Mještani novske rivijere ogorčeni zbog loše izvedenih radova na kolektoru i prolongiranja...

Mještani novske rivijere ogorčeni zbog loše izvedenih radova na kolektoru i prolongiranja projekta

36
Podijeli

Posljednje obrazloženje iz lokalne uprave da će popločavanje i uređenje Šetališta Pet Danica, kao i asfaltiranje hercegnovske rivijere, nakon radova na kolektoru, biti završeni do kraja mjeseca, umjesto do 1. maja, kako su do nedavno čvrsto uvjeravali, prilično je razljutila mještane.

Zbog postavljanja kolektorske i vodovodne mreže ugrožena im je već šesta sezona. Ukazuju na opšti haos, posebno u Đenovićima, na razrovanu obalu, deponije smeća…

Picerija i restoran

– Trebalo je 1. maja da otvorim restoran i hotel, a nisam, jer mi je brod na plaži. Dizalica ne može da priđe da spusti brod u more. Katastrofa. Ne mogu raditi. Norvežani ne mogu proći  sa djecom i biciklima – priča nam vlasnik hotela i restorana u Đenovićima, Davor Marić.

Turski izvođač Ćeltikćoglu, sa podizvođačima, opet otkopava put da bi spojio vodovodnu cijev i pravda se da je tri mjeseca bila kiša, a ta cijev je položena prije dvije godine, tvrdi Marić. Otkopali su rupu prije mjesec da bi “FAP u nju stao”, a danima niko ne radi, ogorčen je Marić:

– Bager je na putu, cijela operativa, ne može se proći, smeće nam ne odnose. Kombijem odnosim otpad svaki dan. Ne znam kako neko ne dobije batine. Ovo je prevršilo svaku moguću mjeru. Albanska firma je popravljala parapete. Dobro, ali ostavili su šut. Danima prolazi i sve to gleda komunalna policija – rezigniran je Marić.

Nije lako braniti ono što se vidi duž rivijere, a stanje je takvo da će biti asfaltirani loše urađeni radovi. Jer, svi su šahtovi već popucali, tvrde  mještani i ronioci. Nabavljaju neku smjesu da probaju da ih krpe, navodi Marić:

– Prije godinu su dopremljeni poklopci za šahtove, a niko nije došao da ih montira, niti imaju namjeru da ih montiraju, a hoće da asfaltiraju. Samo će sada preliti asfalt preko toga. Prvi kamion od 50 tona kada prođe sve će propasti. Ni jednu pumpu nisu montirali unutra, niti će kolektor da radi. Ne zna se ko pije ko plaća. Znam – plaćamo mi. Vrijeđaju nam inteligenciju, kao da ne znamo što se čini ovdje i kao da živimo na Marsu. Putem što su kopali ostali su kanali, sramota me od gostiju. Došao sam u situaciju da se bavim turizmom, a da molim Boga da mi gosti ne dođu u hotel, jer me lijepo sramota. Žalosno, ali istinito – ojađen je ovaj turistički privrednik, ali i svi koji žive od turizma. Mariću je još, mimo projekta, na plaži ipred lokala postavljen i agregat za pumpnu stanicu.

U hercegnovskoj lokalnoj upravio očekuju “da više neće biti iznenađenja”, te da će izvođač do kraja maja završiti građevinske radove, sekundarne priključke na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži i vratiti sve površine u prvobitno stanje, a donji put asfaltirati. Žitelji, pak, vjeruju da ni do kraja godine neće proraditi kolektor, a ako proradi, neće dugo izdržati, te ćemo imati novu ekološku katastrofu.

– Vraćaćemo dok smo živi 30-tak miliona eura uloženih u kolektor, vodovodnu mrežu i postrojenje u Nemiloj, a još više plaćaćemo graditeljski javašluk koji traje 6 godina, umjesto da se posao završi kvalitetno za ugovorene dvije godine – zaključuju mještani.

Kažu nam da ih ne interesuje ni politika, niti koja je vlast od 2012. godine vodila Herceg Novi, već da neko stručno i odgovorno završi projekat vijeka, da ne bi postao bruka vijeka.

