Početna Pogled Mještanin Luštice: Uvala Veslo

Mještanin Luštice: Uvala Veslo

17

Kada govorimo o Uvali Veslo ne teba je izvlačiti iz konteksta situacije na čitavom poluostrvu.

Pogledajmo: 1. Kakav nam je put do naših sela i kuća ( KATASTROFA ), 2. Struja još gora (mještani traže utjehu u pošalici-” Malo kiše, malo vjetra u Luštici nema svijetla”- ŽALOSNO ), 3. Voda (nema je, imam 59 godina i stalno slušamo obećanja, ali vode NEMA), 5. Najvažnije- stanovništvo, zbog konstantne nebrige društva, nemanja osjećaja za potrebe stanovništva koje je dovedeno u ostrvski način življenja, kao i ne rješavanje osnovnih, kao i brojnih drugih problema, Luštica je za 50 – 60 godina izgubila ¾ stanovništva, s tim da ova ¼ su u većini staračka domaćinstva, koja se gase jedna za drugim.
I pored svega, ipak, ima nas nekoliko zanesnjaka, koji smo profesionalni i životni vijek provodili dalje od Luštice, ali uvijek sa Lušticom u srcu i mislima, ne mireći se sa tim da je na Luštici sve propalo i da je Luštica kad je riječ o starosjediocima demografski uništena. Nastojali smo na svaki način nešto doprinijeti i stvoriti, naravno, u skladu sa svojim mogućnostina, ne čekajući pomoć (preko-mora) tj. sa strane.

Kako je probijen put, došla struja, fnanirana izrada planova?

“Neko “je od kraja 80-tih, pa do danas, vukao akcije : devedesetih godina u jeku najveće inflacije, kada je plata vrijedila koje paklo cigareta. pokrenuo akciju za probijanje puta-makadama, iako je malo ko vjerovao u uspjeh ta akcije u tadašnjim uslovima, velikim trudom i odricanjima akcija je uspješno realizovana i probijeno je i tamponirano 4 km puta do uvale. Takodje, na isti način 2006/2007god za asfaltiranje puta, pa 2010-2013 eletrifikacija (4km dalekovoda, Trafostanica, cca 4km niskog napona i ulične rasvjete…Zatim neko je paralelno sa ovim akcijama sve vrijeme radio na stvaranju uslova za izradu prostorno planske dokumentacije, pa je prostornim planom iz 2007/08 obuhvatom od 52 ha predviđen prostor za turizam, zatim februar 2014. potpisan ugovor sa Opštinom Herceg Novi o izradi i finansiranju Lokalne studije o lokaciji da bi se Vesla urbanistički zaštitila i planski usmjerila u pravcu razvoja elitnog turističkog naselja.

Naravno, uvijek je postojala potreba dolaska i prilaz kako sa kopna tako i sa mora, o čemu svjedoče čak i krečane na stijenama, tik pored mora, gdje su naši preci spaljivali kreč i preko skela od ponata krcali u leute i druge brodice. Na jednom od tih mjesta odavno se pokušava napraviti malo pristanište, jer valjda tokom ljeta naseljeno mjesto treba da ima prilaz i sa mora. To je najbolji i svakodnevni život potvrdio. Prvi put kada je jedan majstor na Veslima umro, organi zaduženi za istragu su tražili gdje će pristati i izaći na obalu. A drugi put kada je mještane i goste Uvale Vesla rano ujutro probudio požar, kolima su krenuli ka izlazu putem naviše prema rackrsnici, požar im je presjekao put i u haosu ih vratio dolje odnosno na dnas “sporni” dio obale. I tu, uz našu pomoć, koordinaciju i organizaciju evakuacije (koju nikada do sada nismo pomenuli) spas je nšslo oko 170 osoba i 50- tak automobile. Smatramo da su stvoreni, iako primitivni uslovi, ako se spasi samo jedan ljudski život, a ne 170, boriti se za njih. Kada bi bilo razumijevanja i pomoći od onih od kojih se to očekuje mogli bi biti mnogo, mnogo bolji. A požara će na žalost biti kao I drugih situacija za koje treba unaprijed biti speman.

Pristanište u Uvali Vesla znači život i spas stanovnika

Ne treba čekati da nam stranci sve naprave. Dajte šansu i domaćim ljudima, koji su se već decenijama dokazali kao mještani koji ne štedeći svoj život i sredstva pokušavaju pokrenuti stvari na bolje, ne očekujući i ne tražeći pomoć od nikoga.

Takođe, neshvatljivo je da na čitavoj vanjskoj obali Luštice od Žanjica do Bigove (ne računajući Lusticu Bay- privatna marina) na udaljenosti 15km sa veoma promjenjivim vremenskim uslovima , čak i u ljetnjem periodu, nema nijedno pristanište i privježište za slučaj potrebe za male i obalne brodove. I o tome treba razmišljati i to je bio naš predlog na javnim raspravama prilikom donošenja Prostornog plana priobalnog područja.

Da zaključim, ovih dana senzacionalistički portalima kruži slika bagera i pitanje što će bager na stijene? Pa, ako hoćete pravi odgovor, bager je bio tu da izvadi stub od struje koji je pao pod naletima orkanske bure. Ko je dobronamjeran to može vidjeti i na slici sa tako lošom rezolucijom.

