Početna Društvo Ministarstvo opet ne da saglasnost na PUP Herceg Novog, biće zaustavljeni važni...

Ministarstvo opet ne da saglasnost na PUP Herceg Novog, biće zaustavljeni važni projekti?

38

Iako je predsjednik lokalnog parlamenta u Herceg Novom, dr Miloš Bigović izjavio na Skupštini 24. decembra da u toku dana očekuju saglansost MORT-a na Nacrt PUP-a Herceg Novog, te da će zakazati odmah i vanrednu sjednicu, kako bi se taj ključni razvojni planski dokument usvojio do kraja godine, to se još nije desilo. Pitanje je i kada će.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ni nakon 3 korekcije nije dalo konačnu saglasnost na Prijedlog PUP-a opštine Herceg Novi. Ukoliko PUP ne bude usvojen do kraja godine – 31. decembra, njegova izrada biće obustavljena. To je Radiju Jadran saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako pojašnjavaju u ovom Vladinom resoru, MORT-u je u skladu sa članom 46 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, dostavljen korigovan Prijedlog Prostorno urbanističkog plana opštine Herceg Novi. Nakon toga je on razmatran, shodno članu 217 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

– Ovo Ministarstvo utvrdilo je nepravilnosti i aktom broj 104-2032/63 od 6. decembra 2018. Opštini Herceg Novi, korigovan Prijedlog PUP-a vratilo je na korekciju, kako bi se nepravilnosti ispravile prema navedenim primjedbama, a nakon toga korigovani Prijedlog plana ponovo dostavio MORT-u na saglasnost. Između ostalih nepravilnosti treba uzeti u obzir mišljenje Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, potrebno je izraditi Studiju zaštite kulturnih dobara za predmetni planski dokument – kazali su nam u Ministarstvu.

Predsjednik hercegnovske Skupštine dr Miloš Bigović kazao je Radiju Jadran da, ukoliko dobije saglasnost na ovaj dokument, lokalna uprava očekuje da će rok za usvajanje PUP-a biti produžen:

– Nama bi povoljnije bilo da se ta saglasnost dobije, da možemo da usvojimo PUP i da neki važni projekti otpočnu sa realizacijom. Ukoliko ne dođe saglasnost i ne bude produžen rok za donošenje PUP-a, Herceg Novi će, na žalost, ostati bez tog jako važnog dokumenta, određeni broj jako važnih projekata biće zaustavljen i moraćemo čekati novu mogućnost za izradu planske dokumenatcije. Mislim da to nije u interesu ni Vlade niti nas, a sa Ministarstvom zaista imamo jako dobru saradnju – ocijenio je Bigović.

Podsjetimo, Nacrt Prostorno urbanističkog plana (PUP) Herceg Novi zvanično je predat naručiocu, Opštini Herceg Novi, 31. oktobra prošle godine. Od tada sa resornim Ministarstvom traje „razmjena dokumentacije“, budući da je MORT najprije dao 80 primjedbi na Prijedlog Nacrta PUP-a još početkom godine. Nakon toga, MORT je u dva navrata registrovao još neke manje „nepravilnosti“, koje izgleda nijesu do kraja korigovane.

Građani su tokom Javne rasprave o Nacrtu PUP-a Herceg Novog sa Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu dostavili ukupno 788 primjedbi.

38 Komentari

 1. Rosso, dok Novi naginje ka Srbiji i svemu srpskome, Kotor, Budva i narocito Tivat, gledaju svoja posla i zato su nas “presisali” u svemu. Sto je bio jucer Tivat? Saka jada a danas ima najvisu prosjecnu platu u CG. Ko od Tivcana kuka za nekadasnjim Arsenalom za razliku od nas koji mislimo da je Brodogradiliste Bijela zatvoreno da nam se naudi. Znate li mozebi kolike je gubitke imalo? Covjek ne mora imati neke velike skole da bi razumio trzisnu ekonomiju. Socijalizma, nazalost, vise nema te je sada za opstanak drustva (bilo kojeg) vazan samo novac. Ko ima znanja kako da oplodi novac i uveca kapital, taj ima sve i ne zavisi od nikoga vec sam od sebe. Razmislite malo (vjerovatno imate vise skole od mene) kako je moguce da nasi opstinski funkcioneri imaju plate kao funkcioneri u Tivtu a plate zaposljenih van opstinskih struktura su daleko manje no u tom gradu. To vama izgleda ne smeta ili vam je za to kriva Podgorica i cijela Crna Gora.

 2. Na molitvenom doručku kod Trampa neka se pomole za naš grad koji su gurnuli pod tepih sa namještenim izrazima uzdignute glave. I tamo će imati za šta da se mole…pod uslovom da za molitvu imaju prevodioce inače mogu samo da pokažu trbuhe.

  2
  1
 3. Душко га је започео. Да га нијесте макли , народе Новог, до сада би био завршен. Чеду би дао све у овоме граду без паре и динара. Једини који ради нешто што ваља.