36 Komentari

 1. Svjedoci smo potpunog fijaska ovoga projekta evo kroz bijelu firma iz hn se ojadu zabavi da ispravi graske i brljotine izvodjaca pocev o vodoneporopzsnosti kolektora pa do prikkjucaka koje su zaboravili da urade ili su ih naopako uradili mozete mislit kanalizacija moze uzvodno to jos nidje nisam vidio katastrofa i to na potezu izmedju dva hotela e mozete mislit sta je dalje do meljina od kolektora ove godine nista opet mpre puno kanalizacije pa se vi kupajte najljepse je trenutno u kamenare oni nemaju ovih problema kamo srece da su dali domacim firmama da izvode radove odavno bi sve bilo gotovo ovako nema toga koji ovo moze popravit ustvari ne moze se ni popravit mozda da se da cedu popovicu cojek je genije za parapete birajte vi ove i sledeci put kad vam je sve milije od crne gore

  7
  3
 2. Držite nas u praistorijskom sistemu ,, SEPTIČKA JAMA ” na kojem funkcioniše polovina opštine. Preko Kom. Policije i Vodovoda nas godinama sistematski pljačkate(cisterna=80e) i protivpravno danima ostavljate bez vode.

  12
  1
 3. Komentar za Bare_Bajkovina Mozda nisi upucen detaljno pa dodji da ti pokazemo papire…ali moras doc u Katastar i urbanizam .No bi ti bolje bilo da vodis brigu o svome poslu koji izgleda i nemas pa guras nos u tidji…SKARTIRAJ SE POLAKO…

  2
  9
 4. Sve se ponavlja: i kolektor i LED rasvijeta i setalioste i jos ko zna koliko “i”. Sve dok u Opstini ne pocnu da rade strucni ljudi koji ce ucestvovati u sastavljanju projektnih zadataka, biti revidenti pojedinih projekata, biti nadzori na manje komplikovanim radovima desavace se ovo isto. Izvodjac sam bira kooperante (podizvodjace), radi na izvodjenju po ugovorenom projektu koji je uradjen bez ili sa nedovoljnim podacima o postojecoj infrastrukturi, nadzor – firma iz druge drzave, komisija za prijem radova ko zna ko i okle. Zadatak opstinskih organa se svodi da pitaju koliko treba platiti “izvedene” radove i da ih plate uz, vjerovatno, uzvratno cascavanje platisa. Sto mislite zasto se,odjedanput, zagovara izgradnja nove autobuske stanice pored postojece koja odgovara namjeni? Da li se vec zna izvodjac i procenat “cascavanja”? Nema li Novi presnijih i vaznijih potreba u momentu? Ali dragi moji Novljani (od Debelog brijega do Veriga), djaba nam je sve ovo sto pisemo jer “psi laju a karavani prolaze”. Sjetite se i one o knjazu Nikoli i porezu. Ukratko, sve dok narod galami i protestuje kada se porez uveca, porez se i dalje uvecava a kada narod zacuti i nastane tisina onda se porez naglo smanjuje jer narod nesto sprema.

  7
  4
 5. Mica je mjerilo znanja u opstini. Pa sto je onda problem. Pustite ljude da prodju 4 godine na miru. Nisu oni oteli vlast nego su ih novljani izabrali. Novljani su pametni

  13
  5
 6. Sram da vas. ,briga vas.sta se radi na Rivi , ovo je.sramota jedna.nevidjena,treba da se.organizuju protesti jer iako.sve asfaltiraju kao.sto ova kaze opet ce.od.septembra biti raskopano

  8
  2
 7. “Ovako” se završavaju svi poslovi u opštini Herceg Novi (kanalizacija, LED rasveta, brodogradilište “Bijela”, ……..). To je tako kada stručne poslove izbor izvožača radova, ugovaranja radova, praćenja radova i nadzor nad radovima ne vode stručnjaci i stručna preduzeća, nego političari! Zato dolazi do izbora nekompentnog izvođača, do probijanja rokova, do zahteva za naknadne radove i do višestrukog povećanja cene završetka poslova (a neki poslovi se nikad ne završe kvalitetno!).
  Građanima se obraćaju političari, oni govore o stanju i završetku radova, o problemima u izvođenju radova, o prekoračenjima investicija, a to sve plaćaju građani.
  Kod ovakvih poslova glavnu reč imaju: investitor radova, nadzorni organ i izvođač radova! I oni odgovarju državi!
  Sklonite političare sa scene, jer se poslovi nikada neće uspešno završavati!

