Početna Kultura Mira Banjac i filmske stvarateljke otvorile 33 FFHN-MFF: Ovaj grad zaslužio svoj...

Mira Banjac i filmske stvarateljke otvorile 33 FFHN-MFF: Ovaj grad zaslužio svoj festival i festival zaslužio svoj grad

12

Okosnicu ovogodišnjeg takmičarskog programa Filmskog festivala u Herceg Novom čine najnovija ostvarenja crnogorske kinematografije i filmovi iz regiona koje je produkciono podržala naša država. To, kako je rekao na otvaranju 33.Filmskog festivala Herceg Novi –Montenegro film fetivala, ministar kulture Aleksandar Bogdanović govori o pozitivnim koracima u filmskoj industriji u našoj zemlji i region.

Festival je otvorila glumica Mira Banjac, koja je pozvala na scenu sve žene koje su učestvovale u stvaranju sinoćnja dva filma i crnogorske premijere, “Grudi” rediteljke Marije Perović u kome je ostavrila još jednbju sjajnu ulogu i ”Dohvati nebo” reditelja Milutina Darića.

Filmski festival u Herceg Novom slovi za jednu od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu – kazao je na ceremoniji otvaranja 33. Filmskog festivala ministar Bogdanović:

“Zato bi se moglo reći da je ovaj festival postao svojevtrsni savremeni odraz same filmičnosgti ovoga grada i njegove kulturne tradicije, ali i jedna funkcionalna platforama za ostvarivanje međukulturalnog dijaloga i saradnje”- naglasio je ministar.

Mnogo toga pozitivnog pokazuje na ovogodišnjem festivalu u crnogorskoj i regionalnoj kinematografiji, jer oskoniscu glavnog programa čine najnovija ostavrenja crngorskih autora kao i filmovi u kojima je naša država obezbijedila koprudukcioni status. Neki od filmova su relaizovani uz inicijalnu podršku Ministarstva kulture između dva festivala, te zabilježili zapažene uspjehe u inostransrvu, rekao je Bogdanović, podsjećajući da će na ovogodišnjem festivalu publika vidjeti 4 ostvarenja sa većinskim učešćem crnogorske produkcije.

Hercegnovski filmski festival ostaje najznačajnije mjesto promocije i afirmacije naših stvaralaca- kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić:

“Film kao umjetnička sila nameće napredak umjetnosti i individualne misli, utiče na širok krug onih koji ne pripadaju grupi filmskih stvaralaca, glumaca, učesnika u kreiranju u magičnih vidika ka prostranstvima za koja možda nismo ni bili svjesni da sun na domak nađe mašte, misli i osjećanja”

Festival je uz dugotrajne aplauze publike zvanično otvorila legenda jugoslovenske kinematografije Mira Banjac sa još dvadesetak žena koje su na različite načine učestvovale u stvaranju sinoćnja dva filma.A prvo je pozvala glimicu Mariju Škaričić i “crnogorsku Melinu Merkuri”, Dubravku Drakić. Too je svojevrstan doprinos svjetskoj kampanji za ravnopravnost žena u filmskoj industriji.

Miri Banjac uručena je i nagrada Milan Žmukić za izuzetan doprinos Filmskom festivalu u Herceg Novom:

“Ovaj grad je zaslužio svoj festival i festival je zaslužio svoj grad. Festivalu traju ,a mi opstajemo. Pitaju se da li nam trebaju festivali? Da! Nasušno trebaju. Javljaju se neke mlade generacije koje već dugo drže filmsku kulturu, neka nova promišljanja o kulturi uopšte i o filmskoj umjetnosti, neke nove estetike, a naša referenca je dovde i mi ustvari opstajemo” – poručila je Banjac.

Nakon tradicionalnog vatrometa , festivalska publika prve večeri premijerno je vidjela film Grudi, rediteljke Marije Perović, koji je prikazan van konkurencije za nagrade i premijerno film “Dohvati nebo” reditelja Milutina Darića.

Program na Kanli kuli vodiće tokom festivala glimac Miloš Pejović.

Kanli kula je bila, kao i uvijek, puna. Publika, u kojoj su bile i ličnosti iz svijeta, politike i diplomatije, među njima i predsjendik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, toplo je pozdravila protagoniste dva filma.

Nagradu Milan Žmukić legendarnoj glumici Miri Banjac uručio je poslovni direktor festivala Zoran Živković.

Večeras su na programu filmovi “Ti imaš moć”, crnogorskog reditelja Ivana Salatića i rumunski film “Monstrumi”, koji je režirao Marius Olteanu.

12 Komentari

  1. Filmove gleda jedva pedesetak gledalaca sto govori o kvalitetu selekcije. Rekorder u napustanju projekcija je na zalost nas Salatic. Njegov film je do kraja izdrzalo jedva dvadesetak gledalaca. Nema festivalske atmosfere, nikome vise nije stalo. Najgori festival ikada.

  2. Melina Merkuri je bila glumica,pijevacica i politicarka,jedno vrijeme i ministar kulture.Dobitnica je oskara i sad da mi neko objasni kakve sve to veze ima sa Dubravkom Drakic

  3. Zar organizatori nisu mogli naci nekoga ko ima glasa da otpjeva himnu,sramota dama je skoro ostala bez glasa.
    Sliku koju ne treba saljemo

  4. Dama koja je pijevala himnu evidentno je imala prevelik zadatak koji nije iznikela do kraja
    Da je jos koja strofa bila ostala bi bez glass

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code