Početna Društvo Ministarstvo nauke sufinansira još dva projekta Fakulteta za menadžment

Ministarstvo nauke sufinansira još dva projekta Fakulteta za menadžment

44

Kroz konkurs NIID 2020 iz domena Strategije pametne specijalizacije i Programa za podsticanje pametnih startapova, Ministarstvo nauke Crne Gore odobrilo je sufinansiranje još dva projekta Fakulteta za menadžment Herceg Novi.

Foto: Fakultet za menadžment HN

Kroz pozive „Sufinansiranje realizacije intenzivnih edukativnih programa (ljetnjih i zimskih škola za studente i mlade profesionalce) u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore“ i „Sufinansiranje aktivnosti namjenjenih podsticanju inovacione kulture“ Ministarstvo će, nakon sufinansiranje Zimske škole preduzetništva i Marketing Challenge-a ’20, sufinansirati organizaciju Ljetnje škole Održivi razvoj u turizmu kao i Marketing Challenge ’21.

Rukovodilac Ljetnje škole koja će se baviti Održivim razvojem u funkciji turizma doc. dr Irena Petrušić obrazlaže potrebu organizovanja ovakve vrste škole: „Zbog potencijala koji Crna Gora ima kao turistička destinacija i multiplikativnih efekata na ukupnu ekonomsku aktivnost, turizam predstavlja jedan od najznačajnijih sektora i uporište razvoja crnogorske ekonomije. Kako je turizam više zavisan od sredine nego bilo koja druga industrija, a takođe je i glavni korisnik sredine, pod održivim razvojem podrazumjevamo upotrebu i eksploataciju raspoloživih izvora na takav način da ovi izvori budu raspoloživi i unaprijeđeni za korištenje budućim generacijama.Za uspješnu implementaciju koncepta održivog razvoja u turizmu neophodno je isti primijeniti na svim nivoima upravljačkih aktivnosti. Stoga možemo reći da je održivi razvoj turizma generalni razvojni koncept koji se može primjenjivati na makro, mikro i mezo nivou, stoga je naš cilj u ovom projektu da u mladim ljudima, studentima i mladim profesionalcima, prepoznamo i probudimo ambiciju i intelektualnu radoznalost, kao i razvoj preduzetničkih i biznis ideja te da ih podstaknemo da stečena znanja uspješno primijene u poslovnoj praksi, i na taj način profesionalno afirmišu i budu inicijatori i nosioci održivog razvoja turizma i pozitivnih promjena u zemlji i u regionu.“

Škola će biti organizovana na Fakultetu za menadžment u periodu od 14. do 20. septembra 2020. godine, a zamišljena je kao niz predavanja koja su tematski podjeljena po cjelinama koje su značajne za ovo podneblje, praćenih davanjem primjera iz prakse i kreativnim radionicama koje će obuhvatati praktične primjere svega navedenog na predavanjima, a namjenjena je kako studentima tako i svim mladim profesionalcima u sferi turizma kao i zainteresovanima za pokretanje sopstvenog biznisa.

Cilj nam je podizanje svijesti i znanja o temama koje su obuhvaćene projektom Ljetnje škole sa posebnim osvrtom na „odgovornom turizmu“ kao i obrazovanju za održivi razvoj, uz upoznavanje sa trenutnim neiskorištenim kapacitetima i mogućnostima proširenja ponude održivog turizma na teritoriji Opštine Herceg Novi uz nezaobilazno podsticanje inovacija kroz radionice, zaključuje doc. dr Petrušić.

Doc.dr Nikša Grgurević, rukovodilac projekta Marketing Challenge 21 na temu „KREIRAJ DIGITALNU MARKETING STRATEGIJU“, ističe da je uspješnost realizacije navedenih naučnih projekata rezultat timskog rada uprave, profesora, administrativnog osoblja i predstavnika studentskog parlamenta koji su dali veliki doprinos prilikom kreiranja projekta. Cilj IV Marketing Challenge takmičenja je razvoj digitalnih vještina kod mladih ljudi, kao i uspostavljanje kontakata između studenata i predstavnika privrede. Učešćem na takmičenju na temu „KREIRAJ DIGITALNU MARKETING STRATEGIJU“ srednjoškolci i studenti će imati mogućnost da razviju i predstave svoju digitalnu strategiju konkretnom klijentu. Takmičari će usvojiti znanja i vještine, sa kojima nisu imali prilike da se susretnu prilikom izučavanja teorijskih aspekata marketinga u formalnom obrazovanju, a koja će im biti dodatni adut prilikom zapošljavanja nakon završetka studija.

Ovo je samo početak naučnih aktivnosti koje će naš fakultet i grad Herceg Novi pozicionirati na mapi naučno istraživačkih centara u regionu, dodaju sa Fakulteta.

44 Komentari

 1. Znanje ravno nuli, kao i na svakom privatnom fakultetu. Ako ste toliko pametni i radni sto ne upisujete drzavne fakultete vec idete laksim putem pa jos pametujete.