  27
  1
  • prvi bokelj* Ako maknu političare kako će onda uzimati procenat? Oni se bore za svoju *****,ne za grad i ljude. Mislio sam da će ovi biti bolji,da će pokazati Milu i Dps-u kako se radi za grad i državu,a ovi je još gori od njih . Ništa im ne funkcioniše u gradu ,urbanizam blokiran neradom,neznanjem

   10
   1
 8. Ajde, šta stalno kukate, iz ovoga se može izvući debela korist. Kada nešto traje 6 godina, to je preraslo u izvjesnu tradiciju. Neka februar bude i dalje za mimozu, ali maj bi trebalo prepuštiti proslavi izgradnje kanalizacije. To nema niko na svijetu, i grad bi, pored plavih bačvi, koje takođe više niko nema, mogao biti prepoznat na turističkoj karti svijeta i po tradicionalnoj i kontinuiranoj izgradnji kanalizacije. Npr. splet narodnih igara oko budućih kolektora, plivanje u rupi, i sve što bi još TO mogao smisliti. Dolazili bi turisti iz svih krajeva svijeta da gledaju i da se čude. Produženje sezone, koja bi, uz malo sreće i dobre organizacije, trajala već od maja, nije zanemarljivo!

  26
  1
 9. JA SVE RAZUMIJEM ALI OVAJ NAROD NE.JESTE LI VI BIRALI OVU VLAST JESTE.PO VAMA JE BILO BITNO DA JE SA PREDZNAKOM 4C I DA JE KONTRA PG.E SAD STA HOCETE PLACETE KUKATE I TAKO 30 GODINA .DOTICNA MAGISTRICA PRODAJE MAGLU GODINAMA ONA I NJENI KOMPANJONI

  22
  19
  • ja sve razumijem al ovaj narod ne. Birate 30 godina istu državnu vlast, bitno vam je da nije srpska, da je kontra rusa, koji nam pune primorje itd. Istu vlast birate ponavljam 30 godina, a uništila vam je cijelu novsku privredu, jer prvoborac, boku, brodogradilište i ostale novske gigatne nije uništila opština sa 4S, nego baš ta podogrica, poslali su auspuh majsotre da nam vode preduzeca. A morate priznati auspuh majsotri i ostala družina je kadar upravo partije koja je na državnom nivou 30 godina. Dotičnoj magistrici svakako što prije želim silazak sa funkcije.

   24
   5
   • DA AUSPUH MAJSTORI TO SI U PRAVU ALI MI OBJASNI ONDA KO MOZE PLACATI ONAJ NERAD I ADMINISTRACIJU U SVIM TIM PREDUZECIMA LOPOVLUK JAVSLUK ITD. NAJBOLJI PRIMJER JE OPSTINA I NJENI ZAPOSLENI I SINDROM ,,SIMONIDA KORDIC,, KOJU SVAKI DAN PROZIVAJU NA OVOM PORTALU .BUDITE REALNI NEKO TO MORA PLACATI A TAKVIH JE U SFRJ BILO MNOGO I DANAS U CG NAZALOST.

    6
    1
  • Ja mislim da ste Vi ovo trazili kada se nevidjenom harangom i lazima dovela zna se koja vlast krajem 2014..Debelo su oni koji su u tome ucestvovali znali kakve ce to posledice izazvati ali ih tada to nije sprecavalo da to urade. Sada na zalost ni Tesla ne bi pomogao a kamoli ova garnitura na vlasti koja ,ubijedjen sam. makar iskreno voli ovaj grad

   18
   6
 10. Strašno. Meme zanima jedno. Zašto ninjedna vlast, a tri su se promijenile od početka projekta, ne urado ono što je bilo jedino realo, zašto ne raskinuše ugoor sa izvođačem. Zy nešto bilo je i više nwgo dovoljno , elemenata.
  Ovokav itvođac nije sposoban da napravo oičnu septičku jamu a kamoli ovamo otbiljan projekat.

