedeni zedni preko vode.

   Licno mislim da su se toliki milioni sjatili u ovu malu drzavu da bi skoro svaki stanovnik mogao biti dobrostojeci a mozda i milioner. Niko do sada se nije sjetio da napravi racunicu.

   Uopste se ne pitamo kako to da pored svega nemamo krstene bolnice, skole, socijalne ustanove, vece plate i penzije. Ali zato vijesti pune Radovici, Milovi, Ramusovi, srbi, crnogorci…

   12
  • U dugu i jeste problem. Dug nijesu napravili Srbi nego Crnogorci a treba da ga vraćaju Srbi. Stanove i kredite nijesu dobijali Srbi nego Crnogorci i ostali. Kada se pljačkalo po Dubrovniku i Konavlima ko je to radio???? Zamislite paradoksa da izvjesni Bogdanović iz Cetinja prijeti Novljanima. Neka, kao član Vlade, obezbjedi da mu tast dođe na izdržavanje kazne pa nakon toga neka se javi.

   3
   1
 10. Ministarstvo Kulture neka organizuje nesto kulturno a ne da se bavi Nacionalizmom!
  SSta treba da Srbi Iz Crne Gore okace ?
  Imali su Crnogorsku i Srpsku zastavu!U cemu je problem?
  Pogledajte vi iz Ministarstva Kulture kakva je Podgorica Ljeti nema nikakvih kulturnih dogadjaja grad depresije!
  Pogledajte vi iz Ministarstva Kulture Prestonicu Cetinje…ocigledno je da Ministarstvo Kulture ne radi svoj posao!
  A srbi u Crnoj Gori moraju da imaju i osnuju Srpsku Pariju i da imaju po reprocitetu svoje politicke predstavnike u Parlamentu i Vladi!

  24
  6
 11. Bolje se zapitajte zbog čega u Srbiji po popisu ima samo 35.000 Crnogoraca. U okruženju kao i u Republici Srpskoj mogu na prste da se nabroje. To govori da je nešto trulo u ovoj državi. Nije Danska u pitanju a da išta valja ne bi bila Crna. Zato svi trče u Bijeli Grad. 🙂

  34
  17
  • velikosrbin@ dobro ti je ime- Crnogorci su ponosan narod,to je tesko biti,zato ih i ostaje malo ,ali su su elita, onaj ko prelazi iz jedne u druge ,zna mu se ime-niko i nista!

   14
   20
 12. Ajde razlaz! Počinje policijski čas, mirno se raziđite da ne bismo primjenili silu. Budući da ste i dalje okupirani, Montenegrini ovdje nemaju pravo glasa. Jadikujte na vašim portalima a ne u srpskom Herceg Novom. 🙂

  52
  27
 13. Koliko bi bilo Crnogoraca kad ne bih imali koristi od toga da se izjasnjavaju kao Crnogorci.Kada bi neko privatizovao drzavne i gradske ustanove i zadržao samo ljude koji znaju posao a ostali pedala i to uradio bez obzira na nacionalnu ili neku drugu pripadnost.Mislim da bi tada bilo Crnogoraca poput rejtinga Milaciceve stranke,ili se možda varam.

  44
  17
 14. Samo se pitam što ova velika srpska bratijaMandić,Carević.Milačić i drugi ne organizuju u svojim gradovima ovakve skupove što u njima ne barjaće tuďim zastavama.Da vidimo junaci kako vas vaši sugrađani cijene.Još nešto ovo je Crna Gora i Herceg Novi je crnogorski grad.Nek je VjEČNA CRNA GORA

  41
  86
  • Prijatelju moj, nauci jednu stvar pa onda pocni da mlatis po komentarima. Pogledaj malo popise stanovnista od prije 100tinak godina, niko se nije izjasnjavao kao crnogorac, vecina su bili sami SRBI. A to sto vama Milo placa poreze, skolarine djeci, itd, pa se izjasnjavate kao “crnogorci” to je druga prica. Nemate ni djeda ni pradjeda jer su vam svi bili SRBI!

