Početna Društvo Mještani, preduzetnici i Opština Herceg Novi rješavaju vodosnabdijevanje Kamenog i Mokrina

Mještani, preduzetnici i Opština Herceg Novi rješavaju vodosnabdijevanje Kamenog i Mokrina

10

O mogućnosti izgradnje vodovodnog sistema Mokrina i Kameno, kako bi ta sela dobila konstantan dotok vode svakog dana u godini razgovarali su s mještanima i preduzetnicima potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević i direktorice preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Komunalno stambeno”, Olivera Doklestić i Jasmina Konjević. Oni su obišli su juče Mjesne zajednice Mokrine i Kameno, gdje su sa mještanima i preduzetnicima dogovarali zajedničko rješavanje  snabdijevanja vodom, saopšteno je iz lokalne uprave.

Kako je Doklestić objasnila, sistem snabdijevanja vodom u Herceg Novom je izuzetno složen, a njegovi tehnički parametri su takvi da mu ne daju velike razvojne mogućnosti. Sa kote 240 (vodostan Plat) voda dolazi gravitacijom na Debeli brijeg, na filter stanicu gdje se obavlja sistem pročišćavanja na koti 148, odakle se spušta do rezerovara na koti 70. Potom se pumpa do kote 150 (druga zona snabdijevanja), odnosno 180 (treća zona snabdijevanja), a u nekim mjestima se voda pumpa i do kote 450. To sve znači velike linijske i lokalne gubitke, kao i veliku potrošnju električne energije.

Picerija i restoran

Rezervoar Sušćepan se nalazi na koti 240, zapremine je 250 kubika, a preraspodjelom bi on bio odskočna daska za količine za dalje prepumpavanje. Projekat bi obuhvatao ugradnju pumpne stanice kod rezarovara, kao i izgradnju dva do tri manja rezerovara sa oko 100 kubika, sa pumpnim stanicama kojim bi se voda prepumpavala na viši nivo. Svaka od tih zona, koja služi za “ubijanje” pritiska, bi služila i kao podzona snabdijevanja.

Rastojanje između prve i posljednje tačke u ovom prepumpnom sistemu je 2200 metara.
U zahvatu Kameno-Žlijebi se nalazi 41 domaćinstvo, 20-ak vikend objekata, kao i 30-ak privrednih objekata. Količina od oko 3 litra po sekundi bi zadovoljila potrebe  Kamenog i Mokrina. Predloženim rješenjem, potrebe ovih sela bi bile namirene za narednih 20 godina, omogućilo bi poboljšanje uslova za razvijanje domaćinstava i turističke privrede, ali ne i poljoprivrede . Jer, voda dovedena na ovaj način “preskupa” je za zalivanje bašti i plantaža, pojasnila je Doklestić.

Naredni sastanci predstavnika komunalnih preduzeća i rukovodstva Opštine sa mještanima biće održani za mjesec, kada će idejno rješenje jasnije pokazati cijenu i detalje projekta.
Tokom sastanaka istaknuti su i problemi sa rasvjetom, kod zaselaka Ratkovići na Kamenom i Svrčugama kod Mokrina, te se Komunalno stambeno preduzeće obavezalo da će u najskorijem roku otkloniti kvarove i postaviti nove stubove.

Sastancima sa mještanima su prisustvovali i predsjednici Mjesnih zajednica Kameno-Žlijebi i Mokrine, Goran Stanovčić i Jovica Dabović. Iz tih MZ su podsjetili da je u ova mjesta Opština Herceg Novi ove godine uložila tridesetak hiljada eura. Potpredsjednik Konjević je poručio da će se izgradnja i obnova putne infrastrukture u ovim mjesnim zajednicama, po principu zajedničkog finasiranja projekata, nastaviti i u narednom periodu.

10 Komentari

  1. Mnogo je rentabilnije i jeftinije dopumpati vodu iz Trebinja na Vrbanj (gdje je stvarno i potrebna), pa onda polako nizbrdo- bez troškova sve do grada.

  2. Treba dovesti 10 l/s, sa dovodjenjem vode taj kraj ce imati veliku perspektivu za naseljavanje!
    I obavezno pripremiti plansku dokumentaciju, to su nove zone sirenja grada!!!

    24
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code