  16
  3
 11. Sta očekivati od Djurovicke koja laže 20 god.a narod i dalje ćuti. Cijela opstina je ista Katić ko da je s marsa pao a takvi su i predsednici MZ to treba da su spisobni ljudi a ne vatrogasci i slični. I ova sezona propade

  33
  5
 12. Rivijera je Jaka, i uvjeran sam da ima puno pametnijh ljudi tamo nego u Opstinu. Nemojte da vam ugrozovaju zivot i prihod, izlazite na magistralu i blokirajte!

  30
  4
 13. A što niko ne saopšti da je Izvođač podnio odštetni zahtjev na 7 miliona eura ???
  Pa sad kao čeka platimo .
  Ja mislim da bi zbog ovog posla neko trebao dobro da odgovara.

  23
  1
 14. Nije ova tema ali da priupitam…
  Dal je u redu da zet naseg predsjednika opstine Katica moze bez odobrenja za gradnju da radi parking za autobuse u Bajkovini tj. Barama poslije Feropleta.
  Nemojte ignorisat ovo molim da objavite.
  Hvala

  23
  3
 15. Nesto malo nize ka Kumboru, situacija nije nista bolja. Skoro dva mjeseca je ovakva rupa stajala neogradjena, a rasvjete nema. Uprkos tome sto sam u vise navrata prijavljivao komunalnoj inspekciji, niko se nije udostojio da dodje i zastiti.
  Tu je takodje i plaza na kojoj je odlozen sut, asfalt, armatura itd. Suvisno je reci da to niko nece ukloniti, dok sami mjestani to ne urade.

  Pitam se samo kada ce i ko ce odgovarati za ovaj ” poduhvat” oko kolektora, jer svima nam je jasno kolikoje sati.

  33
  1
 16. Ogorceni hahaha pa za 6 godina nista,u neki drugi tj bilo koji grad ljudi izadju bune se blokiraju put nije bitna tu politika nego pravda a ne sjedis doma i ogorcen si sto trpis nesto 6 godina a nisi prstom mrdnuo!

  34
  2
 17. Strašno, ? Ne treba da placamo poreze i ostale dazbine, udruzimo se protiv ovih posati kakva dolazi od opstine , kako koji dođu sve su gori , u svakoj oblasti, irbanizam i ne funkcionise ,dokle ovako. Naptavite miting ispred opstine ili na trgu prvi cu doci, ostavitw se politike!!!

  29
  2
 18. Ziva istina sve sto je covjek rekao samo da dodam da ce nazalost opet raditi cijevi u more posto ovaj kolektor na ovakav nacin nemoze radit. Da su barem nekog od mjestana pitali kako je more kako udara bura a kako jugo sta se sve desava jer ce more sve isisat a cijevi popucat. I ja se bavim turizmom i nazalost umjesto rekordne godine dozivjet cemo fijasko.

  48
 19. Sad će to Danijela Đurović da završi iz Beča. Tamo je na skupu o vodama sliva Dunava. Vjerovatno će kolektor Herceg Novog biti spojen direktno na Dunav, ili smo joj samo, mi kao poreski obveznici, platili da malo prošeta i ne smeta previše?

  57
  2
 20. Evo otisla je magistar iz opstine u Bec,cim se vrati eto nje sa saopstenjem kako je sve gotovo i kako su oni super i kako je Bec divan i tako to na tu temu.

  50
  3
 21. Nažalost, kod nas samo na silu može nešto da se promijeni… Zato dragi sugrađani, neposluh, opstrukciju rada, blokada magistrale ako treba…. Tek tako će se ‘ nadležne institucije’ zabrinuti…. Ovako, baš ih briga, plata je redovna, plus po neki upravni odbor i sl….. 3,14

  42
  1

Ostavite komentar

*

code