Početna Društvo Miranović: Mogućnost unošenja virusa spolja jedina prijetnja

Miranović: Mogućnost unošenja virusa spolja jedina prijetnja

9

Pozicija Crne Gore je za sada izuzetno povoljna zato što broji dane do sticanja statusa corona free destinacije, dok druge zemlje bilježe ponovni rast broja oboljelih, kazala je šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprječavanje širenja COVlD 19, dr Vesna Miranović.

Foto: PR Centar

Miranović je u intervjuu Vikend novinama rekla da bi postati corona free destinacija bila istinska privilegija za Crnu Goru u svijetu nad kojim se nadvila pandemija virusa SARS-CoV-2.

Ona je podsjetila da je Crna Gora posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovana infekcija izazvana virusom SARS-CoV-2.

“Jedinstvena je i po tome što je jedina zemlja u čijim domovima za stare nije zabilježen ni jedan slučaj infekcije ovim virusom. Bilo bi izvanredno da ovaj niz dostignuća bude obogaćen činjenicom da prije svih u Evropi ostvarimo status corona free destinacije”, navela je dr Miranović.

Na pitanje koliko je Crna Gora blizu da se optimistične najave o corona free destinaciji obistine, Miranović je ocijenila da to zavisi od mnogo faktora.

“U kom trenutku će posljednjih par inficiranih biti u dva navrata negativni na prisustvo virusa, iznenadni događaji kakav je identifikovanje prisustva virusa kod srpskog državljanina u završnoj fazi infekcije, mogućnost kontrole nad kontaktima koje je ostvario, eventualne pojave novih slučajeva”, navela je dr Miranović.

Ona je rekla da je prioritet Operativnog štaba da sve aktivnosti do kraja drži pod kontrolom zato što je mogućnost unošenja virusa spolja u Crnu Goru u situaciji bez unutrašnje transmisije jedina prijetnja.

Miranović je navela da je samoizolacija čitave države na duge staze neodrživ koncept, i da zato tragaju za kreativnim rješenjima koja će ustanoviti balans između potreba za očuvanjem zdravlja građana i očuvanja zdravlja privrede.

“Navijamo da region što prije uspostavi punu kontrolu nad epidemijom u sopstvenim državama i da onda migracije između država postanu moguće uz nizak stepen rizika”, rekla je dr Miranović.

Prema njenim riječima, Crna Gora će spremno dočekati jesen osnažena stečenim iskustvom i tehnički adekvatno opremljena.

“Kao i uvijek, ne oslanjamo se na splet srećnih okolnosti već na sopstveno znanje i sposobnost”, poručila je dr Miranović.

9 Komentari

 1. Prodavnica sve po 1 e u igalu radnica nosi masku u bojama trobojke zasto ja kao musterija moram to da gledam provocira narod bez potrebe. Nemam nista protiv nikog al cemu to nije mi jasno

  16
  23
 2. Tako je gospodjo prijetnja postoji od infekcije izvana.Pa se zato izgleda brze bolje donose mjere za “turisticku sezonu” da bi se ” barem sto zaradilo”” a u cilju kojem ce nasa vlada dozvolit i susi i marusi da dodje ovamo.I to sa minimalnim ili nikakvim pregledima i uvjerenjima o zdrastvenom stanju.Do prije 7 dana lupale su se kazne zbog okupljanja i nenosenja maski a sad se sve tolerise.Vidjecete nece proc ni sledeca sedmica a nagrnuce Bosanci koji ovdje godinama ljetuju ili imaju i svoje nekretnine a da ih niko ni njihovi ni nasi nece podobro kontrolisat.A u Bih je jedno od ozbiljnijih zarista zaraze.I sta sad? Deketom jednog ili drugog ili treceg predsednika korona ce bit stavljena u aut iako je realno jos za dugo tu a mozda se i pripovrati.Pa sad bi trebalo razmislit o tome da ako se zbog popustanja mjera a koje zagovara nasa mudra vlada kako drzavna tako i lokalna, vrati korona i povecava broj oboljelih,onda treba tuzit tu istu vladu za svjesno ugrozavanje zdravlja i zivota svojih gradjana.Pa i oni svaki dan nekoga optuzuju zbog istih stvari.
  Znam da se mnogi nece sloziti sa ovim ali znam vrlo dobro koji su to pa se ne sekiram puno.

  31
  15
  • Pa u principu kad bih morao da biram izmedju zdravlja i novca izabrao bih naravno zdravlje !!!
   Tako da misli za ovaj komentar da je na mjestu !!!

   10
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code