   69
   35
    • Oho, zdravo komsija. I ja sam tu u okolini Zagera, bas me zanima ko si jer ocigledno nemas pojma sta pricas. Hahahah, ne znam da li si mi smijesan/na ili zalostan/na. Kazes meni da citam Vuka, a procitaj ti prvo svoj komentar, padezi su NULA! Pozdrav komsija, i nauci osnovne stvari pa onda pametuj.

     8
     6
    • Postovani, pod imenom “Zager Bijela”.
     Napis iz cetinjskog arhiva:
     “Crna Gora, ustavna knjaževina.
     Vladar: Knjaz Nikola I.
     Veličina: 9080km
     Stanovništvo: 250.000, na 27km
     Narodnosti: SRBI, nešto Turaka i Arnauta.
     Vjeroispovijesti: Pravoslavci 223.500; Muslimani 14.000; Rimokatolici 12.500
     DrŽavna zastava: CRVENO-PLAVO-BIJELA
     Glavno mjesto i prijestonica: Cetinje sa 4355 stanovnika
     (CRNOGORSKI SOKO, narodni ilustrovani kalendar za godinu 1910, koja je prosta i ima 365 dana, Cetinje 1909”
     DA LI SE OVDJE IGDJE SPOMINJU “CRNOGORCI” ? Mozes provjeriti sve ovo i Cetinjskom arhivu.

     9
     4
 15. Nevjerovatno,to bi isto bilo da na nekom humanitarnom koncertu ili nekoj manifestaciji u nekoj drzavi pod organizacijom dijaspore ili bilo koga,neko zapjeva “tamo dje se gusle cuju” ili “kralj nikola na umoru” i popije kaznu.Da su se pjevale kakve sovinisticke pjesme ili cetnicke pa da razumijem.Znaci jadno da nemoze jadnije,nece slobodno procesuirati onog lika sto ima 5-6kuca pa dobio stan o trosku drzave u Pg ili onu sto veli taj stan sam dobila u prolom mandatu a ovaj u ovom i njima slicne lesinare ove drzave.

  62
  15
 16. Bolje bi im bilo da nam malo asfaltiraju magistralu i pokrpe rupe!
  Sve su odvukli iz jadnog Novog a sad im pjesma smeta!
  Ovo je multietnicka sredina i svi mi smo lijepo zivjeli dok nam nisu poceli brdjani kolo vodit!
  Bolje pogledajte koje se zastave viore u Tuzima i Ulcinju!

  87
  13
 17. Pjevalo se citiram” …tamo je HN…tamo je Srbija” e sad vajni branioci svega Srpskog zamislite da Mađari u Novi Sad zapjevaju …tamo je NS ,tamo je Mađarska ,,,od kurira ,alo,telegrafa informera novosti raznih agencija ,popova se nebi moglo živjeti zbog agresivnih aspiracija Mađarske…pa recite mi koja je razlika

  40
  57
  • Zaboravilo se vec da se nedavno pjevalo u Yuzi da je Albanija, pa niko nije osudio. Kao crnogorac iz Herceg Novog, ne vidim problem u tome sta se pjevalo. Treba li zabraniti crnogorcima u dijaspori da pjevaju?

   17
   2
  • Ajde budimo realni, Bokelji su se 1918. ujedinili sa Srbijom a završili u Crnoj Gori. Ugarska je ratovala I izgubila rat ali Mađari u Vojvodini kao pokrajni imaju sva prava u Ujvideku. A mi u Boki nemamo ništa, nemaju Bokelji pokrajinu kao Vojvođani. Ko nas je pitao, komunisti odlučili bez prava glasa. E isti ti komunisti su dali autonomiju tj. državu u državi KiM. A naslednici tih komunista su DPS, SNP i SDP. A što se tiče izjave da je Herceg Novi Srbija, postoji osnova za podnošenje prijave zbog samog kršenja Ustava ako to znači da je Herceg Novi grad u Srbiji i da se time ugrožava celovitost države Crne Gore ili pokušava nasilno odcijepiti dio teritorije. A da li je to tako?

