MJEŠTANI POGRANIČNOG POJASA SATIMA U KOLONI DA BI DOŠLI DO KUĆA

MJEŠTANI POGRANIČNOG POJASA SATIMA U KOLONI DA BI DOŠLI DO KUĆA

154
0
Podijeli

prijevor mjestaniNekoliko stotina stanovnika koji žive u selima na granici sa Hrvatskom, u Prijevoru, Malti, Šćepoševićina i na starom magistralnom putu na Debelom brijegu preživljavaju pravu moru i ovoga ljeta kada treba iz Herceg Novog da dođu do svojih domova. Vraneševići, Vlaovići i Malavrazići za Radio Jadran pričaju da uzalud godinama mole nadležne da im pomognu da ne čekaju u istoj koloni sa vozilima koja napuštaju Crnu Goru preko Debelog brijega.
Predsjednik Mjesne zajednice Prijevor, Stevo Vlaović, ističe da su svi “gluvi”:
“Već godinama po sat, dva, tri i više čekamo u redu da prođemo za sela koja su na 5-10 minuta od puta, a niko nas ne razumije, ni opštinska vlast, ni policija. Uvijek nešto obećaju, ali slabo to ide. Mogla bi da se napravi treća traka, od restorana „Pronto-pronto” ka Debelom brijegu. To bi dosta pomoglo, ili da jedan policajac stoji kod skretanja za Prijevor, a drugi na početku kolone i da jedan drugome javljaju kada je slobodno da se mi uključimo ili isključimo iz kolone” – kaže Vlaović. Špiro Malavrazić dodaje da postoji nekada pomoć policije, ali nije uvijek dobra jer:
– Kad krenemo vozilima iz Herceg Novog za selo upadnemo u veliku kolonu. Iz policije su nam rekli da ne čekamo nego da uključimo sva 4 žmigavca i da pređemo u suprotnu traku da preteknemo kolonu. To je često rizično. Jer, iz suprotnog pravca nailaze vozila iz Hrvatske koja su prošla oba prelaza i zalete se, jer imaju slobodnu traku, a tu je i krivina i nepregledno je. Neku noć moj sin je umalo stradao. Tačno u ovoj krivini imao je sudar, jer Albanac je išao iz suprotnog pravca dok je moj sin preticao kolonu, nije htio da mu se skloni i sudarili su se. Oštećena su oba auta, srećom nije bilo povrijeđenih. Nama treba samo treća traka, ili da se obilježi nekako da možemo ući i izaći iz sela. Mi dugo čekamo, tu je vrućina, ima i male djece i starih, sad će i škola… – žali je Malavrazić.
I Branka Vranešević nam kaže da se danima muče da dođu do domova, da su česte nezgode kada pokušaju da pretiču kolonu, a lani je i jedan momak stradao na motoru.
U Odjeljenju granične policije tvrde da se ipak rijetko naprave kolone na izlazu koje ometaju prolazak mještanima do kuća, ali “patrola koja je na tom terenu aktivno radi kako bi im omogućila da dođu brže i lakše do svojih domova”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code