Početna Kultura Miraš Martinović na festivalu poezije u Francuskoj

Miraš Martinović na festivalu poezije u Francuskoj

0

Crnogorski pisac Miraš Martinović predstavljaće Crnu Goru na Festivalu pod nazivom VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana), koji će biti ogranizovan od 19. do 27. jula u gradu Setu, na južnoj francuskoj obali.

Kako je Maritinović kazao, među brojnim jezicima čuće se crnogorski. Crna Gora je mediteranska zemlja, pa joj i prirodno pristoji učešće i prisustvo na  ovakvoj manifestaciji.

– Počastvovan sam pozivom za učešće na jednoj ovako značajnoj manfestacfiji, te činjenicom da će se glas moje zemlje čuti na obalama južne Francuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama – ističe Martinović.

Direktorica festivala, Maïthé Vallès-Bled, u pozivu Martinoviću napisla je da festival traje već 22 godine i svakog ljeta, devet dana u julu prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta.

Pjesnici iz više od četrdeset zemalja predstavljaju sve obale: afrički Mediteran, Mediteran Balkana, latinski Mediteran, istočni Mediteran, kao i peti Mediteran, onaj koji je istorija „izvezla“ u svijet: prekomorski Atlantik, zapadna Afrika, Utremer, Frankofonija…

Raznolikost i mnoštvo raznih načina pisanja, jezika, glasova, generacija ističu poetsku riječ – zemalja, susreta i predjela, koja se upućuje svima. Na takvo pitanje prema svijetu, a time i prema drugima, Festival poziva – na otkriće kultura, mjesto razmjene i poštovanja.

Tokom devet festivalskih dana, tržište (pijaca) knjiga i poezije (Trg knjiga – La Place du Livre) prima više od 100 izdvača, koji predlažu knjige pozvanih pjesnika, Antologiju Festivala ili jedan tekst od svakog prisutnog pjesnika, kao i široku panoramu  savremene meditarnaske poezije.

Veliki broj susreta uspostavlja višestruke mostove između poezije i raznolike publike i omogućava susrete između pjesnika i izdavača. Susreti se odvijaju svakodnevno u vrtovima (javnim i privatnim), trgovima, ulicama pretvorenim u bašte, mjesta povezana s kulturnim dobrima grada, na brodovima… a tu su javna čitanja, debate, muzički programi, potpisavanja knjiga, stoji u pismu – zapisala je direktorka festivala Maïthé Vallès-Bled.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code