   6
   6
  • A znate li ko je komponovao poznatu “dalmatinsku pjesmu” “Kad si bila mala Mare”. Ako ne znate da vam kažem. Muziku i riječi je komponovao Dragiša Nedović, kragujevčanin, posebno poznat kao kompozitor pjesama srpskog melosa. Ovoliko žuči oko ovog koncerta ustvari pokazuje na kom stepenu kulture živimo. Etiketiranje jednih i drugih koriste samo političari, jer se oni hrane nacionalizmom, a pripisuju ga narodu. “Tamo daleko” spada u rodoljubive pjesme. Njene riječi nikog ne vrijeđaju. Može se pjevati i u solo izvođenju i kao horska pjesma.

 18. Dno dna za naš prelijepi H.N. i za sve normalne koji se osjećaju Srbima.
  Onako je bilo 90tih,za ove mlađe generacije da znaju,a svi znamo đe nas je to odvelo…

  29
  27
  • sporno je što se pjevalo …tamo je HN…tamo je Srbija …e sad zamisli da Mađari u NS zapjevaju —tamo je NS ,tamo je Mađarska – zamisli šta bi bilo u Srbiji zbog toga…Znači nije sporno šta se pjevalo (a pjeva se skoro svaki dan i nikom ništa ) nego je sporno kako se pjevalo (koji tekst)

   28
   39
  • Ne znam stvarno šta je s ovim ljudima, kao da su poludeli od prekomerne i nepojmljive mržnje i neizlečive zlobe.Došli smo do stadijuma svesti u kome pojedincima smeta predivna rodoljubiva tradicionalna pesma i naš najbolji pevač u njegovom rodnom gradu.Neka mi neko objasni zašto se Vladu , vrhunskom muzičaru, zabranjuju nastupi i time mu se onemogućava da radi svoj posao, i to jedino njemu, a da to prolazi nekažnjeno.Zbog čega ste se ustremili na jednog čoveka koji nas je toliko puta obradovao i ulepšao nam život svojim glasom i muzikom na brojnim koncertima?Uzgred, koncert je bio veličanstven, slavila se vekovna povezanost Srbije i Crne Gore, ni primese nacionalizma nije bilo.Kakva krivična prijava i ostale budalaštine, pa ovo je pozorište apsurda!

   16
   6
  • mrs@ tako je sve treba sankcionisati ako postoji drzava,ono preksinoc bilo uzasno,sramotno za drzavu isto kao i divljanje sa albanskim zastavama-nadite ih kaznite ih,oni samo silu razumiju!!!

   26
   57
   • Nemam nista protiv koncerta, krivo mi je sto i sam nisam bio, jer se ne radi o koncertu nego o pojedinim ljudima kojima vise smeta sto narod uziva i podrzava cjelokupni dogadjaj. Da je proslo sve pod Albanskom zastavom ne bi se rijeci culo nego bi pohvalili organizatore i da treba cesce tako nesto odrzavati.. Zna se zasto oni imaju toliku slobodu u Crnoj Gori. Muka mi je vise od politike. U sve su se umijesali.
    A VIDJECEMO HOCE LI SE I ODRZAVATI HUMANITARNI KONCERT ZA ULCINJ, BAR, GUSINJE ITD. Sve dok mecka ne zaigra i nama pred vrata.

    27
    8
    • mrs@ za informaciju-procesuirani su likovi sa oruzjem i isticanjem albaniskim zastavama,ne znam zasto to ne objave-koliko ce biti kaznjeni -to je drugo pitanje- Ako mene pitas,jednom covjek moze da pogrijesi i [ponasa se ovako ali drugi put,odmah platiti mu kartuu jednom pravcu prema drzavi koju vise voli!!