 4. Operisan sam od politike. Jednom davno su mi vratili neki projekat na neke sitne ispravke. Crvenio sam se. A ovima u opštini vraćaju po treći put. Ima li tamo krštenog, školovanog čovijeka? Ne bih rekao. Ali, ako im je opravdanje juče reče onaj ministar MORT-a da je raznim opštinama od dostavljenih tridesetak planskih dokumenata upravo toliko vraćeno na doradu. Ako je za utjehu ovim našim opštinarima, znači da nijesu samo oni neznalice. Svuda su neznalice ti neznaveni partijski kadrovi. Jer i nijesu izabrani po struci. Deploitizacija, poštovani doktore Savo Mariću! Na djelu je, nema šta.

  4
  1
 5. polako..Treba vidjeti ima li sta jos da se da Vektri i slicnima..
  Herceg Novi kao Opstina je bila Kruna Turizma i sire od Crne Gore a Klasican primjer kakose ide unazad kad politicki nijesi podoban..Nebi me zacudilo da po Teritoriji Hercegnovske Opstine se naprave Smetlista i otpadi za smece iz Citave Crne Gore …Vrijeme je da Opstina preuzme nazad komandu u svoje ruke ali treba i mora Narod Najbrojnije Opstine da stane 100% uz Opstinu!!
  podgorica se pita sa Opstinom Herceg Novi koji Apsurd!A sta sa Stanovnicima koji generacijama uspjese da izgrade Herceg Novi i sacuvaju ga od Unistenja A otkada je Ukraden od Naroda sve ode u PM
  To je totalni Anarhizam da Herceg Novi bude sluga Podgorice! Pa nije bio slugani Titograda ni Duklje!
  Herceg Novi bi trebao da bude u rangu sa Dubrovnikom ili Opatijom kao i u Proslosti !
  Narod i svi zitelji Opstinetreba da stanu na Stranu Opstine u Borbi za svoje mjesto!
  Dosta je vise obecanjai cekanja izumrije generacija..Nek se opt piva ..i pjeva..i vino pije..
  ili da se glasa da se boka odvoji..jer i nije bila u Crnoj Gori ..vise u Kraljevini SSH i Jugoslaviji …

  12
  8
  • “Stari”, vidim po komentaru da ste dobro educirani i politicki i ekoloski a pomalo naginjete i ka separatizmu. PUP i primjedbe nijeste vidjeli (ko ni ja) a komentar vam se svodi na ono “rece mi jedan coek”. Zar vam nije cudno sto PUP, po Zakonu. “ide” u Podgoricu, otamo se vraca treci put sa prvobitnim i drugim primjedbama i koje niko ne otklanja. Da li se radi o nekom opstinskom dispetu ili neznanju izradjivaca PUP-a ocijenite sami jer ste ih vi izabrali na demokratskim izborima.
   I na kraju, recite mi sto je to dobra Novome ucinjela Kraljevina Jugoslavija ili prije nje Kraljevina S(rbi) H (tjedose) S (ve)?

   4
   5
    • Nemam nista samo sto ne mozete da shvatite da nam je danas Srbija strana drzava kao Italija, Albanija, Hrvatska i mnoge druge. A sto se tice uradjenih stvari Srbija je svojevremeno u Crnoj Gori izgradila samo odmaralista za svoje zaposljene i to na najatraktivnijim lokacijama. Sjetite se samo, u Novome, “Vojvodine”i RR-a. Koju je benefit imala CG od njih?

     1
     2
     • Koji benefit sad ima Novi od Pg da cujem?? Sta se desava u gradu,jel nam nesto bolje? Samo cu pomenuti putnu infrastrukturu kakva nam je, sto je najosnovnije,necu dalje,a ima mnogo toga..Srbija ne moze biti ista kao Italija,Albanija i Hrvatska jer tamo u Srbiju zive ljudi koji pricaju istim jezikom kao i mi,imaju ista imena,ista prezimena,istu vjeru,istu crkvu,iste obicaje i na kraju djelimo isti genetski materijal,kako onda moze Srbija bit kao Italija i ostali? Mene interesuje da li si ti isao u skolu i ucio skolu,posto si namlatio toliko gluposti..

 6. U čemu je problem, kakve su primjedbe.
  Obznanite širokim narodnim masama, ima među njima pametnih glava, pa će valjda pomoći da se problemi prevaziđu.

  30
  2
 7. Ja sam jedan od tih 788 sto je dao primjedbe ali sta je sa tim nemam pojma jer me niko ni o cemu nije obavijestio.I kada bi mi ispunili sve primjedbe to mi nista ne znaci jer je ovo plan koji definitivno unistava Herceg novi. Ako jos postoje Novljani molim ih da procitaju sta pise u tom planu i da sagledaju kuda to vodi.

  37
  9
 8. Ništa dobro iz PG-a!!!
  Sve same opstrukcije.
  A treba pitati ministra kako može DSL Kumbor hitno da se usvaja???
  Jednostavno svi građani nisu jednaki pred centralnom vlašću.

  29
  17
  • Gomila nesposobnog kadra u opštini,imaju “mapu puta” bukvalno nacrtano šta treba sve da se uradi da bi se PUP usvojio,i opet nema sile da se završi po zakonu,nego da se da saglasnost a Opština da poslije uaadi šta nedostaje u planskim dokumntima,e neće da može Bigoviću.

   20
   10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code