Početna Društvo Mjesno udruženje penzionera Herceg Novog: Moramo energičnije rješavati probleme

Mjesno udruženje penzionera Herceg Novog: Moramo energičnije rješavati probleme

3

Penzionerska mjesna organizacija Herceg Novog energičnije će insistirati kod opštinske da na sjeveru Crne Gore obezbijedi veći broj mjesta za odmor penzionera i traži više sredstava za humanitarnu pomoć. Jer, 6.000 eura na 1.700 penzionera Mjesnog udruženja Herceg Novi je malo.

To je saopštio Upravni odbor, koji je usvojilo Program rada za 2019. godinu, Izvještaj o radu za prethodnu, uz Izvještaj i Plan o prihodima i rashodima za prošlu i ovu godinu.

Picerija i restoran

Ovo udruženje će insistirati da se obezbijedi besplatan prevoz za penzonere starije od 65 godina, tražiti da se ljekarska uvjerenja izdaju besplatno ili uz minimalne participacije, da banjsko liječenje bude besplatno za najteže reumatske slučajeve (isključivo uz ljekarski nalaz), da se poveća broj gerontodomaćica i slično.

U protekloj godini komisija za humanitarno-socijalna pitanja imala je brojne poteškoće zbog velikog broja zahtjeva za novčanu pomoć, a sredstva su ograničena. Dobijeni iznos od 5.280 eura podijeljen je na 167 isplata u iznosima od 30 i 50 eura, a pri raspodjeli strogo su poštovani kriterijumi, kao i medicinska dokumentacija.

Sredstva za rad i funkcionisanje udruženja su minimalna za obavljanje redovnih funkcija.

– Finansijsko stanje Mjesnog udruženja je urušeno, kada su akteri ondašnje politike oteli Klub penzionera na Toploj, nakon gazdovanja od preko 20 godina, a koji sada posluje sa gubitkom. Gubitak pokriva Opštinsko udruženje, kakav apsurd! – ističu u Mjesnom udruženju.

Na drugoj strani uspješna je bila raspodjela zimnice, odosno jagnjadi, mesnih i suhomesnatih proizvoda, pa su se 104 penzionera opredjelila za nabavku 150 jagnjadi, dok je njih 135 uzelo 287 paketa svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda.

Iz Mjesnog udruženja penzionera osvrnuli su se i na nedavno poskupljenje struje, ističući da Elektroprivreda nije pružila nijedan ubjedljiv razlog, potkrijepljen ekonomskom analizom, u ovoj ekonomskoj situaciji koja nije bajna, za poskupljenje od 2,7%.

– Ta monopolistička firma formira cijene prema svojim potrebama. Odgovorni u Elektroprivredi, a posebno u Agenciji za formiranje cijena, imaju enormne plate, beneficije za prevoz-moderni vozni park i korišćenje telefona. Gospoda kritike građana i Sindikata nazivaju populizam, rijaliti nastupima. Kao i da se poskupljenje neće odraziti na životni standard– ističu oni i ukazuju da 30% od 137 hiljada penzinera u Crnoj Gori prima minimalnu penziju. Pritom predstvljaju i značajno biračko tijelo, pa imaju pravo na “ekonomski i politički kolač društva”.

Predsjednik, Velisav Mića Knežević, takođe, ističe da nema povećanja penzija od 2%, jer iznos od 2% odbija se po osnovu usaglašavanja sa pozitivnim zakonskim propisima.

3 Komentari

 1. Minuli rad,bolest,nemoć je kod velikog broja penzionera razlog smanjene aktivnosti i nezainteresovanosti?Predologe za korišćenje banjskih usluga je potreba velikog broja oboljelih penzionera.Dodala bih da besplatnim korišćenjem banjskih usluga budu obuhvaćene žene izliječene od karcinoma dojke,zbog limfodema,kao posledicom bolesti.Posebno naglašavam da u našem gradu,na veliku žalost dosta ih ima.Nadam se da udruženje NVO “Zdrava žena Montenegrina” ima podatak o broju.

 2. Gosp.Kneževiću već duži period pratim vaše izlaganje.slažem se sa svim što ste rekli.Hvala Vam što nas podsjećate da smo žvi.Pošto penzionere ne tretira niko ni zašta.

  11
  1
  • Pa ne tretira sto ste vi dosta kumovali sadasnjem stanju pezionera jer ste kupovani za zimnicu i 20 e povisice a vas predsednik udruzenja penzionera cg glasa protiv povecanja penzija a vi cutite i posle vam neko drugi kriv. U ovoj drzavi 30 godina vlast nije promenjena zahvaljujuci penzionerima i njihovim sigurnim glasovima.

   3
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code