     7
     2
   • maki# Svakom ko se iživljava nad drzavom i građanima mora biti vraceno prvo po đzepu, onda zatvor, koje su vjere i nacije nije bitno. Humanitarni koncert je ok ako ostane kao takav, ali trebaju se organizovati pa poci tamo i pomoci ljidima,svi znamo kako im je

    15
    16
 19. Bolje bi bilo da se pozabave školstvo icinjenicama ko odakle potiče. Omladinu su nam zaglupili jer ni istorija ni lektira ne podržava ništa što je srpsko. Kako bi i naučili djecu kad su i sami ostali na nivou osnovne škole er da nisu znali bi ko je Njegoš, a ne sad polemisu književnika koji je preveden na nekoliko svetskih jezika samo nama ne valja. Narod nema slobodu govora, a čini mi se da to jedna demokratska država treba da podržava, a ne da kažnjava. Šta je tu strasno toliko koncert podrške ili strah od sopstvenog neuspeha,?

  66
  19
  • Falsifakatori istorije sto nemate nista svoje no prisvajate tudje, naucite jednom istoriju. Vi nemate prava nikoga da kritikujete. Mora se vise stati na put ovome divljanju kroz Crnu Goru , pa idite delijajte tamo okle ste odje necete.

   18
   32
   • Kao prvo, ne divljamo. Gospodine, ocigledno je da vi NEMATE POJMA o istoriji. Ni ko Vam je đede, ni ko Vam je prađed. A kao drugo, “divljaćemo” đe se nama bude divljalo, nećemo pitati sigurno Vas i ostale za dozvolu. Koliko Vas Milo plaća da ga branite preko komentara? Dovidjenja, i stidite se guzice kad obraza nemate, ni Vi ni Vaš poturčeni Milo.

    9
    8
    • Što se tiče obraza vi ga Srbi nikad niste ni imali, a ni guzica vam se nikad nije zastiđela, a okle će kad vam glava viri iz čm… A za đedove dobro je da vi znate ko vam je pošto ih imate mnogobrojno , Franjo, Murat, Giljermo iz Venecije, Žan luj, e jadne vam babe nijesu znale odakle im puca ….

     • Hahahaha, ma sta mi napriča… Gospodine, evo vam jedan dokaz o tome koliko je lazna vasa “nacija”, “jezik”, itd…
      Napis iz cetinjskog arhiva:
      “Crna Gora, ustavna knjaževina.
      Vladar: Knjaz Nikola I.
      Veličina: 9080km
      Stanovništvo: 250.000, na 27km
      Narodnosti: SRBI, nešto Turaka i Arnauta.
      Vjeroispovijesti: Pravoslavci 223.500; Muslimani 14.000; Rimokatolici 12.500
      DrŽavna zastava: CRVENO-PLAVO-BIJELA
      Jezik: SRPSKI
      Glavno mjesto i prijestonica: Cetinje sa 4355 stanovnika
      (CRNOGORSKI SOKO, narodni ilustrovani kalendar za godinu 1910, koja je prosta i ima 365 dana, Cetinje 1909”
      E sad recite mi ovo:
      DA LI SE OVDJE IGDJE SPOMINJU “CRNOGORCI”? DA LI SE IGDJE OVDJE SPOMINJE “MONTENEGRO”? DA LI SE OVDJE IGDJE SPOMINJE “CRVENA ZASTAVA”? Ne, pametnjakoviću, jer ste upravo vi ti FALSIFIKATORI istorije i svega. Toliko o vašoj državi-LAŽNOJ DRŽAVI. NIKAD NISTE POSTOJALI NITI ĆETE IKAD POSTOJATI. CRNOGORCI SU OKEJ ALI TO ŠTO STE VI DALEKO JE OD PRAVE CRNE GORE. VI STE SVI OBIČNI MONTENEGRINI I MILOGORCI. Sve ove podatke možete provjeriti u Cetinjskom arhivu. Pozdrav, i proučite nešto prije nego što počnete lubardati.

