Ministarstvo ekonomije: Operatori obavezni da obezbijede sigurno snabdijevanje strujom

Ministarstvo ekonomije: Operatori obavezni da obezbijede sigurno snabdijevanje strujom

3
Podijeli

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić sazvala je danas koordinacioni sastanak sa predstavnicima elektro-energetskih subjekata u Crnoj Gori – EPCG, CGES i CEDIS, u svijetlu nedavnih izjava vezanih za stabilnost sistema i napajanja crnogorskog primorja električnom energijom, kako bi dobila informacije o trenutnom stanju elektro-energetskog sistema na primorju, prenosi portal Analitika.

Kako ističu iz tog ministarstva, predstavnici energetskih subjekata iznijeli su uvjeravanja da u ovom trenutku nema problema u snabdijevanju električnom energijom na crnogorskom primorju i da se redovno servisiraju sve potrebe potrošača električne energije, koje su, zbog rekordne turističke sezone, značajno povećane.

Picerija i restoran

– Oni su kazali da su operativne ekipe 24 sata na terenu kako bi održali stabilnost mreže, s obzirom na njenu rekordnu opterećenost, kako zbog potrošnje, tako i zbog visokih temperatura, kao i da bi u najkraćem roku uklonili sve kvarove koji kao posljedica navedenih okolnosti mogu nastati. Sastanku je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, koji je informisao ministarku Sekulić da Crnoj Gori u ovom trenutku boravi više od 190.000 turista, oko 11% više nego lani. Predstavnici energetskih subjekata kazali su da je i potrošnja električne energije za 12% veća nego u istom periodu prošle godine. Na nivou sektora dogovorena je stalna koordinacija i komunikacija, kako bi se preduprijedila i najmanja mogućnost da primorski dio države, u ovom najznačajnijem periodu, ima problema u snabdijevanju električnom energijom – stoji u informaciji iz Ministarstva ekonomije.

Na sastanku je ministarka Sekulić takođe dobila informacije da se ulaganja u elektro-energetski sistem realizuju u kontinuitetu i da su prije početka turističke sezone, svjesni moguće povećane potrošnje, uložena značajna sredstva u poboljšanje elektro-energetske mreže na crnogorskom primorju.

– CGES je nedavno u Kotoru završio izgradnju trafostanice, kao i rekonstrukciju dalekovoda Tivat – Budva ukupne vrijednosti oko 5,2 miliona, dok je CEDIS, na nivou distributivne mreže, u Ulcinju imao investiciju od 2 miliona eura. Najznačajnije rješenje, kako su kazali, za stabilnost i rasterećenje postojeće elektro-energetske mreže biće trafostanica u Lastvi Grbaljskoj, čiji se završetak izgradnje očekuje sljedeće godine – dodaje se u saopštenju.

3 Komentari

 1. Potroseno 2oe elektifikacija, odrzavanje sistema,distribucija, prirezi,gubici,naknade operateru plus jos gomila naknada fiksnih djelova i slicno…racun 55e…i onda smanjite, ma sta bre da smanjimo stiskamo sami koliko mozemo ispadose nam oci i to ne radi nas no radi vas…racuni se prosto ne mogu platiti bagro pokvarena.Oceli ikad iko ovome stat na kraj.Makar vodu potrosis i platis a atruju..tu punimo dzepove onima kojima su prepuni.Voda, struja, hleb ..to je ono osnovno…a nama se zaracunava kao luksuz svih luksuza..

 2. Topla veceras bez struje preko sat vremena(kod semafora),umjesto sto stalno kupuju nova vozila,mogli su i u mrezu uloziti.Racun za struju iznosi 10 eura a njihovi nameti na to su jos 20eura.

 3. Problem elektrosnabdjevanja je ulaganje u postojecu mrezu.
  Gospoda su naucila samo da naplacuju,a nista ne ulazu u postojecu infrastrukturu
  Dio racuna koji je za domacinstva duplo skuplji,a za industriju i do desetak puta od utrosene energije trebao bi se koristiti za obezbezbedjivanje neprekidnog napajanja i odrzavanje mreze,ali u nasem slucaju od toga se placaju razno razne bahanalije nase privredne i politicke vrhuske..
  ..i to sve uz blagoslov regulatorne agencije.

  14
  1

Ostavite komentar

*

code