MJEŠTANI BIJELE U PRAVU: FEKALNA KANALIZACIJA ZAGAĐUJE MORE I OBALU

MJEŠTANI BIJELE U PRAVU: FEKALNA KANALIZACIJA ZAGAĐUJE MORE I OBALU

261
0
Podijeli

bijela fekalije 1Mještani Bijele koji su nam se požalili na nesnosan smrad prije dva dana koji se širi oko Zelene pijace – ipak su bili u pravu, iako su iz Komunalne policije tvrdili da je sve u redu i da sve funkcioniše.
To nam je potvrdio i načelnik Komunalne policije Zoran Bijelić, kazavši da je evidentiran kvar na jednoj od cijevi koji će biti saniran tek sjutra ujutro, a i Radio Jadran se sam u sve uvjerio.
– Za sjutra ujutro zakazano je sa radnicima JP Vodovod popravljanje dijela cijevi koja je “oštećena” – tačnije je riječ o tzv. sastavnici koja je popustila. To je sve trebalo da bude odrađeno danas, međutim, većina radnika proslavlja Bajram, tako da je to odloženo za sjutra ujutro u 7:30 h. Bijeljani od neprijatnih mirisa jedva opstaju. U nekoliko navrata kontaktirali su Komunalnu policiju, koja bi, “samo izašla na teren, napisala izvještaje, a nakon toga – sve bi ostalo isto”. Zaludu i pozivi JP „Vodovod i kanalizacija”.
Nesnosan je miris u priobalju Bijele kod bazena, gdje treniraju vaterpolisti „Bijele”, kod dječjeg igrališta, Doma zdravlja i Doma kulture. Lijepo se vidi kako fekalije izviru u more, a pri tome nam mještani Mišo Krivokapić, Dragan Novaković i Petar Popivoda tvrde da dolaze cijstjerne s fekalnim vodma i prazne ih u šaht deset metar od mora. Na kraju sve i odlazi u more.
bijela fekalije 3 bazen– U Bijeloj nemamo vode, a fekalna kanalizacija je katastrofa. Cistjerne dolaze s obale i ovdje deponuju fekalne vode, isprazne ih u šaht. Neki dan su u naselju Žager tako istovarili 20 cistjerni – tvrdi Mišo Krivokapić. Ojađen što u komunalnoj policiji tvrde da to nije tačno, nego da samo bacaju neki mulj iz pumpe.
– Ne znam kako ljudi imaju više obraza da budu na rukovodećim mjestima u JP „Vodovod i kanalizacija”, pa imamo oči, uši..toliko smo poniženi – dodaje on.
Dragan Novaković koji je profesor fizičkog i radi kao trener VK „Bijela” sve objašnava riječima:
– Ovo je katastrofa. Ovdje je pukla cijev od kanalizacije, deset metara od mora, a na 20 m imate plivalište, igralište za djecu i Dom zdravlja. Najmanje 15-oro djece se razboljelo od stomačnih problema. U ovom bazenu je poniklo desetine naših reprezentativaca (Zloković, Jokić, Mišić…),danas u ovim uslovima treniramo i rizikujemo zarazu i razne bolesti. Da sam turista nikad ne bih došao ovdje na ljetovanje -ogorčen je Novaković.
I stari Bijeljanin Petar Popivoda nam se žali da se u ovom mjestu, u srcu Bijele ne može ostati od smrada. Žao mu je djece što ne mogu da se kupujau u čistom moru i što se razboljevaju, jer nema ni vode. On tvrdi:
– Za ovo krivac je komunalna uprava, na čelu sa direktorom, koji je da sve bude žalosnije, iz Bijele. Obećali su nam da ćemo imati stalno vodu, a evo ih restrikcije cijelo ljeto. Čujem, obećali su Regionalni vodovod za dvije godine, ali zašto se nismo ranije priključili? Ako su mogle sve opštine što nije i novska? I šta ćemo još dok se priključak ne završi, crknut od žeđi i od zaraze od fekalija? – pita nemoćno mještanin Petar Popivoda.
Stanovnici u ovom dijelu Bijele bi neprijatnog mirisa bar trebalo da budu pošteđeni najkasnije sjutra do 9 h, ako je vjerovati komunalnoj policiji.
U ovoj, vjerovatno najangažovanijoj opštinskoj službi ove sezone, konačno bi trebalo i da zaustave pražnjenje cistjerni s otpadnim vodama u šahtove, odakle onda one otiču i zagađuju more.

bijela fekalije 2

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code