 20. Zmijarniku,ostavi se Katica koji je napravio puteve do sela i hramova nasih i koji ce ostati upamcen po tome zauvijek. A da nijesu mozda prethodne vlasti, svaka prije njega ,mrdnule prstom za nas ?Batali pominjat nekoga ko vrijedi a svako ima pravo ici na manifestacije koje se organizuju. Da je bio zabranjeni skup od strane drzave,pa da shvatim sto je ovoliko cudo nastalo od reakcija.

  44
  28
 21. Treba platit tastovo plandovanje u toj mrskoj Srbiji izmisljenim krivicnim prijavama. Nije Bogdanovicu na lice seosko rumenilo no mu bride obrazi od sramote!!!

  46
  10
 22. Kako se to dogodilo da srbi u Crnoj Gori zale za Kosovom na Fruskoj Gori zale za Kninskom Krainom u Beogradu zale za Makedonijom i Crnom Gorom na Palama zale za Sarajevom i tako dalje prisjetite se malo istorije VI pocinjaste balkanske ratove VI zapoceste prvi svjetski rat, VI okupiraste crnu goru 1918 godine VI napadoste Sloveniju Hrvatsku i Bosnu devedesetih vi prvi napadoste i opljackaste vase Kosovo Srebrenica je vasih ruku djelo i sada pricate kako vas svi mrze stavite prst na celo i razmislite a da nije malo do VAS gospodo???

  57
  85
  • A sto kukavce sto da nas nes tuc 😄 sa Albancima da nijesi Albanac mozda. Vrati cemo se mi majci Srbiji a ostati Crna Gora ko sto je i Sumadija-Sumadija al ne zive tamo sumadinci. Necu prađeda brukati sramotit se ako je on bio Srbin i ja cu biti. Pa Mojkovac cijeli pogibe a tebi smeta Tamo Daleko, pa sto si ti zapitaj se. Lepo ti covek rece sto te lazu da nijesi Srbin, nijesi toliko glup valjda.

 23. Kamo srece da je Ministarstvo i ranije regovalo dok su odrzavani slicni skupovi po Kanli Kuli i tzv. Trg od cirilice…s tolikom mrznjom prema drzavi u kojoj zivis ne moze se naprijed.Ali drzava mora reagovati na svaki nacionalizam posebno ovakvo orgijanje u Herceg Novom koje svakom pravom Srbinu ne moze da godi vec samo da smeta.

  44
  73
 24. “Potok” lijepo vidi i svako ko hoće da vidi da je ova krivična prijava izraz slabosti i nemoći.Itekako njima smeta što je to veče (i ne samo to veče,uostalom tako se slavi svaka pobjeda Srbije na značajnim sportskim manifestacijama) Herceg Novi pokazao suštinu svog srpskog identiteta.Što vlast više i rigoroznije to bude suzbijala SRPSKO biće u Boki,a naročito u Herceg Novom, će sve više jačati.
  “Džaba vam novci”….džaba vam sve.

  59
  23
  • Činjenica je da u Novom ima dosta posrbica,ali to veče su dovučene “delije”-Zvezdini navijači u velikom broju,da naprave atmosferu i stvore utisak da je Novi srpski grad na moru.Za.ebali ste se momci!

   24
   38
   • Bokelj, mi nismo posrbice, nego Srbi. Ako su mi i pradjed i djed i otac bili Srbi, ja ne mogu biti Crnogorac. Svi oni su živjeli u Novom, a vi novomontenegrini se prilagodite Novom ili cutite i gledajte svoja posla.

    27
    16
    • Ne bih rekao da nijesi posrbica,čim si se prepoznao!Čast srbima,ali ove posrbice,što misle da su veći srbi od srba,najviše sliče janjičarima.Džaba vam sve što radite,svaki put kada odete u Beograd,ovi vas gledaju kao Crnogorce.Možda vam nekad dođe iz gu.ice u glavu,pa se zajedno posvetimo građenju zdravog društva u našoj lijepoj Crnoj Gori!!