  7
  15
  • Svako prema sebi ima ocekivanja.
   Vjerovatno bi ti takav odgovarao.
   Cijenim tvoju iskrenost, ako se budes trudio na kraju ces ga naci.
   Prema sve u tropar!

   11
  • Anonimus, ima vec jedan takav fakultet u Malom Kupusistu, traze rukovodioca- bez skole, ali sa znanjem za rad na fotokopiru. Idealna pozicija za tebe i tvoja ocekivanja.

   13
  • Batistuta, Anonymous i kruzni tok – jedna ista licnost – bivsi i propali student mnogih fakulteta, pa i Fak za menadzment
   Dalje komentarisanje je suvisno i gubljenje vremena sa ljudima koji se bave besposlicarenjem i pljuvanjem i bljuvanjem po portalima.
   Ajd odoh, imam ispit.

   4
   1
  • Komisija je odabrala 6 projekata, medju njima i taj, od 18 koliko je konkurisalo sa drzavnih i privatnih fakulteta.
   Za normalnog dovoljno receno.
   Za Anonymous bolje da upise fakultet, uci, usavrsava se, ima i besplatne kurseve stranij jezika na fakultetu, nego sto izliva gorcinu na portaluma i steti- sebi.
   Bespislenost i negativnost razaraju licnost koja ih posjeduje.

   10
   4
  • Gospodin Anonymous, ja procitah da je ona rukovodilac Ljetnje skole, a ne predavac na toj skoli. Predavaci po temama na ljetnjoj skoli su profesori i lica kojima su te teme struka.
   Ako moze da rukovodi uspjesno fakultetom, valjda moze biti menadzer- rukovodilac hepeninga: Ljetnja skola.
   Vidim d nacsajtu Ministarstva da su dobili 2 projekta na konkursu, da su mnogi fakulteti bili bezuspjesni ( kako drzavni, tako i privatni).
   Tek mogu da zamislim kako bi Anonymous komentarisao slucaj da su bili bezuspjesni.

   12
   2
 2. Fakultet za primjer. Organizovani, tacni.
  Izvanredno su organizovali nastavu na daljinu zadnja dva mjeseca: platforma Moodle i video Zoom nastava- za ista zasluzuju cestitke, za razliku od mnogih drugih fakulteta koji su fakticki obustavili nastavu.

  35
  16
 3. Cinjenica je da ovaj fakultet, od privatnih u CG, ima najveci broj projekata, pogotovo inostranih- zadnje 2 godine znam da imaju 6 COST projekata ( projekti Evropske komisije).
  Herceg Novi je sa ovim fakultetom iskoracio na naucno- istrazivacku scenu CG i sire.
  Postali su generator obrazovnog razvoja HN.

  33
  11
  • ako je “generator obrazovnog razvoja ” fakultet smjeseten na jednom iznajmljenom spratu zgrade- pa se to nazove Fakultet, onda je bogami obrazovanje tanko.
   Fakultet treba da znaci predavacko -naucni kadar od barem 20 – tak doktora nauka, isto toliko magistar asistenata i td.

   12
   24
   • Bas se pozainteresovah: imaju 24 doktora nauka i 12 magistara na osnovnim i specijalistickim studijama.
    A prostor maksimalno uredjen, opremljen i komforan, racunari, pametne table, namjestaj, klima uredjaji – kao muzej. Zna se da je to jedan od najbolje opremljenih prostora od privatnih i i drzavnih fakulteta. Svakome je zadovoljstvo posjetiti i boraviti u tom prostoru. Uporedite njega i i Fakultet za fizioterapiju 😊.
    Ne budimo licemeri: bolje je da je takva institucija u HN nego u BD, Baru.

    23
    4
    • Glupost od komentara. Uporediti Fakultet fizioterpije sa tradicijom i ugledom u medjunarodnim razmjerama sa ovim pokušajem od fakulteta. Stari moj terapeuti iz Igala su cijenjeni širom regiona i Evrope, a za ovaj fakultet ne znaju ni u Novom. Al dobro, reko gazda da se napisu pozitivni komentari kako bi popravio upis i uzeo jos koji dinar u nasem malom gradu…zato ti opraštam na nesuvislom komentaru.

     3
     12
     • Ima jedan Anonimus koji se klati u lokalnoj birtiji.
      Danas se pametni fataju knjige, a ne zajedljivih i cinicnih komentara iz pivskog bureta.
      Odi profanum vulgus et arceo –
      Mrzim prostu svjetinu i odbijam je ( Horacije)

      5
      1
   • Svakome je prijatno uci, boraviti, studirati u takvom prostoru.
    Fakultet je ulozio ocigledno ogromna sredstva da napravi nesto reprezentativno, ne samo za fakultet nego i Herceg Novi. Valjda su i i zbog toga dobili medju prvima licencu i priznanje stranih ambasada. Nije mala stvar za 3 godine dobiti 6 evropskih projekata – njih je malo teze folirati.

    16
    6
   • Bolje sto fakultet ulaze u vrhunsku opremu, kvalitetan nastavni i asistentski kadar, standard nastave, nego da kupuje sopstvene nekretnine, prostor

    16
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code