Svi koji dolaze na Uvalu Veslo ne pitaju se ko je i kako, sa koliko rada, odricanja, troškova, u ovih 30 godina napravio: put, zatim asfalt, struju ( trafostanica, visoki i niski napon, javnu rasvjetu). Ne razmišljaju o urbanizaciji postojećeg naselja i što hitnijem donošenju planskog dokumenta kako bi se eventualno uredila dalja urbanizacija 520.000m2 (čitava uvala).

I kao što vidite nije nam uopšte do senzacionalizma, nemamo vremena za dokone i zlonamjerne sagovornike, zamjene teza i izvrćanje istine, čak smo iz naših sredstava kupili i sadimo borove na žgarištu požara. Te dušebrižnike pozivamo da nam se pridruže makar u jednoj akciji u ovih 30-tak godina koliko smo proveli u stvaranju infrastrukturnih pretpostavki razvoja, naglašavam – “Bez ičije pomoći”.

Vesla su stvorena teškim radom, znojem i trudom naših prađedova i mnogo generacija prije nas. Mi nastojimo da damo svoj doprinos i pokušavamo motivisati sljedeće generacije, stvarajući im preduslove, prvenstveno potrebnu infrastrukturu. To bi, da je sreće, društvo uradilo, da tako nastave i oni čuvajući i oplemenjavajući svoje korijene. Normalno, kao i negdje drugo, tako i ovdje na Luštici, ili Vesla, ne može se više voljeti neko sa strane od nas, tu rođenih, niti treba da ih čuvaju od nas. Mi samo molimo, nadležne vlasti- propišite uslove ili dajte plan koji smo platili još 2014. godine, a mi ćemo biti stroži u realizaciji, ma koliko god bio strog plan. Jer, mi jedino ovo imamo, to nam je prošlost i budućnost, tako to doživljavamo. Želimo da ovo bude dragulj naše obale.

17 Komentari

 1. Gledam motornu jahtu u klancu za vezivanje i ne vjerujem svojim očima! Gledao sam kamenolome koji imaju više estetike! Koliko je tu iskopano kubika krša da bi se moglo vezati samo par plovila osrednje veličine… Siguran sam da će tokom ljeta voda u tom pseudo-mandraću biti prava žabokrečina. Kada kontinentalci projektuju maritimne stvari ne može ni biti bolje. Ja bih davao izradu projekta ovakvog tipa na moru samo onom ko može da skoči sa novskog mula i dopliva do Igala. U suprotnom može da projektuje Prćilovicu na vodi. Tu mi je popuno svejedno ko će šta i kako da gradi.

  6
  2
 2. Ja da mogu ja bih ti pomogao moj sinko, znam ja kakav je život na selu, što god kreneš da radiš debelo te košta lako je nama u gradu pored magistrale . Daće bog samo zdravlje. Bog ti pomogao.

  19
 3. Podrška za sve Luštičane, nastavite da radite na svojem i stvarajte uslove za bolji život svih nas, što vi više uložite nama će biti bolje ljeti kada treba doći na kupanje s kopna ili mora

  18
  1
 4. Moj Zoki, ja poštujem ovog gospodina i razumijem ga ne slažem se sa tobom jer da stoji iza njega neki političar država bi donjela planove , učrstvovala u izgradnji……Crvena vrpca bi radila…. A ne smeta ti Kumbor, Lustica bay, Kostanjica,, Perast, Krašići, Bijela Porto…….

  16
 5. Svaka čast mještaninu, nego moj druže nemoj da vjerujes u Državu i Opštinu ti njih ne interesuješ sve će ti ponijeti ako se to svidi nekom crnogorskom tajkunu! I još nešto nemaš ti sa kim pričati niti se ubjeđivati, mi smo narod koji živi iz kafane i senzacije, da vidimo kako komšiji krava umire, pa da slavimo.

  15
  • Ja ne znam za tebe druže ali ja ljeti kad vozam barkom cure uzivam posebno na Veslo i onim uvalicama, pa se i privežem jer tamo ima dobrih palačinki.

   8
   1
 6. A bliže vam je Kumbor da vidite ako želite ili smijete koliko je Čedo Popović uvalio ksmenja u more i koliko svaki dan usekava bez ijedne dozvole.Morsko dobro piše Insprkciji i Ministru ali džaba. Kao ns Luštici samo bahatije.

  25
  1
   • Vidiš nisam ja prodao ništa niti sam sa Lustice.
    Naprotiv kupovao sam ovdje i još kupujem.
    (Vjerovatno slijedi pitanje odakle )
    I znam dobro sto znaci dovest put, struju i ko zna šta još.
    Nezaboravi a raspitaj se bilo koji radovi na Lustici Vrbanju ili van grada su skuplji 30 posto.
    Razmisli takodje bilo kom na moru nešto da se dogodi zahvaljujući putu koji su mještani napravili bice adekvatno zbrinut.
    I neznam šta bi trebali razmišljati oni koji su prodali svoju zemlju.
    Da im nije trebala nečija suglasnost ?????
    Još jednom mještani svaka vam čast za sve sto ste uradili.

    13
    2
  • Moj Zoki, ja poštujem ovog gospodina i razumijem ga ne slažem se sa tobom jer da stoji iza njega neki političar država bi donjela planove , učrstvovala u izgradnji……Crvena vrpca bi radila…. A ne smeta ti Kumbor, Lustica bay, Kostanjica,, Perast, Krašići, Bijela Porto…….

   12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code