     3
     4
   • bokelj@ trenutno Srbiju i Hrvatsku vode navijaci,a oni su dileri droge,ubice,gangsteri,siledzije-drzave im nista ne mogu ,cijela se zemlja podigne kada igra neki tim-tuce,polomljni inventar,prijetnje,nasilnistvo ,ranjeni policajci. Ljudi sa dna ljudski nekulturni mulj vlada .Kulturan,obrazovani svijet ,bjezi !

    6
    3
 25. Da je Vajmarska republika reagovala na podnapite naciste po pivnicama i bakljadama identičnim ovoj na Kanli kuli ne bi se ispilio Hitler i ostala naci žgadija. Retorika je ista, a poučeni istorijskim iskustvom očekujemo reagovanje drzave ne bi li se ovo zlo suzbilo. Kleronacionalizam je, uprkos gluposti koju nosi, osnovni generator krvi i mržnje u ovim krajevima.

  29
  41
 26. Tako je svaka čast i treba ih kazniti
  Ono je bila bruka za Novsku kulturu
  H.Novi je bio poznat po sunčanim skalama sta je sa tim kome je ta kulturna manifestacija smetala ko je odobrio onu sramotu,bakljadu čisti politički miting

  47
  102
 27. Шта рећи ,прво саопштење ДПС ХН,па ово,да има правне државе већ би били у затвор због говора мржње,какве државне заставе других држава,јединица из познавања друштва у основну школу сви марш тамо.Скрнављење химне,које химне,била је стара Црногорска народна химна Онамо намо,нисмо је ми писали већ Краљ Никола,он је знате био Црногорски Краљ,ако не знате поново у основну школу.Срам вас било шовинисти.

  82
  31
 28. A sto ce himna CG u sred Novog s svim ministrom sa Cetinja, na otvaranju filmskog festivala, kulturnog događaja koji traje vise od 30 godina, dogadjaja koji je odisao kulturom i dobrim filmom.
  I to žena koja se davi, popucale joj glasne žice, od silne želje ili neznanja da otpeva istu. Pratim filmski od pocetka l i vidim nažalost u šta se pretvorio.
  Pustite Bokeljie da mirno žive kao što su zivjeli. Svi su im dobrodošli, sem onih koji im dušu uzimaju.
  Kao što je jedan poznati glumac rekao u Novom će svako ko dodje izgubiti i neprijatelja, ako ga je imao.

  112
  17
  • nemate pametnija posla# Tacno,dopustanjem ovog izliva ludila drzava stvarno ima problem,da nam popovi divljaju po gradu ,navijacai,dileri droge ,ubice,manijaci,ko su oni,samo kazne!

   16
   27
 29. Al je zato krojenje nacionalnog identiteta kroz kazne, penale i zakonske regulative u redu. Dodatno u redu je sistemski djecu prevaspitavati i nametati kroz skolsko od najmladjih dana sta su kako da se osjecaju. Pravo na slobodu govora i misljenja je jedno od ultimativnih prava, a upravo smo svjedoci da se bas to ne dozvoljava. Jadna je i nesigurna DRZAVNA VLAST koja se boji stavova svog naroda i koja mora da sankcionise da bi se osjecala sigurnije, jedan od prvih simptoma da nesto nije u redu sa dogmom koju namecu. Ispravnost ne treba nametati i ubjedjivati druge u istu, ispravnost se sama nametne kao ispravna.
  Namjerno sam stavio DRZAVNA VLAST zbog onih koji ce da kazu pa idi u Srbiju pa zivi tamo kad ti je milija jer de facto nije al mi je uspomena na zajednicki zivot i neke uslove iz tog vremena ljepsa nego sadasnja realnost korupcije i parazita koji nam kroje sudbinu, i svakako mislim da je svako veci covjek koji ljubi bliznjeg svoga i svojata i prihvata minorne razlike izmedju naroda a ne onaj koji vise voli podijeljenost zarad cistog upravljanja (Divide et impera) jer ako bi se dijelili po osnovi onoga kao do sad mi iz Boke bi mogli da se odvojimo i od ostatka Crne Gore i to sa vecim pravom al i njih volimo ko bracu i bliznje.

  72
  19
 30. “Kad je Simo Matavulj došao 1874. u Herceg Novi, ovaj grad je trajao skoro pola milenijuma. U Boki Kotorskoj, najvećoj ratnoj luci moćne Austro–Ugarske monarhije, zatekao je 17 kulturno–umetničkih ustanova sa srpskim predznakom. I samo jedan sa crnogorskim, Crnogorski pazar u Kotoru…”
  Toliko o “identitetu”.

  102
  23
 31. Konačno. Ministarstvo nije u pravu samo u jednom. Kada govori o nedavnom festivalu. Isti ljudi koji stoje iza nacističke orgije na Kanli kuli su učestvovali i u urušavanju festivala koji je ministar otvorio zajedno sa Katićem koji je bio u prvim redovima noći dugih noževa na kuli. Ministre, djavo je odnio šalu, Herceg Novi je zmijsko leglo. Preko kulture posebno.

  37
  81
  • Herceg Novi zmijsko zmijsko leglo????? Zasto ??? Mozda zato sto Vasi neistomisljenici mogu da izraze slobodno svoje misljenje? Jel po Vama to kultura i demokratija koja treba da se propagira??? Bravo!!! Sve ste sami o sebi rekli…. Herceg Novi je grad u kojem zive , posjecuju ga ljudi razlicite vjerispovjesti…. Svi oni treba potpuno slobodno da izraze svoja vjerska i nacionalna osjecanja…..

   33
   8
 32. Biće vas jednog dana sramota svega što ste izgovorili,napisali..Ne samo vas,nego i decu vašu! Papir trpi,narod pamti! Živeli,zdravo bili,ja vas ne mrzim..

  70
  17
 33. Boli ih ono malo duše vide da svako do poslednjeg ustane na himnu “Onamo namo” a znaju da se za njihovu ustaje za 50 e, pritisci milicije, fašistički zakoni za ne ustajanje itd.. Boli ih kad vide slobodne Crnogorce.

  79
  29
  • Svako civilizovan će ustati da ispoštuje ma čiju himnu, to je stvar kućnog vaspitanja, osim za one koji su odrasli u šumi…
   A oni koji itekako DOBRO žive u Crnoj Gori, a ne ustaju na himnu, lijepo nek’ odu gdje im je bolje, a i himna draža!

   39
   34
 34. Ministarstvo prosvjete i ministar prosvjete Aleksandar Bogdanovic mogu lijepo od Boke da udalje jer dok je Boke bice i Srpstva i Srbije

  91
  36
  • bijeljanin@nesto si se pobrkao, nikako da shvatis ovo je drzava CGora,i u njoj zive prije svega ljudi,sa nekom nacijom i vjerom,Srbija ima svoje granice i svoje ljude.Nije Vrbas crnogorski iako su skoro svi Crnogorci. Nije za vas demokratija …

   21
   32
   • Ti si očito nesto pogrešio ne postoji narod Crnogorski to su izmislili da bi se 2brata posvađali, mi smo BOKELJI I MI ĆEMO određivati ako se kome ne svidja na kruzni tok u Lipce i nazad u Sančak ili okle ste vise dosli….

    6
    7
 35. Zao mi je ali HERCEG NOVI nije nista bolje nije ni zasluzio! Poslje Cece itd sta dalje ocekivati?
  Mislim da ce nasi “gradski oci” sa odusevljenjem prihvatiti organizaciju GUČE kada Budva odbija!

  37
  70
 36. У лад људи, велика вас фјака уватила, бринем да вам се што не догодине, остадосмо без културе.

  36
  12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code